élelmiszerár

bioüzemanyag, csomagküldés, dhl, élelmiszerár, étterem, fáradt olaj, főzés, hajó, kifőzde, konténer, teherszállítás, tengeri áruszállítás, termőföld, újrafeldolgozás, zsír

Az éttermi kaja is segítheti a csomagszállítás zöldülését

Kriston László

A DHL már felajánlja a fogyasztóknak azt az opciót, hogy bioüzemanyaggal működő hajókon érhet célba a feladott csomag és szállítmány. De ez talán csak akkor lehet igazán zöld megoldás, ha a főzésből visszamaradt olaj- és zsírmaradékokat újrahasznosítva állítják elő az üzemanyagot, nem pedig még több bioüzemanyag-alapanyagnak alkalmas növény termesztésével.

Tovább olvasom »
afrika, agrár, alultáplált, éghajlatváltozás, éhezés, éhínség, élelmiszer, élelmiszerár, elvándorlás, fegyveres konfliktus, gyerek, kílmaváltozás, menekült, mezőgazdaság, migráns, mikrohitel, polgárháború, segély, száhel-övezet, válságzóna

Kitalálnád, hány millióan válhatnak menekültekké fegyveres konfliktus és éhezés miatt?

Kriston László

Több száz millióan már most is képtelenek eltartani magukat, mert megsemmisültek a megélhetésükhöz szükséges eszközök és életkörülmények. A fegyveres konfliktusok és a klímaváltozás miatt földönfutóvá váló tömegek persze Európa felé veszik az irányt. Mi a megoldás? A Humanitárius Kötvények újfajta finanszírozási formát jelenthetnek a válságzónákban élők életkörülményeinek kezelésére és javítására.

Tovább olvasom »
élelmiszerár, fao, gabonaárak, mezőgazdaság, oecd

Bővülő termelés, alacsonyabb árak – ezt hozza a következő évtized

piacesprofit.hu

Bőséges termés a gabonák esetében, megnövekedett termelékenység és visszafogott ütemű növekedés a kereslet terén – minden tényező adott a mezőgazdasági termékek árainak fokozatos csökkenéséhez. Mégis, az árszint várhatóan nem megy az alá, amit a kétezres évek elején tapasztaltunk, állapítja meg a legfrissebb mezőgazdasági előrejelzés, amit az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) közösen jegyez.

Tovább olvasom »
aszály, élelmiszer-értékesítés, élelmiszerár, kamarai regisztráció, kamatvágás, trafiktörvény

Drágább lett az ételünk és állami a dohányunk szeptemberben

kfarkas

A nyár után is folytatódott a példátlan szárazság Magyarországon, ekkor már biztos volt, hogy a rossz termés miatt jelentősen drágulni fognak az élelmiszerek, ami felpörgette az amúgy is magas inflációt. Ezt a hónapot választotta a kormány a trafiktörvény elfogadására és a kamarai szabályok módosítására. Ez történt 2012 szeptemberében.

Tovább olvasom »
élelmiszerár, fogyasztói árak, infláció

Lassult a drágulás novemberben

Piac & Profit Kiadó Kft-2

Novemberben a fogyasztói árak 5,2 százalékkal emelkedtek éves összevetésben. Elemzők az előző hónapok magas adatai után lassulást vártak – elsősorban az előző évi (adóemelések miatti) magas bázissal összefüggésben – a fékezés dinamikáját azonban meglepetést okozott, az előrejelzések 5,3-5,6 százalékos között alakultak.

Tovább olvasom »
állatenyésztés, aszály, élelmiszer-kereskedelem, élelmiszerár, mezőgazdasági árak, zöldségtermesztés

Még drágább az ételünk

kfarkas

A kiugróan magas inflációt elsősorban az élelmiszerárak meredek emelkedése okozta, az augusztusi adatok szerint pedig tovább emelkedtek a mezőgazdasági termékek termelői árai. Az áremelkedés hátterében az országot sújtó rendkívüli aszály áll.

Tovább olvasom »
állatenyésztés, aszály, élelmiszerár, mezőgazdaság, mezőgazdasági árak, turizmus

Élelmiszerdrágulás, megroppanó mezőgazdaság – Ezt okozza az aszály Magyarországon

Idén már a negyedik hőhullámon vagyunk túl, és az elmúlt hónapokban lehullott csapadék mennyisége jelentősen elmaradt a sokéves átlagtól. A vízgazdálkodásban egyelőre nem okoz gondot az aszály, az állat- és haltenyésztők, valamint szántóföldi gazdálkodók komoly károkat szenvedtek. Szakemberek szerint a jövőben fel kell készülnünk arra, hogy a hasonló időszakok gyakrabban sújtják majd a Kárpát-medencét. Persze nem mindenhol jelentett gondot a szárazság: a turizmusban viszonylag jó szezont zárhatnak a Balatonnál és parlagfűből, szúnyogból is jóval kevesebb volt az idén. A Piac&Profit összefoglalta az elmúlt hónapok eseményeit.

Tovább olvasom »
alapvető élelmiszer, állatenyésztés, aszály, élelmiszerár, élelmiszeripar, mezőgazdaság

Azért sem lesz áfacsökkentés,de a termelőknek segítenek

PP/MTI

Országszerte jelentős károkat okoz a csapadékhiány, a kukoricánál a legjelentősebb a terméskiesés, de megsínyli a szárazságot a napraforgó, a zöldség, a gyümölcs, valamint a szőlő is.  A várhatóan jelentősen dráguló takarmányárak pedig az állattartók egy részének csődjét és emelkedő húsárakat okoznak. Szakértők szerint országosan a kár elérheti a 400 milliárd forintot, a rendkívüli időjárás miatt országos aszályhelyzetet hirdetett a kormány.

Tovább olvasom »