étrend

agrár, alapanyag, élelmezés, élelmezésbiztonság, élelmiszer, élelmiszerellátás, étrend, gabona, gomba, gyümölcs, hozzávaló, knorr, köles, mezőgazdaság, monokultúrás, népességnövekedés, rizs, ültetvény, unilever, zöldség

Egyél kaktuszt, mentsd meg a Földet

Kriston László

Vészesen kevés alapanyagra alapoztuk étrendünket. Egy-egy kórokozó és fertőzéshullám kipusztíthat az egész világon használatos élelmiszernövényeket is, a banánról már évek óta vannak ilyen félelmek. A Unilever és a Knorr összeálltak, hogy kevésbé használt vagy akár mellőzött növényeket hozzanak be a konyhánkba. A The Future 50 Foods című jelentésben tették közzé a listát.

Tovább olvasom »
állattenyésztés, élelmiszer, emisszió, étrend, hús, juh, karbon, kecske, kibocsátás, légszennyezés, metán, ökolábnyom, sajt, szarvasmarha, szén-dioxid, tehén, vegán, vegetáriánus

Nagy az ökolábnyoma a sajtnak

Kriston László

Az emberiség 22 milliárd tonna sajtot eszik évente, és ez a mennyiség csak nőni fog a népességgyarapodásnak köszönhetően. A legnagyobb karbonlábnyomot hátra hagyó állati eredetű élelmiszerek közül a sajt a harmadik helyen szerepel a toplistán a bárány- és a marhahús után.

Tovább olvasom »
angelina jolie, ázsia, bogár, coop, egészséges, élelem, élelmezés, élelmiszer, élelmiszerbiztonság, emberiség, étel, étkezés, étrend, fehérje, globális kihívások, ikea, ízeltlábú, népszaporulat, rovar

Mikor jön a rovarmenü az Ikeában?

Kriston László

Sokkal kisebb gépek használatával, kevesebb takarmányfogyasztással, vízhasználattal és üvegházgázkibocsátással jár az ízeltlábúak tenyésztése, mint a négylábú jószágoké. A bogarak teste fehérjében dús élelemként szolgálhat. Undorunkat legyőzendő, valószínűleg por formában lesz a legnépszerűbb a rovarfehérje. Svájcban már kapható bogárburger, az Ikea is tervezi árusítását.

Tovább olvasom »
ebéd, egészséges életmód, étrend, gyümölcs, reggeli, táplálkozás, uzsonna, vacsora

Miért ne hagyjuk ki a tízórait és az uzsonnát?

piacesprofit.hu

Óvodás, talán még kisiskolás korban is zömmel szerepel az étrendben a tízórai és az uzsonna. Sokan emlékeznek a napközis, nagy műanyagkosarakban előre kiporciózott zsemlékre, esetleg almára, amiből lehetett venni, meg persze ott is lehetett hagyni, aki nem kérte. Aztán valamikor a felső tagozatba lépés, a kiskamaszkor tájékán kikopnak a kisétkezések az ember étrendjéből, felnőtt korban pedig szinte már nincs is olyan, aki tartaná a napi ötszöri étkezést, hacsak nincs rákényszerülve valamilyen betegség vagy speciális diéta miatt – mondja Szűcs Zsuzsanna dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember.

Tovább olvasom »
egészséges életmód, egészséges táplálkozás, étrend, nyári ételek, paleo, szarvasgomba

Gombával a jó nyári formáért

piacesprofit.hu

Egyre trendibb az egészséges életmód, a nyár beköszöntével pedig már nemcsak az egészségünket, de az alakunkat sem árt szem előtt tartanunk. Íme egy kis ízelítő, hogyan építsük be étrendünkbe a gombát, amit már az ókori rómaiak is az istenek egyik eledelének neveztek – nem véletlenül!

Tovább olvasom »
egészséges életmód, egészséges táplálkozás, élelmiszerpiac, étrend, gyümölcs, gyümölcsszezon, zöldség

Mi kerül nyáron a tányérunkra?

piacesprofit.hu

A nyári gyümölcsszezon indulásával néhány érdekes és hasznos tippet osztott meg a legnagyobb hazai piac, a Budapesti Nagybani Piac. Az nem kérdés, hogy sokkal frissebb gyümölcshöz és zöldséghez juthatunk, ha hazai terméket választunk, és nyáron erre számtalan lehetőségünk van. A 60-75 százalékos érettségi szinten leszedett, gyakran több ezer kilométert utazó import áruval szemben, a hazai gyümölcsök egy nap alatt az asztalunkra kerülhetnek.

Tovább olvasom »