elektronikus árukövetési rendszer

adócsalás, áfacsalás, ekaer, elektronikus árukövetési rendszer, nav

Ragadós a magyar példa

piacesprofit.hu

Magyarországon az EKÁER bevezetése óta jelentős előrelépés történt az áfacsalások visszaszorításában. A rendszer olyannyira bevált, hogy a szlovák adóhatóság a magyar EKÁER-hez hasonló elektronikus árukövetési megoldás bevezetését tervezi – hívta fel a figyelmet a Grant Thornton Hungary könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég.

Tovább olvasom »
adótörvény módosítások, adózás 2017, ekaer, elektronikus árukövetési rendszer

Az „alvó” cég is kockázatos?

piacesprofit.hu

Január 1-jétől szigorodott az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) szabályozása, amely új kötelezetti kör részére is előírja a biztosítékadási kötelezettséget – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk a Saldo.

Tovább olvasom »
adózás, ekaer, elektronikus árukövetési rendszer, jogszabály módosítás

Végre véget ért az EKÁER-mizéria

piacesprofit.hu

Az augusztus 1-től hatályos EKÁER-változásokat tartalmazó Art.-módosítás nem járt együtt az EKÁER-rendelet módosításával. Így az a különös helyzet állt elő, hogy az EKÁER-rendelet EKÁER-köteles tranzakciókat tartalmazó 3. § ellentétes volt az Art. szabályaival. Ennek végre vége.

Tovább olvasom »
adótörvény módosítások, ekaer, elektronikus árukövetési rendszer

Minden túlrakott autóra kell EKÁER szám?

piacesprofit.hu

Az EKÁER rendszer szabályainak augusztus 1-i módosítása komoly fejtörést okoz a vállalkozásoknak, mivel a legtöbb cég életében előfordul olyan gazdasági esemény, aminél szóba kerülhet az EKÁER szám szükségessége és egy esetleges hiba következtében súlyos bírságtételekkel kell számolniuk. Ráadásul ezen bírságok köre is bővült a jelenlegi módosítások kapcsán – hívták fel a figyelmet a Saldo szakértői.

Tovább olvasom »
adótörvény változások, adózás, ekaer, elektronikus árukövetési rendszer

Akkor most ki lett EKAER-kötelezett?

piacesprofit.hu

A hétfőn életbe lépett EKAER változásokkal kapcsolatban gyakori kérdés, hogyan függ össze a szabályozásban szereplő két tömeg adat: a 3,5 tonna és a 2,5 tonna. Az RSM-DTM szakértőjének segítségével erre a kérdésre adunk választ.

Tovább olvasom »
adócsalás, adózás, ekaer, elektronikus árukövetési rendszer, fuvarozás, logisztika

Traktorra is jön az EKÁER

piacesprofit.hu

Augusztus 1-jétől néhány látszólag kisebb szabály változik az elektronikus közúti árufuvarozó rendszerrel (EKÁER) kapcsolatban. Ezek azonban eddig nem érintett, és így az alapszabályokat, teendőket sem feltétlenül ismerő vállalkozásokra terjednek ki. A LeitnerLeitner segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat!

Tovább olvasom »
adózás, ekaer, elektronikus árukövetési rendszer, jogszabály módosítás

Még sok a kérdőjel az új EKAER-szabálynál

piacesprofit.hu

Augusztustól módosulhat az EKAER, ha az Országgyűlés elfogadja a közelmúltban benyújtott adótörvény-csomagot. Az EKAER több ponton szigorodik, azonban nem minden rendelkezés egyértelmű. Az RSM-DTM szakértőjének segítségével összegyűjtöttünk pár jogértelmezési bizonytalanságot.

Tovább olvasom »
adóellenőrzés, adózás, áfaminősítés, ekaer, elektronikus árukövetési rendszer

Nem csak a NAV-nak segít az EKÁER

piacesprofit.hu

Az EKÁER rendszer nem titkolt célja az áfacsalások megelőzése, leleplezése. De ha már van, a vállalkozások akár ki is használhatják az előnyeit! A rendszer segíthet egy-egy ügylet áfaminősítésének ellenőrzésében, így megelőzhető, hogy adóhiányunk legyen.

Tovább olvasom »
adócsalás, adóhatóság, ekaer, elektronikus árukövetési rendszer, nav

Nem szabad vakon bízni az EKÁER-ben?

piacesprofit.hu

„Az árumozgások szigorú nyomon követése az áfacsalások elleni védekezés eszközeként mindenképpen üdvözlendő, de adóalanyként nem szabad vakon bízni az EKÁER rendszerben” – hangsúlyozta Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner osztrák gyökerű adótanácsadó cég vezető tanácsadója. Lehetséges ugyanis olyan helyzet, amikor az EKÁER-szám igénylésére kötelezett szabályosan jár el, EKÁER-számot kér és kap, de az ügylet mégis érintett adócsalásban.

Tovább olvasom »
adóellenőrzés, adózás, áfacsalás, ekaer, elektronikus árukövetési rendszer

Valami bűzlik a tejben a NAV szerint

piacesprofit.hu

A tisztességes tejipari szereplők piaci pozíciójának védelmére, valamint a költségvetési bevételek biztosítására a Magyarországon polcokra kerülő import UHT tej kereskedelmét célirányosan ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Áfacsalásra specializálódott értékesítési láncokra utal ugyanis a termék feltűnően alacsony bolti ára. A korábbi ellenőrzések is ezt a piaci jelenséget igazolják.

Tovább olvasom »