energiamegtakarítás

digitális átállás, dolgok internete, energiahatékonyság, energiamegtakarítás, felelős vállalat, ökolábnyom

Tudod mekkora légszennyezéssel jár az emailed?

Kriston László

A szerverközpontok valósággal zabálják az elektromos áramot, nemcsak a gépek működtetésére, hanem hűtésükre is. Az IT-szektor nagyágyúi igyekeznek megújuló energiából fedezni az adatközpontok működtetését. De az internet energiafogyasztása exponencálisan nő. Online ténykedései ökolábnyomával az egyszerű felhasználó nem igazán van tisztában.

Tovább olvasom »
áramfogyasztás, energiamegtakarítás, nyári időszámítás, óraátállítás

Hétvégétől nyári időszámítás

piacesprofit.hu

Minden év március utolsó vasárnapján – idén március 25-én – kezdődik a nyári időszámítás, amely október utolsó vasárnapjáig tart. Ezen a hétvégén, vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítanunk az óráinkat. Az óraátállítással villamos energiát spórolunk, egyúttal pedig évi 4-5 milliárd forintot takarítunk meg.

Tovább olvasom »
energiahatékonyság, energiamegtakarítás, uniós szabályozás

Kötelező energiaspórolás: kinek éri meg?

piacesprofit.hu

Az Európai Bizottság 15 444 eurós napi bírság megfizetésére kötelezné Magyarországot, amiért még mindig nem ültette át saját jogrendszerébe az EU energiahatékonysági irányelvét. A bevezetés várhatóan idén nyáron történik majd meg, egy évvel a 2014. június 5-i határidő lejárta után. De miről is szól az említett irányelv, és miért tartja az EU kiemelten fontosnak?

Tovább olvasom »
energiahatékonyság, energiamegtakarítás, európai bizottság, uniós források, uniós szabályozás

Sokba kerül nekünk a kormány késlekedése

piacesprofit.hu

Tavaly nyár óta késik az Energiahatékonysági Irányelv hazai átültetése, és a napokban lejárt az Európai Bizottság által adott legutolsó határidő a nemzeti végrehajtási jogszabályok bemutatása. A következő lépés az Európai Bíróság lehet. pedig nagy a tét: sok milliárd forintnyi megtakarítás.

Tovább olvasom »
energiaárak, energiahatékonyság, energiamegtakarítás

Idén is csak ígéret maradt a Panelprogram

piacesprofit.hu

Bár a hazai villany- és gázárak Európa legalacsonyabbjai között vannak, a rezsi kifizetése egy átlag magyar háztartás számára még mindig sokkal megterhelőbb, mint máshol. A huzatos, elavult fűtésű, gyengén szigetelt lakások és régi berendezések zabálják az energiát, ezért a további rezsicsökkentéshez elengedhetetlen az energiahatékonyság emelése.

Tovább olvasom »
energiahatékonyság, energiamegtakarítás, klímablog

Hatékonyság: emeljük a tétet?

piacesprofit.hu

Hazánk 18 százalékra növeli a 2020-ra elérendő energiamegtakarítási célt a korábban tervezett 10 százalékról, ami 236 petajoule primer energiamegtakarítással egyenértékű. A legfrissebb, 2014. áprilisi Nemzeti Reform Programban (NRP) megjelent célszám jelentős változásnak tűnik, nagyjából ennyi energiát fogyaszt el Pécs városa 30 év alatt.

Tovább olvasom »