etanol

agrár, etanol, externália, halálzóna, környezetszennyezés, mexikói-öböl, mezőgazdaság, műtrágya, óceán, savasodás, savasodó tenger, tenger, vegyipar, víz

Rekordnagyságú a tengeri halálzóna: az etanolgyártás az oka

Kriston László

Eddig soha nem látott méretűre nőtt a Mexikói-öbölben lévő “halálzóna”, mely olyan elsavasodott terület a tengervízben, ahol semmilyen élőlény nem marad életben, s ezért nem tudja felszívni a légkörből a széndioxidot sem. Így törik meg a karbonciklus, súlyosbítva a levegő szennyezettségét, az üvegházhatást és a klímaváltozást.

Tovább olvasom »
bioüzemanyag, elnökválasztás, etanol, karbonkibocsátás, közlekedés

Clinton kóstolgatja az etanolt

piacesprofit.hu

A bioüzemanyag-gyártás folyókat szennyez el, az üzemekből kiáramló ipari szennyvíz a Mexikói-öbölben oxigénmentes „halálzónát” hozott létre. Hillary Clinton a kaliforniai törvényhozáshoz fordult tanácsért, hogyan alakítsa át az etanolszabályozást.

Tovább olvasom »
alternatív üzemanyag, bioetanol, bioüzemanyag, etanol, ökolábnyom, tudomány

Nem veszi el a szánktól a falatot a bioetanol

klímablog

Az elmúlt években nagy vita folyt arról, hogy a kormányok hagyjanak-e fel a bioetanolarány törvényi előírásával, mert ezzel elveszik az élelmiszerpiacról az erőforrásokat. Az etanol ugyanis élelmiszernövényekből készül. A legújabb szakértői vélemények megcáfolják e nézeteket.

Tovább olvasom »
bioüzemanyag, etanol, európai unió

Kegyvesztett lett a bioüzemanyag

klímablog

A tudósok körében évek óta erősödött a konszenzus, hogy a bioüzemanyag nemcsak azért nem segít egy fenntarthatóbb életvitel kialakításában, mert elvonja az élelmiszeripartól a növényeket, de azért sem, mert az úgynevezett ”közvetett talajhasználata” erdőségek pusztításához járul hozzá, amennyiben azok helyébe agrárültetvényeket telepítenek. Júliusban az Európai Parlament ökológiai szakbizottsága elfogadta ezt a nézetet. Többé nem fogja felpörgetni az etanolszektort a törvényileg előírt gyártási volumen.

Tovább olvasom »
agrártámogatás, bioetanol, etanol, eu, támogatás, törvény

2020-ig nem csökken az agrártámogatás

klímablog

Környezetkímélőbb mezőgazdálkodási módszereket fog támogatni az EU, jelentették be Brüsszelben. Évek óta tart a vita a bioetanol ökológiai nyomának megállapításáról. Úgy tűnik némileg kiesik a pikszisből a becsültnél nagyobb valós ökológiai terhelést jelentő üzemanyagfajta. És ezzel a támogatási körből is.

Tovább olvasom »
biodiverzitás, bioetanol, etanol, eu

Mégsem kell lemondanunk az olcsó bioetanolról?

Kriston László

A legújabb vizsgálatok azt tanúsítják, a bioüzemanyag-gyártás káros a természeti környezetre. Az EU ezért válaszút elé ért, hogy továbbra is támogassa-e a termelést. Az illetékesek úgy nyilatkoztak, megvédik a 13 milliárd eurós iparág érdekeit, ami jelentős részét teszi ki a nagyobb , 17 milliárdos eurós szektornak. Le kellene számolnunk azzal az álommal, hogy az alacsony karbontartalmú közúti közlekedés bioetanollal oldjuk meg?

Tovább olvasom »
etanol, hadsereg, usa

Mégsem tankol alternatív üzemanyagot a hadsereg

Kriston László

Az amerikai haderők vezetése egy ideig kacérkodott azzal a stratégiával, hogy alternatív energiaforrásokra váltson a fosszilis erőforrások helyett. Nemcsak azért, mert károsak a környezetre, hanem mert veszélyes küldetés eljuttatni a gyúlékony üzemanyagot az afganisztáni harcmezőkre. Egy új vizsgálat azonban sikertelennek és haszontalannak ítélte az alternatív forrásokkal való kísérletezést.

Tovább olvasom »
etanol, mezőgazdaság, technológiafejlesztés

Energiahatékonyabb lesz az etanol-gyártás?

Kriston László

Az etanol-gyártás fejlődésének új tendenciája, hogy fotoszintézissel próbálnak folyékony szénhidrogént előállítani. A sok fejlesztőcég egyike olyan genetikailag módosított baktériumot használ, mely a napfényt és a CO2-t alakítja az üzemanyagok alkotóelemévé, kikerülve több energiaigényes és drága fázist a bioüzemanyag-előállításban.

Tovább olvasom »