euróválság

államadósság, euróválság, gazdasági kilátások, gazdasági válság, görög válság, pénzügyi válság, vállalati hitelezés

Nagy baj készül: újabb válság jöhet?

kfarkas

A Lehmann Brothers csődjét követő 2008-as pénzügyi válságnál is nagyobb krízistől tartanak a közgazdászok, mint William White, aki már 2007-ben is figyelmeztetett a kockázatokra. A gond, hogy az állami mentőcsomagok csak a tüneteket kezelték, a válságot okozó problémák megmaradtak.

Tovább olvasom »
befektetés, euróválság, gazdasági válság, olaszország

Az olasz meló

piacesprofit.hu

Az eurózóna hitelválsága mára csak rossz emlék a legtöbb befektető számára, de maradtak megoldatlan problémák. Ezek közül az egyik legsúlyosabb az olasz bankszektor rossz minőségű hiteleinek magas állománya. Ez a probléma azért került újra a felszínre, mert az Európai Bankfelügyelet idén új szabályozást fogadott el a rossz minőségű hitelekre vonatkozóan. Becslések szerint az olasz bankrendszerben körülbelül 400 milliárd euró értékű nemteljesítő hitelállomány ragadt be, és ezekre az új szabályozás szerint magasabb tőketartalékot kellene képezni, ami miatt jónéhány bank fizetőképessége kerülhet veszélybe.

Tovább olvasom »
erste, euróválság, görög válság, részvénypiac, tőzsde

Ma nem fizetnek a görögök az IMF-nek

piacesprofit.hu

A görögök végül éltek a lehetőséggel, és egyben fizetik az IMF-nek az 1,6 milliárd eurót június végén. Így a mai több mint 300 millió eurós hitel fizetése is a hó végére csúszott, s rossz esetben újabb három hétig aggódhatunk, hogy mi lesz a „never ending story” vége. Mindenesetre a görög CDS felár kis mértékben növekedett 21,6 százalékra.

Tovább olvasom »
euróválság, gazdasági kilátások, görög válság

Meddig tart még a görögök pénze?

piacesprofit.hu

Meddig tart még a görögök pénze? – úgy látszik, ez az a kérdés, amelyben maguk a görög kormánytagok sem biztosak. Jó példa erre a napokban megtörtént eset: a belügyminiszter azt mondta, hogy már a következő hiteltörlesztést sem fogja tudni kifizetni, majd ezt gyorsan cáfolták.

Tovább olvasom »
euróválság, gazdasági kilátások, gdp

2013 – Húszmillió munkanélküli, javuló magyar gazdaság

piacesprofit.hu

Húszmilliós csúcson tetőzik az eurózóna munkanélküliségi rátája jövő év végén, a befektetések aránya pedig egészen 2014-ig nem növekedik majd. Mindezek ellenére 2013-ban már kevésbé komorak a valutaunió kilátásai mint egy évvel korábban. Ezzel párhuzamosan a magyar gazdaság is javuló tendenciát mutat 2013-tól – derül ki az Ernst & Young legfrissebb Eurózóna Előrejelzéséből.

Tovább olvasom »
európai bizottság, európai központi bank, európai unió, euróválság, görög válság, spanyol mentőcsomag

Föderáció, vagy lopakodó euródiktatúra?

A politikai unió irányába mozdítaná el Európát José Manuel Barroso, az Európai Bizottság vezetője. Az elképzeléssel szemben azonban heves ellenállás kezd kibontakozni, a bizottság elnökét a tagállamok kormányai nem támogatják maradéktalanul. Az egységesebb Európa és Németország vezető szerepe mellett érvelt Soros György is és a nagy londoni elemzőházak szerint is ez lehet a végső megoldás az eurózóna válságára.

Tovább olvasom »
euró árfolyam, eurókötvény, európai központi bank, európai parlament, euróválság, görög válság

Fellélegzett Európa

piac-profit.hu

Németország részt vehet az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerben (ESM), de biztosítani kell, hogy nem hárul rá nagyobb teher az eredetileg tervezett 190 milliárd eurónál – így szól a Karlsruhe-ban székelő német Szövetségi Alkotmánybíróság szerdai döntése.

Tovább olvasom »