elemzői vélemények

elemzői vélemények, gazdasági kilátások, gazdasági növekedés, gdp-emelkedés

Mindenkit meglepett a magyar gazdaság, de miért?

piacesprofit.hu

A korrigált adatok szerint éves szinten 5 százalékkal, az előző negyedévhez képest 1,2 százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedévben. A piaci szolgáltatások adták a lendületet. A következő időszakban viszont inkább lassulás várható, az idei 4,5 százalék körüli GDP-növekedést jövőre 3,4 százalékos többlet követheti.

Tovább olvasom »
elemzői vélemények, export, gazdasági kilátások, ipari termelés

Szendereg a robogás a magyar iparban

piacesprofit.hu

Szeptemberben a korrigált adatok szerint alig több mint 2 százalékos növekedést ért el a magyar ipar. Az exportértékesítés hónapok óta lassul, az éves növekedés pedig 3 százalék körül lehet. Az eleve hektikus számokat produkáló magyar ipar csak lassan növekszik, elsősorban az exporteladások lanyhulása miatt. Szeptemberben 0,6 százalékos visszaesést könyvelhetett el a szektor, igaz, a munkanaphatással tisztított adatok 2,2 százalékos bővülést mutatnak. 

Tovább olvasom »
elemzői vélemények, gazdasági kilátások, gazdaságpolitika, gdp-növekedés, üzleti kockázatok

Pogátsa Zoltán: hosszú távon nagy a baj

Zubor Zalán

A következő években a paksi orosz és a kínai hitel, a Belgrád-Budapest gyorsvasút elősegíthetik Magyarországon a növekedést, de később ezek már súlyos államháztartási hiányként üthetnek vissza. Ezek nem értelmes beruházások, de törleszteni kell majd őket, – véli Pogátsa Zoltán közgazdász, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense.

Tovább olvasom »
elemzői vélemények, gazdasági kilátások, gazdasági növekedés, gdp-növekedés, hitelminősítás

Közeleg az igazság pillanata: mi lesz a magyar bizonyítványban?

piacesprofit.hu

A következő hetekben két nagy hitelminősítő ismerteti legfrissebb elemzését a magyar gazdaságról. Bár a felminősítés mellett szólnak érvek, inkább egy későbbi jobb osztályzatnak megágyazó pozitív kilátást rendelhet a magyar osztályzat mellé a Moody’s és a Fitch Ratings – derül ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzőjének előrejelzéséből.

Tovább olvasom »
alapkamat, elemzői vélemények, gazdasági kilátások, gazdasági növekedés, inflció

Fényes a magyar jövő

PP/MTI

Rendkívül kedvezőek a magyar gazdaság kilátásai, idén és jövőre is 3 százalék fölött lehet a GDP bővülése. A növekedést elsősorban a lakossági fogyasztás húzza, amely idén 5 százalékkal bővül, emellett a kedvező külső környezet és az expanzív fiskális politika is segíti a növekedést.

Tovább olvasom »
áremelkedés, elemzői vélemények, gazdasági kilátások, infláció

Eddig megúsztuk az áremelkedést

PP/MTI

Nem okozott meglepetést a novemberi inflációs adat elemzők szerint: a béremelések ellenére továbbra sincs inflációs nyomás a gazdaságban. Az éves átlagos infláció 0,4 százalék közelében alakulhat, a novemberi szám érdemben nem módosítja az idei inflációs kilátásokat.

Tovább olvasom »
elemzői vélemények, gazdasági kilátások, gazdasági növekedés

Mindenkit megleptünk

PP/MTI

Az elemzői várakozásokat jelentősen meghaladta a bruttó hazai termék (GDP) második negyedéves növekedése, ezért az idei év átlagos teljesítménye is jobb lehet a korábbi előrejelzéseknél a szakértők szerint.

Tovább olvasom »
elemzői vélemények, gazdasági kilátások, gazdasági növekedés

Így lehetne fellendíteni a gazdaságot

piacesprofit.hu

Nyolc évvel a gazdasági válság után sok nagy nemzetgazdaságot továbbra is jelentős negatív kibocsátási rés jellemez. A növekedés fellendítéséhez vonzó alternatíva lehet az infrastruktúrára irányuló beruházások fokozása annak érdekében, hogy ne csak a rövid távú kereslet lendüljön fel, hanem hosszú távon a gazdaság kínálati oldalának nagyobb mértékű növekedése is biztosítható legyen.

Tovább olvasom »
elemzői vélemények, gazdasági előrejelzések, gazdasági kilátások

Csak a káosz biztos az unióból kilépőknek

kfarkas

Az Európai Unióba általában befelé igyekeznek az országok, de Nagy-Britannia most inkább kifelé kacsingat. Milyen hatással lenne az elszakadás a brit gazdaságra? Ezt fontos lehet szem előtt tartania Magyarországnak is a kvótareferendum kiírása kapcsán.

Tovább olvasom »
elemzői vélemények, gazdasági kilátások, kiskereskedelem, vasárnapi boltzár

Lassan érződik a boltzár eltörlése

PP/MTI

Elemzők szerint most már azt is elkezdik megvásárolni a magyarok, amire eddig sajnálták a pénzt. A bérek emelkedése és a vasárnapi boltzár eltörlése lendületes bővülést hozhat idén is a kiskereskedelmi forgalomban.

Tovább olvasom »
elemzői vélemények, gazdasági kilátások, gazdasági növekedés, uniós források, üzleti kockázatok, üzleti várakozások, versenyképesség

Lehagynak minket a régiós versenytársak

piacesprofit.hu

A számszerűen hasonló idei előrejelzések ellenére a magyar gazdasági folyamatok jellemzésében továbbra is nagy a különbség. A kormányzat fenntartható növekedést, Ausztria belátható időn belüli utolérését vizionálja, független szakértők viszont csak átmeneti részsikereket, folytatódó regionális leszakadást látnak.

Tovább olvasom »