ekb

ekb, európai központi bank, gazdasági növekedés, infláció, zéró kamat

Felerősödtek az Európa „japánizálódásával” kapcsolatos félelmek

piacesprofit.hu

Az EKB továbbra is kitart a zéró kamatpolitika mellett, így a befektetőknek akár még évekig szembe kell nézniük az extrém alacsony kamatokkal és kötvénypiaci hozamokkal. Megtakarítóként ez azt jelenti, hogy a következő években a betétekkel és kötvényekkel nem lehet érdemi reálhozamot elérni, ehhez egyéni kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelően mozdulni kell a részvények és nyersanyagok irányába – javasolja a K&H.

Tovább olvasom »
ekb, gdp, infláció, jegybanki alapkamat, mnb, növekedés

Kamatvágás: Lesz? Nem lesz? Mi lesz?

piacprofit.hu

A jövő hét legfontosabb hazai vonatkozású eseménye az MNB kamatmeghatározó ülése lesz. Az augusztusi „meglepő” 25 bázispontos kamatvágást követően a piaci elemzők többsége (köztük a CIB Bank is) arra számít, hogy szeptemberben nem módosítja a 6,75 százalékon álló irányadó kamatát az MNB. A megkérdezett 21 elemző közül 16 változatlan kamatszint mellett tette le voksát, míg öten 25 bázispontos lazításra számítanak. A határidős jegyzések mindeközben valamivel több, mint 50%-os eséllyel áraznak egy kamatvágást szeptemberre – áll a CiB Bank összeállításában.

Tovább olvasom »
ekb, eurókötvény, euróövezet, európai beruházási bank, európai központi bank, európai unió, euróválság, görög válság, görögország, imf hitel, imf tárgyalás, imf-megállapodás, spanyol mentőcsomag

Eurózóna: a krízis újratöltve

piac-profit.hu

Alig oszlottak el a viharfelhők az euróövezet fölött, máris itt az újabb pánikroham: a spanyol tartományok segítségért könyörögnek a mentőalapból, a sajtó találgatásai szerint Görögország akár már szeptemberben csődbe mehet, a hitelminősítők pedig megsemmisítő pofonokat osztanak az eurózóna legerősebb tagállamainak. A rossz hírek áradata most már a gazdaságiban is érezteti hatását, több éves mélypontra süllyedt a beszerzési menedzser index az euróövezetben, ami negatívan befolyásolja a magyar kis- és középvállalatok exportkilátásait.

Tovább olvasom »
ekb, független jegybank, jegybank, mnb, tranzakciós adó, tranzakciós illeték

Vizsgálja az EKB a jegybank megadóztatását

piacprofit.hu

Az Európai Központi Bank (EKB) megkapta azt a levelet, amelyben a magyar kormány felkérte annak törvénymódosító javaslatnak a vizsgálatára, amely a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) is kiterjesztené a tranzakciós illetéket – erősítette meg a hírt az MTI-nek Miltényi Eszter. Az EKB sajtóosztályának Ciprusért, Máltáért, Magyarországért, Szlovéniáért és Portugáliáért felelős munkatársa ugyanakkor a vizsgálat várható időpontjáról nem nyilatkozott.

Tovább olvasom »
alapkamat, ekb, eurókamat, európai központi bank, kamatdöntés

EKB: a válságkezelés a politikusok feladata

piacprofit.hu

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa nem csökkentette az euró kamatát. Ezt várták a piacok. Az azonban már csalódást keltett, hogy egyéb lépést az EKB nem jelentett be. Az unió jegybankjának elnöke a döntést követő sajtótájékoztatón közölte: a piacokon nincs akkora feszültség, mint egy éve, a válságkezelés pedig a politikusok és nem a központi bank feladata. Az euró a bejelentést követően átmenetileg gyengült, a forint viszonylag jól állta a sarat.

Tovább olvasom »
ekb, eu, független jegybank, jegybank, jegybanktörvény, kötelezettségszegési eljárás

Súlyos aggályok a jegybanktörvénnyel kapcsolatban

PP/MTI

Ha úgy tetszik, a magyar jegybanki függetlenséggel kapcsolatos szabályok előfeltételként szerepelnek az IMF/EU-tárgyalások megkezdéséhez – mondta szűk két hete Washingtonban Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, aki azt is hozzátette: várjuk az Európai Központi Bank véleményezését az eddigi időszak döntéseiről. Az EKB csütörtökön tette közzé súlyos aggályokat is tartalmazó észrevételeit, amelyeket a nemzetgazdasági tárca is megkapott. Hétfőn Frankfurtban, az Európai Központi Bank székhelyén ötoldalú szakértői egyeztetés kezdődik a magyar jegybanktörvényről.

Tovább olvasom »
ekb, imf, jegybanktörvény, orbán, simor

Hazárdjáték Magyarországgal?

PP/MTI

Nem egyezik az új jegybanktörvény parlamenthez benyújtott és az Európai Központi Bankhoz véleményezésre eljuttatott szövege az EKB információ szerint, ezért nagyra értékelné, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium a jövőben megfelelően tiszteletben tartaná az EKB-val szembeni konzultációs kötelezettségét – áll a szervezetnek a honlapján megjelent véleményében. A törvénytervezet eredeti változata is komoly vitákat váltott ki, az alkotmányügyi bizottság szerda esti javaslata a Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonásáról pedig továbbiakat gerjesztett. Simor András jegybankelnök szerint mind a törvényjavaslat, mint az indítvány sérti a nemzeti bank függetlenségét, jelentősen megnehezíti ésszerű működését, és súlyosan veszélyezteti szakmai hitelességét.

Tovább olvasom »