felelősségbiztosítás

biztosítás, felelősségbiztosítás, kártérítés, kockázat

Új megoldásokkal reagálnak a biztosítók az új kockázatokra

Nagy Mariann

A hazai vállalkozások többsége nincs tisztában a szakmai felelősségbiztosítás jelentőségével. Fontos tudni azonban, hogy a biztosítási szerződés önmagában nem elégséges, ha az nem fedezi a valódi kockázatokat, vagy nem biztosít megfelelő fedezetet egy adott károkozás esetén. Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője szerint a magyarországi helyzet nem rosszabb, mint a környező országokban.

Tovább olvasom »
építőipar, felelősségbiztosítás, jogi kisokos

Egymilliós biztosítás kell a villanyszerelőknek

piacesprofit.hu

Szeptembertől bizonyos építési tevékenységeket végzőktől minimum 1 millió forint összegű felelősségbiztosítás meglétét várja el két kormányrendelet. Mindenkinek, aki rendelkezik ilyennel, érdemes ellenőriznie, hogy a konkrét szerződés mire nyújt fedezetet – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Tovább olvasom »
biztosítás, felelősségbiztosítás, kkv biztosítás, üzemszünet-biztosítás

Biztosítás? Csak ha kötelező

PP

A hazai cégek többsége csak akkor köt biztosítási szerződést, ha azt valamilyen jogszabály előírja számára. Ágazati szereplők ugyanakkor bizakodók, az elmúlt évekhez hasonlóan idén további növekedésre számítanak.

Tovább olvasom »
adabiztonság, adatvédelem, adatvédelmi rendelet, felelősségbiztosítás, felhő, felhő számítástechnika, gdpr

Az adatvédelemre fókuszálunk idén a felhőben is

piacesprofit.hu

A legnagyobb kockázati tényezőt a biztonság és a szabályozási környezet jelenti a felhőszolgáltatások kiválasztásakor – derül ki a Baker & McKenzie nemzetközi tanulmányából. A következő években az adatvédelemre és a költséghatékonyságra még több figyelmet fordítanak a vállalatok, valamint kiemelt prioritásként kezelik a képzett IT-szakemberek megtartását.

Tovább olvasom »
építőipar, felelősségbiztosítás, költségkímélés, kötelező biztosítás, kötelező felelősségbiztosítás

Drágállották a kötelezőt, csináltak egyet maguknak

piacesprofit.hu

2017-től minden fővállalkozó építőipari kivitelezőnek felelősségbiztosítással kell rendelkeznie már a kivitelezési szerződés megkötéskor. A januárban hatályba lépő kormányrendelet (353/2016. XI.18.) kiterjed a családi házak építésére és felújításokra is. Miután nem volt versenyképes piaci ajánlat, a Magyar Építőipari Szakemberek Közössége kedvezményes csoportos felelősségbiztosítási programot indított az építőipari szakemberek számára.

Tovább olvasom »
biztosítás, felelősségbiztosítás, költségcsökkentés, vagyonbiztosítás

Most kell versenyeztetni a biztosítókat

piacesprofit.hu

A novemberi időszakot hagyományosan a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások váltási időszakaként ismerjük. Jóval kevesebb figyelmet kap az a tény, hogy a vállalati vagyonbiztosítások mintegy harmadának is január elsején van az évfordulója. Az érintett vállalkozásoknak december 1-jéig van lehetőségük arra, hogy több biztosító ajánlatát összehasonlítva döntsenek egy esetleges biztosítóváltásról.

Tovább olvasom »
biztosítás, felelősségbiztosítás, jogi szabályozás

Alulbiztosítottak a műhibák

piacesprofit.hu

Miközben évről évre jelentősen nő a szakmai szolgáltatásnyújtás során okozott károk nyomán megítélt kártérítések összege, a kapcsolódó kockázatok fedezésére szolgáló szakmai felelősségbiztosítások egyre kisebb hányadát fedezik az ilyen jellegű kifizetéseknek. Ennek elsődleges oka, hogy a kötelezően előírt minimális limitek az elmúlt években vészesen lemaradtak a gyakorlatban felmerülő igényektől. Eközben számos szakma esetében a jogszabályok továbbra sem követelnek meg semmilyen kötelező biztosítékot a szakmai tévedések, műhibák okozta károk ellentételezésére.

Tovább olvasom »
biztosítás, felelősségbiztosítás, hibás termék, kríziskommunikáció, termékfelelősség-biztosítás, termékvisszahívás

Mi áll valójában a termékvisszahívások hátterében?

piacesprofit.hu

Szinte minden termékkör esetében előfordul, hogy valamilyen termék visszahívására kerül sor- az autóiparban olykor súlyos balesetek előzik ezt meg, mondjuk egy hibás alkatrész miatt, de itthon is volt olyan példa, amikor egy élelmiszeripari termék estében „kifogásolható terméket” találtak a csomagolásban. De honnan lehet tudni, hol a bibi?

Tovább olvasom »
felelősségbiztosítás, jogszabály módosítás, ügyvezető felelőssége, új Ptk.

Cseberből vederbe: vezetői felelősség újratöltve

piacesprofit.hu

Az új Ptk. két évvel ezelőtti bevezetésekor a legnagyobb vihart a vezető tisztségviselők felelősségének újraszabályozása kavarta. A Ptk.-t idén júliusban megint módosítják, és ez érinti a felelősségi szabályokat is. Könnyen előfordulhat viszont, hogy ez több problémát generál majd, mint amennyit megold: a törvénytervezet szerint a vezető tisztségviselő felelőssége akkor is megállapítható lesz majd, ha a kár a társaság szerződésének szándékos megszegéséből ered. Feltehetően új gyakorlati problémákat vet fel a módosított szabály alkalmazása – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Tovább olvasom »