felelősségvállalás

brexit, donald trump, felelős vállalatok, felelősségvállalás, protekcionizmus, vállalatok társadalmi felelősségvállalása

Bár sok minden változik, nincs könnyű hátraarc

Timár Gigi

Az amerikai elnökválasztás mellett a Brexit – hogy csak a két leglátványosabb megnyilvánulást említsük – arra mutat, hogy az emberek a közös felelősség helyett mostanában a bezárkózást és a protekcionizmust részesítik előnyben. A változásokkal a globális felelősségvállalás is lekerülhet a divatos témák listájáról. Mégse valószínű a teljes hátraarc a vállalatok részéről.

Tovább olvasom »
alvállalkozó, felelősség, felelősségvállalás, jogi kisokos, kárfelelősség, szerződés

Ki felel a szerződés teljesítésében közreműködő személyért?

piacesprofit.hu

A szerződésben rögzített jogok gyakorlásához és kötelezettségek teljesítéséhez rendszerint más személy közreműködését is igénybe lehet venni. Ez a gyakorlatban viszonylag gyakran előfordul, különösen például vállalkozási szerződések esetén, ahol elterjedt az alvállalkozók igénybevétele. Ki tekinthető közreműködőnek, és milyen esetekben lehet igénybe venni? Ki felel a közreműködő személyért? Szakértőnk segít!

Tovább olvasom »
felelősségvállalás, globális felmelegedés, klímaváltozás

Egy újabb dolog, ahol csak másokra mutogatunk

piacesprofit.hu

Magyarországon össztársadalmi konszenzus van arról, hogy az éghajlatváltozás valós jelenség, de a többség az államtól és a vállalatoktól várja a megoldást egy friss kutatás szerint. Az egyéni felelősség- és szerepvállalás jelentősége még kevéssé mutatkozik meg a válaszokban.

Tovább olvasom »
felelősségvállalás, fenntarthatósági csúcs, fenntarthatósági csúcs 2016, trendek, vaárnapi zárvatartás

Ha a döntéseket ugyanúgy hozzuk, nem változik semmi

PP

Csak az a vég! – Csak azt tudnám feledni! – panaszolja Ádám az Úrnak Madách Imre: Az ember tragédiájának végén. Ezzel a gondolattal is indíthatta volna előadását Farkas István, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács társelnöke, az MTVSZ ügyvezető elnöke, aki arról beszélt a Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2016 konferencián, hogy vajon van-e értelme az egyéni akcióknak a globális elszennyeződés katasztrofális helyzetében?

Tovább olvasom »
felelősségvállalás, fenntarthatósági csúcs, fenntarthatósági csúcs 2016

A 11. korong – avagy a fenntarthatatlanság okai

PP

Soha ne oldd meg az okokat, csak az okozatokat „kezeld”! A politikai gondolat Abraham Lincolntól, az Egyesült Államok 16., és egyben első republikánus elnökétől származik. Mint hozzátette, ha megoldod a problémát, a végén feleslegessé válsz! Ez lehetne akár a fenntarthatatlanság receptjének mottója is – mondta előadásában Gyulai Iván ökológus a Magyar Fenntarthatósági Csúcson.

Tovább olvasom »
felelősségvállalás, munkaszervezés, szervezet és vezetés, szervezetátalakítás, szervezetfejlesztés

A főnök irányít? Ugyan már!

piacesprofit.hu

A marsallbot mindenki zsebében ott lapul, vagyis mindenki irányíthatja, optimálisan alakíthatja és eredményessé teheti a saját munkáját. Ha pedig már mindenki vezető, akkor az elsőszámú vezető részéről hiú ábránd, hogy továbbra is ő irányítja a változást.

Tovább olvasom »
felelősségvállalás, klímaharc, klímaváltozás, szélsőséges időjárás

Harcolnánk, de csak ha ingyen van

piacesprofit.hu

A magyarok nagy része látja, hogy gond a klímaváltozás és az MTA friss kutatása szerint áldozni is hajlandó lenne azért, hogy kevésbé ártson a környezetnek. Ez jól hangzik, de valójában viszont a többség csak akkor vált zöldebb megoldásra, ha azzal spórol is.

Tovább olvasom »
csr, felelősségvállalás, fenntarthatóság, társadalom, vállalkozási hajlandóság

A fiúk vállalkoznának, a lányok nonprofitban utaznak

piacesprofit.hu

A lányok körében népszerűek az orvostudományi és művészeti képzések, szívesebben dolgoznának a nonprofit szférában, és fontos feltétel számukra a jó munkahelyi környezet. A fiúk az informatikai és műszaki szektorok iránt érdeklődnek, 60 százalékuk pedig szívesen indítana saját vállalkozást az iskolai évek után.

Tovább olvasom »
felelősségvállalás, jogi kisokos, leltár

Mikor lehet felelősségre vonni a munkavállalót a leltárhiányért?

piacesprofit.hu

A munkahelyen való leltározás során előfordul, hogy a munkáltató leltárhiányt állapít meg. Természetes törekvés, hogy ebben a nem várt esetben a munkáltató szeretné megtalálni a hiányért felelős alkalmazottat, és felelősségre vonni. Milyen esetben felel a dolgozó a leltárhiányért? Milyen jelentősége van a leltárfelelősségi megállapodásnak?

Tovább olvasom »