építőipari kilátások

építőipar, építőipari kilátások, euró árfolyam, európa, európai piac, gazdasági válság, keresetnövekedés, olajár

Alacsony olajárak és gyenge euró segíti a gazdaság növekedését

piacesprofit.hu

A 83. EUROCONSTRUCT Konferenciának idén nyáron Amszterdam adott otthont. A mostani prognózis a 2016. novemberi barcelonai EUROCONSTRUCT konferenciához viszonyítva szinte változatlan az 1,5–2 százalék közöttire becsült éves GDP-növekedés tekintetében 2017 és 2019 között a 19 európai országra vonatkozóan, melyeket a szervezet elemez – olvasható a Buildecon sajtóközleményében.

Tovább olvasom »
beruházási hajlandóság, beruházások, építőipar, építőipari kilátások, munkaerőihány

Lassan több a megrendelés, mint a kivitelező

piacesprofit.hu

Az utóbbi időben a válság éveihez képest bőven ellátták munkával a hazai építőipart a különböző szektorok megrendelői, legalábbis ez derül ki a legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentéséből. Az ínséges időkben leépített kapacitásokért most több szektor is versenyez. A 2017 első negyedévéről készített összeállítás szerint 458,4 milliárd forintnyi beruházás indult el az év első három hónapjában, ugyanakkor például 2016 első negyedévében összegük nem érte el a 230 milliárd forintot, vagyis a megkezdett építőipari munkák összértéke megduplázódott az adatbázisban szereplő projektek alapján, az első negyedéves új beruházások értéke közelíti a 2016-os teljes második féléves eredményt. A jelentős növekedésben nagy szerepet játszott a lakásépítési beruházások felfutása, illetve egyes kiemelt infrastrukturális projektek valamint stadion-fejlesztések.

Tovább olvasom »
cbre, építőipar, építőipari kilátások, építőipari válság, munkaerőhiány, szakemberhiány, szakmunkás

Magas költségek és munkaerőhiány nehezíti a fellendülést

piacesprofit.hu

A jelenlegi előrejelzések szerint a teljes építőipari teljesítmény 8, illetve 12 százalékkal bővülhet 2017-ben és 2018-ban, de a növekedést nagymértékben akadályozza a kivitelezési költségek emelkedése és a szakképzett munkaerő hiánya. A CBRE szakértői szerint ezen problémák a kivitelezések elhúzódását és a fejlesztők nyereségét is veszélyeztetik.

Tovább olvasom »
2017, építőipar, építőipari kilátások, gki, gki konjunktúra-index, lakossági fogyasztás

Tizenkilencéves csúcsponton GKI konjunktúraindexe

piacesprofit.hu

Márciusban már ötödik egymást követő hónapban emelkedett a GKI konjunktúraindexe. A változások egyik alkalommal sem voltak jelentősek, de az index így is két és fél éves csúcsára jutott. A GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások utoljára tavaly nyáron voltak ilyen kedvezőek, a fogyasztóiak viszont tizenegy éve.

Tovább olvasom »
cégbedőlések, építőipari kilátások, kockázatos partnerek, üzleti kockázatok

Egyre rosszabbul fizet az építkezés

piacesprofit.hu

2950 építőipari cég szűnt meg 2016 első félévében, ami 13 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Az ágazatban ugyanakkor ez időszak alatt 28%-kal több céget alapítottak, mint 2015-ben. Az építőipari cégek összesített 2015-ös árbevétele kismértékű növekedést mutat az előző évihez képest, ugyanakkor összesített nyereségük 13%-kal marad el a 2014-es évitől.

Tovább olvasom »
családok otthonteremtési kedvezménye, csok, energiahatékonyság, építőipari kilátások, fenntarthatóság

Nálunk elmarad a zöldforradalom?

piacesprofit.hu

Legfeljebb a jelszavakban jelenik meg a klímaváltozás elleni harc a magyar város-, illetve lakáspolitikában, a konkrét intézkedésekben megfeledkeznek róla. Bár az előttünk álló lakásépítési fellendülés történelmi lehetőség lenne a klímatudatos építés elterjesztésére, egyelőre épp elszalasztani látszunk azt. Pedig a klímaváltozás okozta hőhullámok idővel egyre több halálesettel járnak majd.

Tovább olvasom »
cégstatisztika, építőipar, építőipari kilátások

Kevesebb cég tűnik el adóssággal a piacról

piacesprofit.hu

Az elmúlt három hónapban átlagosan több mint 550 építőipari cég szűnt meg havonta, mégis mintha kifelé lábalna az ágazat a válságból. Az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint ugyanis a felszámolás nyomán megszűnő cégek száma harmadik hónapja csökken, ami azt mutatja, hogy a nagy cégfluktuáció ellenére egyre kevesebb cég búcsúzik a piactól adósságokat hátrahagyva.

Tovább olvasom »
építőipar, építőipari kilátások, gazdasági kilátások

Ha húzzák, megy az építőipar

piacesprofit.hu

Tavaly megindult a növekedés az építőiparban, de ez elsősorban az uniós forrásokból finanszírozott beruházások felfutásának volt köszönhető. Az építőipari cégek ezért bizakodóak ugyan, de óvatosak is az idei kilátásokkal kapcsolatban.

Tovább olvasom »
építőipar, építőipari kilátások, gazdasági kilátások

Bizakodóak az építőanyag-kereskedők

piacesprofit.hu

Az építőipar élénkülésével pozitívan változott az építőanyag- és burkolatkereskedők első féléves forgalma – az Első Magyar Építőanyag- és Burkolatkereskedők Hálózata (MÉBKER) augusztusi felmérése szerint. Az év hátralévő részére a többség további javulást vár.

Tovább olvasom »
építőipar, építőipari kilátások, évosz

Mély gödörben az építőipar

piacprofit.hu

Az építőipar tovább zsugorodott 2012. első félévében: a cégek háromnegyedének nettó árbevétele – az elmúlt évek hasonló időszakához viszonyítva – csökkent vagy változatlan maradt, és az árbevétel-arányos jövedelmezőség is tovább romlott – derül ki az Építőipari Vállalkozások Országos Szövetségének (ÉVOSZ) friss felméréséből.

Tovább olvasom »