élelmiszer

állat, állatvédelem, betilt, élelmiszer, elpusztul, erdőirtás, erdőpusztítás, greenpeace, kihal, környezetvédelem, majom, növényi olaj, orángután, őserdő, pálmaolaj, reklám

Orángutánokat ölnek meg a csokidért

Kriston László

A Greenpeace 2010-ben a KitKatot orangutánujjal helyettesítette egy provokatív reklámjában, tudatosítva a fogyasztókban, hogy nassolásunk állatpusztítással jár. Az élelmiszerekben felhasznált pálmaolaj létrehozásához őserdőket égetnek fel, hogy helyet nyerjenek a hatalmas ültetvényeknek.

Tovább olvasom »
állattenyésztés, élelmiszer, emisszió, étrend, hús, juh, karbon, kecske, kibocsátás, légszennyezés, metán, ökolábnyom, sajt, szarvasmarha, szén-dioxid, tehén, vegán, vegetáriánus

Nagy az ökolábnyoma a sajtnak

Kriston László

Az emberiség 22 milliárd tonna sajtot eszik évente, és ez a mennyiség csak nőni fog a népességgyarapodásnak köszönhetően. A legnagyobb karbonlábnyomot hátra hagyó állati eredetű élelmiszerek közül a sajt a harmadik helyen szerepel a toplistán a bárány- és a marhahús után.

Tovább olvasom »
állatvilág, élelem, élelmiszer, fajpusztulás, fipronil, kemikália, kihalás, klímaváltozás, kórokozó, madár, meh, neonikotinoid, patogén, rovar, rovarirtószer, tápláléklánc, tömeges kihalás, tudomány, vegyipar, vegyszer, veszély

Rovarapokalipszis: az ő pusztulásuk a mi végzetünk

Kriston László

Évi 2,5 százalékkal csökkent a rovarok létszáma a Földön, vagyis kétszer gyorsabban, mint a gerinceseké és nyolcszor gyorsabban, mint az emlősöké. Néhány évtizeden belül a rovarfajok 40 százaléka is eltűnhet, ha nem lassul a jelenlegi kihalás. Már nemcsak a mezőgazdasági termelés alá vont területeken figyelhető meg a tömeges pusztulás. A tanulság világos: jelentősen vissza kellene fogni a rovarirtó szerek repülőgépekről történő permetezését. Környezetbarátabb módon kell termesztenünk élelmiszernövényeinket.

Tovább olvasom »
élelmiszer, felmérés, gyerekek, kockázatok

Chips vagy darálthús – melyik a kockázatosabb?

piacesprofit.hu

Átfogó kutatást végzett a NÉBIH általános iskolások körében az élelmiszer-biztonságról. A gyerekek tudatosságán még van mit csiszolni, ami azért nagyon fontos, mert ez a korosztály a legfogékonyabb a helyes szokások elsajátítására. A megfelelő szemléletformáláshoz a szakértők a pedagógusok bevonását is javasolják. A nemrég publikált kutatásból a Laboratorium.hu készített összefoglalót.

Tovább olvasom »
élelmiszer, fogyasztóvédelem, jelölés, minőség, nébih

Még mindig baj van az apróbetűvel

piacesprofit.hu

Citromleveket ellenőriztek a szakemberek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A citromlevek élelmiszer-minőségi és biztonsági szempontból megfeleltek, de több esetben jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult.

Tovább olvasom »
aminosav, bétakarotin, élelmezés, élelmiszer, étrendkiegészítő, fehérje, folsav, műhús, népességnövekedés, növényi fehérje, omega 3 zsírsavak, rovar, szója, takarmány, tápanyag, táplálékkiegészítő, táplálkozás

A békalencse helyettesítheti a tejet és a tojást

Kriston László

Számos érv szól a békalencse mellett, mely a legkisebb virágzó növény a természetben. Olyan tulajdonságai vannak, melyekkel pótolhatja a tejben és a tojásban lévő tápanyagokat. Előállítása erőforrás-hatékony: A világ talán leginkább fenntartható és környezetbarát módon termesztett élelmiszernövényévé válhat.

Tovább olvasom »
baktérium, blockchain, élelmiszer, élelmiszerbiztonság, fertőzés, járvány, kereskedelem, logisztika, mms, saláta, szállítás, uborka, valós idejű, walmart, zöldség

Megvan a megoldás a baktériummal fertőzött élelmiszerek kiszűrésére

Kriston László

A blockchain vagyis a blokklánc valósíthatja meg a zöldség- és gyümölcsáru-forgalom teljes átláthatóságát. Segítségével a boltok és éttermek pontosan tudnák, honnan ered az uborka vagy a saláta, és mikor szedték. Így ha kitör egy baktériumfertőzéses járvány, rögtön valószínűsíteni tudnák, mely szállítmányokból nem szabad a fogyasztóknak adni, mert valószínűleg azok is fertőzöttek. Ehhez persze a beszállítók adatfeldolgozó rendszereinek átalakítása szükséges.

Tovább olvasom »
élelmiszer, halfogyasztás, import, növekedés, szokás

Kezdjük megszeretni a halat

piacesprofit.hu

Az étkezési haltermelésünk 2017-ben 24 ezer tonna volt, az elmúlt tíz évet vizsgálva az egy főre jutó halfogyasztás egyenletesen emelkedő tendenciát mutat. 2007-hez képest 18 százalékos, az elmúlt öt évet nézve pedig 29 százalékos növekedés mutatható ki. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) által végzett számítások szerint az egy főre jutó hazai halfogyasztás 2017-ben 6,4 kg volt.

Tovább olvasom »
agrár, agrárium, állattenyésztés, app, élelem, élelmiszer, élelmiszeripar, ellátási lánc, erdőirtás, esőerdő, étel, fajpusztulás, fehérje, hal, halászat, környezetbarát, mezőgazdaság, mobilalkalmazás, mobilapplikáció, növénytermesztés, ökolábnyom, rovar, szója, takarmány, tonhal, transzparencia, veszélyeztetett faj, wwf

Az erdőirtás egyik legfőbb oka a szójatermesztés

Kriston László

Világszerte a szója szolgál takarmányként az állattenyésztés számára. A szójaültetvényeket hatalmas erdőségek kiirtásával telepítik, főleg Brazíliában, ahol a Föld tüdeje, az Amazonas-esőerdő található. Az agrártermelés minden szegletében fenntartható megoldásokat keresnek közös összefogással az üzleti szektor és a civil szféra szereplői.

Tovább olvasom »