e-ügyintézés

adótörvény változások, adózás 2018, e-ügyintézés

Adóügyekben döcög az elektronika

piacesprofit.hu

Bár január első felében az adóhatóság és az elektronikus ügyintézésre kötelezett adózók esetében is megfigyelhető volt még a papír alapon történő kommunikáció, februártól azonban már valóban az elektronikus kapcsolattartás dominál. Csak éppen még nem zökkenőmentes.

Tovább olvasom »
adótartozás, adózás, e-ügyintézés, kérelem, nav

Mit csináljunk adótartozás esetén?

Nagy Mariann

Előfordulhat, hogy az egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság nem tudja megfizetni határidőre az esedékes adóját, ezért végrehajtható hátraléka keletkezik. A Piac & Profit összegyűjtötte, mit tehet ilyenkor, hogyan kell eljárnia.

Tovább olvasom »
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, cégkapu, e-ügyintézés, határidő, ügyfélkapu

A társaságok januártól csak Cégkapun át intézhetik ügyeiket

PP/MTI

A nyilvántartások alapján mintegy 700 ezer gazdálkodó szervezetnek kellett volna augusztus 30-ig regisztrálnia a Cégkapu szolgáltatásra, mert a jogszabályban meghatározott gazdálkodó társaságok január 1-jétől csak ezen keresztül tarthatnak kapcsolatot az elektronikus ügyintézést biztosító szervezetekkel. A Cégkapura regisztrált gazdálkodó szervezetek száma azonban csak mintegy 300 ezer, a többieknek ezért december végéig lesz még lehetőségük pótlólagosan regisztrálni – mondta Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára egy keddi háttérbeszélgetésen.

Tovább olvasom »
adatvédelem, e-ügyintézés, hozzáférés kezelés, ügyfélkezelés

Kényelmes online ügyintézés = tuti siker

piacesprofit.hu

Ma már rengeteg dolgot tudunk interneten keresztül bonyolítani, ügyintézni, vásárolni. De mi kell ahhoz, hogy mindezt kényelmesen és biztonságosan tehessük? És hogyan segítheti a szolgáltatókat a megfelelő feltételek biztosításában egy fejlett hozzáférés-kezelési rendszer? A NetIQ szakértői összegyűjtötték az elvárásokat és lehetőségeket.

Tovább olvasom »
diákhitel, e-ügyintézés, online hitel, tanévkezdés

Már online is igényelhető a diákhitel

piacesprofit.hu

A Diákhitel Központ 2017. szeptember 6-tól vezeti be a szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatásokon alapuló (SZEÜSZ) elektronikus aláírással történő szerződéskötést. Az innovatív és ügyfélbarát lépés lehetővé teszi a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára, hogy személyes megjelenés, illetve papír alapú dokumentumok kitöltése, leadása nélkül köthessenek diákhitel-szerződést. Az e-aláírással történő szerződéskötés feltétele, hogy az igénylés a Neptun felületen keresztül induljon, és az igénylőnek legyen ügyfélkapus hozzáférése.

Tovább olvasom »
cégkapu, cégkapu kötelezettség, cégkapu-regisztráció, e-ügyintézés, határidő

Kötelező cégkapu regisztráció: kinek, mikor és hogyan kell elvégezni?

piacesprofit.hu

2018. január 1-jétől indul az úgynevezett cégkapu szolgáltatás, amely a már jól ismert ügyfélkapu vállalkozásoknak szóló változata lesz. Az új rendszer a gazdálkodó szervezetek és az állam közvetlen, elektronikus kommunikációjának biztosítása érdekében jön létre. Mindez azért bír nagy jelentőséggel, mert a jövő évtől a gazdálkodó szervezeteknek elektronikus úton kell kapcsolatot tartaniuk az állammal. Azaz 2018. január 1-je után az érintettek már csak a cégkapun keresztül küldhetnek majd hivatalos ügyekben dokumentumokat, és a hatóságok is ezen keresztül kommunikálnak majd a céggel. Az ehhez szükséges hivatalos elérhetőségnek a cégjegyzék adatai között is meg kell jelennie – írja a Mazars.

Tovább olvasom »
digitális átállás, e-ügyintézés, elektronikus ügyintézés, jogszabály változás

Kötelező az e-bíróság a cégeknek

PP/MTI

Július elsejétől kötelező az elektronikus kapcsolattartás az újonnan induló polgári, gazdasági, munkaügyi és közigazgatási bírósági peres ügyekben a jogi képviselővel eljáró felek, a gazdálkodó szervezetek, a közigazgatási szervek és a bíróságok számára.

Tovább olvasom »
e-ügyintézés, elektronikus közigazgatás, információs társadalom

Mennyibe kerül majd az e-személyi?

piacesprofit.hu

Idén 3,4 milliárd forintot költ a kormány az e-kártyára, ami kiváltja majd a személyit, az útlevelet, a lakcím- és adókártyát, és a TAJ-kártyát. A lakosoknak az első alkalommal 1500 forintba kerül majd az elektronikus azonosító.

Tovább olvasom »
bürokrácia, e-ügyintézés, finanszírozáas, kkv pályázat, pályázati pénzek, pályázati rendszer, pénzszerzés, uniós források

Egymilliárd alatt nem lesz pályázat

piacesprofit.hu

Egyszerűbb lesz a pályázatok benyújtása és várhatóan a pályázók költségei is csökkennek majd – ezt és még sok mást ígér a kormányzat az új pályázati rendszerrel kapcsolatban. A sok előny mellett szigorúbb szankciókat is kilátásba helyeztek.

Tovább olvasom »
e-ügyintézés, információs társadalom, kkv informatika

Bankolni is inkább online

piacesprofit.hu

Banki és biztosítási vezetők szerint ugrásszerűen nőni fog a digitális csatornák és eszközök jelentősége az értékesítésükben, illetve az ügyfélkiszolgálásukban. A növekedést elsősorban az ügyfelek megváltozott igényei, valamint a költségcsökkentés lehetősége hajtja.

Tovább olvasom »
adminisztráció, bürokrácia, e-ügyintézés, elektronikus adatszolgáltatás, építőipar, építőipari szabályozás

E-ügyintézés magyar módra, papíron

piacesprofit.hu

Idén januártól az építési eljárásban a határidőre nem reagáló szakhatóság hozzájárulását megadottnak kell tekinteni, ennek ellenére az építésügyi hatóságok határidőn túl is várnak a szakhatósági véleményre, ráadásul az elektronikusan benyújtott iratokat papíron is bekérik.

Tovább olvasom »
adózás 2013, e-ügyintézés, helyi adók

Egyszerűbben tervezhetők a helyi adók

kfarkas

Egyszerűbben áttekinthetik a hazai vállalkozások a helyi adók mértékét és a kapcsolódó kedvezményeket a MÁK honlapjára nemrégiben felkerült adatoknak köszönhetően – hívja fel a figyelmet a MAZARS. A nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szerint az online adatbázisból néhány kattintással lehívhatók a székhely vagy telephely létesítése céljából kiválasztott települések adózási feltételei.

Tovább olvasom »