élelmiszerfogyasztás

élelmiszerfogyasztás, élelmiszerpazarlás, hulladék, hulladék csökkentés, pazarlás, rászoruló

Félmillió ember lakhatna jól az itthon kidobott ételekből

piacesprofit.hu

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kutatói elkészítették és összesítették az első hazai részletes élelmiszerhulladék-felmérés adatait. A kutatás szerint több élelmiszert pazarolunk, mint ami az eddigi adatokból kiderült: az Európai Unió által becsült 39 kilogramm helyett 68 kilogrammot átlagosan egy emberre vetítve. A helyzet javításához a NÉBIH „Maradék nélkül” programjával már rövidtávon is jelentős eredményeket érhetünk el.

Tovább olvasom »
egészséges életmód, élelmiszer, élelmiszer-minőség, élelmiszerfogyasztás, étkezés, fao

Nem csak az lehet gond, ha nincs mit enni

piacesprofit.hu

A gazdasági fejlődésnek és növekvő átlagjövedelemnek köszönhetően az éhezés Európában és Közép-Ázsiában szinte teljesen eltűnt. Helyét az életszínvonal emelkedése, a változó vásárlási szokások miatt más egészségügyi problémák veszik át – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új jelentésében.

Tovább olvasom »
éhezés, élelmiszerfogyasztás, élelmiszerpazarlás

Kevesebb élelmiszert kellene elpazarolni

piacesprofit.hu

A magyar lakosság közel fele nem engedheti meg magának, hogy rendszeresen minőségi élelmiszereket fogyasszon a legújabb Eurostat adatok szerint. Bár az éhezést az alultápláltság vagy elégtelen kalóriabevitel értelmében jórészt már felszámolták, aggasztó táplálkozási problémák továbbra is akadnak.

Tovább olvasom »
élelmiszerfogyasztás, fenntarthatóság, hulladék, hulladék csökkentés, környezettudatos vásárlás, tudatos vásárlás, tudatos vásárló

Százezreket szórunk a szemétbe

piacesprofit.hu

Magyarországon évente 200 kilogramm élelmiszer hulladék képződik fejenként, amelynek jelentős része bevásárlásaink során keletkezik. Ezt a hulladék mennyiséget könnyen ki tudnánk iktatni az életünkből, csak tudatosabban kell átgondolnunk, mi az, amire valóban szükségünk van, amit ténylegesen használunk, és elfogyasztunk.

Tovább olvasom »
élelmiszerfogyasztás, energiatakarékosság, tudatos fogyasztás

Egy háznyit spóroltak

piacesprofit.hu

3 hónap alatt annyi energiát, vizet és élelmiszert spóroltak meg az Ökokör programban részt vevők, valamint annyival csökkentették a hulladékukat, amennyi egy társasház 3 havi fogyasztása.

Tovább olvasom »
élelmiszerfogyasztás, fenntartható gazdálkodás, pazarlás

Az élelmiszer negyede megy a kukába

piacesprofit.hu

Elképesztő méreteket öltött a 21 század elejére a pazarlás: a világ mezőgazdasági területeinek negyedéről a megtermelt élelmiszer egyenesen a szemétbe vándorol, miközben csaknem egymilliárd ember éhezik. A termelés emellett még a klímát is terheli, valamint értékes erőforrásokat, ivóvizet és energiát is fölöslegesen fogyaszt.

Tovább olvasom »
élelmiszerfogyasztás, gfk, vásárlói szokások

Kevesebbet költünk zöldségre és gyümölcsre is

piacesprofit.hu

A magyar háztartások éves élelmiszerre fordított kiadásainak közel egytizedét zöldségre és gyümölcsre költik. Bár a vásárlói kör változatlan, az elmúlt évek nehézségei okán ma már e kategóriából is kevesebbet és kevesebbszer vásárolnak a háztartások. Ennek eredményeképpen mindkét kategória forgalma csökkent a GfK Hungária Háztartáspanel adatai szerint. A beszerzést a fogyasztók főként piacokon, őstermelőknél, illetve zöldség-gyümölcs üzletekben intézik.

Tovább olvasom »