élelmiszer-kereskedelem

élelmiszer-kereskedelem, fenntartható termelés, fenntarthatóság, környezetvédelem

A sötét titok a csokoládé mögött

kfarkas

Ahogy világszerte növekszik a csokoládé iránti igény, úgy egyre nagyobb területeken irtják ki az őserdőt Nyugat-Afrikában. A cégek tisztában vannak, vagy tisztában lehetnének a környezeti károkkal, de minden érintett inkább elfordítja a szemét.

Tovább olvasom »
élelmiszer-kereskedelem, mezőgazdaság, uniós piac

Jól jön a magyar gazdáknak az európai almahiány

piacesprofit.hu

Magyarország a kontinens hetedik legnagyobb almatermelője; az almaszüret itthon már augusztus közepén megkezdődött, és októberig tart, a betakarítást azonban nagyban nehezíti a munkaerő-hiány. A magyarországi almásokat az uniós átlagnál valamivel kisebb aszály- és fagykárok érték, ezért a magyar étkezési és ipari alma iránt megnőhet a kereslet külföldön is.

Tovább olvasom »
élelmiszer-kereskedelem, élelmiszerpiac, kiskereskedelem, nielsen, vegyipar

Az első negyedévet bronzzal zártuk

piacesprofit.hu

Értékben 3,4 százalékkal nőtt a magyarországi kiskereskedelem forgalma 2017 első negyedéve során az előző év azonos időszakához képest a Nielsen által mért élelmiszer- és vegyiáru-piacon. Az európai 0,2%-os első negyedévi átlaggal szemben ez kifejezetten magas, egyedül Törökország és Szlovákia fejlődött dinamikusabban. A kontinens így továbbra is „fékezett habzású” lendületet mutat, alacsony növekedésű piac, alig kimutatható emelkedéssel. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen „Growth Reporter” című, negyedévenkénti európai elemzése.

Tovább olvasom »
agrárium, álláslehetőség, befogadó munkaerőpiac, élelmiszer-kereskedelem, élelmiszeripar, munkaerőhiány, munkaerőpiac, nak

Munkaerőhiány az élelmiszer-gazdaságban is

piacesprofit.hu

Az élelmiszer-gazdasági vállalkozások közel harmada tudna felvenni új dogozókat: 51 százalékuk szakmunkást, 18 százalékuk érettségizett, 7 százalékuk felsőfokú végzettségű munkatársat keres, de jelentős a kereslet a betanított munkásokra is (24 százalék) – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mintegy ezer vállalkozás körében végzett munkaerő-piaci felméréséből. Húsfeldolgozók, állatgondozók, állattenyésztők, pékek, sütőipari szakmunkások, mezőgazdasági gépkezelők és gépszerelők iránt mutatkozik különösen nagy igény. A kutatásból továbbá jól látható, hogy a cégvezetők a pályakezdőknél a szakmai gyakorlati ismereteket, a rendszerben gondolkodás képességét és a gazdasági ismereteket hiányolják a legjobban.

Tovább olvasom »
csokoládé, édesség, édességipar, élelmiszer-kereskedelem, húsvét

768 tonna édesség húsvétra

PP/MTI

A Magyar Édességgyártók Szövetsége a minőségi termékek részesedésének növekedése mellett a tavalyihoz hasonló vagy azt kissé meghaladó húsvéti forgalomra számít – mondta Sánta Sándor, a szövetség elnöke.

Tovább olvasom »
bankkártyás fizetés, bolt, élelmiszer-kereskedelem, gfk, kereskedelmi márka, vásárlási szokások

Egyre racionálisabbak a vásárlók

piacesprofit.hu

A GfK legfrissebb, 2016. éves trendeket elemző Kereskedelmi Analízisek tanulmánya szerint a kereskedelmi csatornák közül a diszkontok növelték piaci részesedésüket, ugyanakkor a nem szervezett kereskedelem – utcai árusok, illetve piac és az egyéb csatornák – kismértékben veszítettek 2015-höz képest. A racionálisabb vásárlói magatartás irányába ható korábbiakban tapasztalt trendek 2016-ban is jelen voltak: egyrészt tovább nőtt a sajátmárkás termékek súlya; másrészt pedig emelkedett a kártyás vásárlások aránya.

Tovább olvasom »
állattenyésztés, élelmiszer-kereskedelem, gazdaság, húsipar, húskereskedelem, húsvét, mezőgazdaság

A baromfik felhúzzák a húsipart

PP/MTI

Elsősorban a baromfi ágazat átlag feletti növekedésének köszönhetően tavaly 4,5 százalékkal bővült a húságazat teljesítménye, meghaladva az ipar és az élelmiszeripar átlagos növekedését is – közölte Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Tovább olvasom »
élelmiszer-kereskedelem, élelmiszeripar, infláció, kiskereskedelem, munkaerőhiány

Nincs elég pék, tehát drágább lesz a kenyér

PP/MTI

A Magyar Pékszövetség elkerülhetetlennek tartja a kenyér árának emelését, a sütőipar helyzetének javítását célzó tárgyalásokra nyitottak a kiskereskedelmi láncok – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amely megbeszélést szervezett a sütőipar szereplői számára.

Tovább olvasom »
élelmiszer-kereskedelem, élelmiszerpazarlás, fenntarthatóság, kiskereskedelem

A ronda krumpli olcsóbb lesz

piacesprofit.hu

Attól még, hogy egy krumpli nem az előírt formájú, vagy méretű, vagy a répa ölt szokatlan jelleget, az íze tökéletes. Egy hazai áruházlánc vezetésével nálunk is bevezetik azt az értékesítési formát, hogy a szépséghibás termékeket nem a szemétbe dobják, hanem olcsóbban adják a vásárlóknak.

Tovább olvasom »
élelmiszer pazarlás, élelmiszer-kereskedelem, fenntartható fejlődés, fenntartható fogyasztás

Ez az igazi junk food

klímablog

Kizárólag szupermarketekben és más üzletekben hulladéknak ítélt élelmiszerekből nyitottak boltot Leeds mellett. Mindenki annyit fizet, amennyit jónak lát – és a vásárlók nagyon elégedettek.

Tovább olvasom »
élelmiszer-kereskedelem, élelmiszerbiztonság, gmo, kiskereskedelem

Ezentúl jelölik a GMO-mentes termékeket

piacesprofit.hu

Szigorúbbá váltak a GMO-mentes termelés szabályai, kedden életbe lépett a genetikailag módosított szervezetektől mentes termelés szabályait, valamint a GMO-mentes élelmiszer és takarmány előállítás és forgalmazás feltételeit meghatározó magyarországi rendelet – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Tovább olvasom »