duna

duna, folyó, hulladék, környezetszennyezés, mikroműanyag, műanyag, vízszennyezés

Tele van a Duna mikromüanyaggal

piacesprofit.hu

A Dunában találták a legtöbb mikroműanyagot az eddig vizsgált hazai folyók közül: köbméterenként 50 részecskét. A Parányi Plasztiktalány projekt során egy független laboratórium és partnerei a Tisza után megmérték a Duna és mellékfolyóinak mikroműanyag-szennyezését is.

Tovább olvasom »
duna, erdőirtás, európa, farkas, hiúz, kárpátok, klíma, Környezeti bűnözés, környezetvédelem, medve, vadvilág

Környezeti bűnözés fenyegeti Európa vadvilágát

piacesprofit.hu

Az ENSZ, a WWF és az Eurac Research ma publikált jelentésében arra figyelmeztet, hogy az illegális fakitermelés, a kaviárkereskedelem, a vadon élő madarak tömeges pusztítása, valamint a medvékre, farkasokra és hiúzokra irányuló orvvadászat súlyosan veszélyezteti a 15 európai országon átívelő Duna–Kárpát régió élővilágát és biológiai sokféleségét.

Tovább olvasom »
algásodás, bécs, búvárkodás, duna, élővilág, környezetvédelem, piacesprofit, piacesprofit.hu, vízminőség

Búvárok kertészkednek a Duna bécsi holtágában

piacesprofit.hu

Mivel az utóbbi években egyre nagyobb problémát jelent az Untere Alte Donau hínarasodása, most alacsony növekedésű fajtákkal ültetik tele a medret. A cél, hogy az eredetileg őshonos fajták kiszorítsák a vízfelszínig nyújtózkodó füzéres süllőhínárt, amely zavarja a bécsi strandolókat.

Tovább olvasom »
dráva, duna, élővilág, európa élővilága, környezetvédelem, mura

Mérföldkőhöz értek Európa legnagyobb vizesélőhelyének létrehozásában

piacesprofit.hu

A szerbiai Bačko Podunavlje területe hivatalosan megkapta a bioszféra-rezervátum minősítést az UNESCO múlt héten Párizsban hozott döntése alapján. Ez egy újabb fontos alkotóelem a WWF által kezdeményezett, öt országon átnyúló Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum megalapításához – olvasható a WWF Magyarország közleményében.

Tovább olvasom »
duna, élővilág, kérész, Magyarország élővilága, tisza, tiszavirág

Virágba borult a Tisza

piacesprofit.hu

Elkezdődött a méltán híres tiszavirágzás, mely során sok millió kérész életét láthatjuk lezajlani mindössze pár óra alatt, a vízfelszíntől pár méter magasan. A tiszavirág Európa legnagyobb kérészfaja, mely egykor az egész kontinensen előfordult, mára azonban szinte teljesen eltűnt, hazánkban is fokozottan védett, egy egyed természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

Tovább olvasom »
duna, fenntartható fejlődés, wwf

A nád írja át a Duna-delta jövőjét?

piacesprofit.hu

Az éghajlatváltozás hatásai egyre jobban fenyegetik a Duna élővilágban és természeti erőforrásokban is gazdag torkolatvidékét. A WWF szakértői már három éve dolgoznak a páratlan élővilágnak otthont adó deltavidék állapotának javításán, amely a helyi közösség megélhetését is segíti.

Tovább olvasom »
duna, élővilág, környezetvédelem

Helyreállítják a Duna ártereit

piacesprofit.hu

A Duna, az Európai Unió leghosszabb folyója, az ártereinek 80 százalékát vesztette el az elmúlt 150 év alatt, ami komoly veszélyt jelent a folyó egyedülálló élővilágára nézve. A WWF ezért más szervezetekkel, cégekkel és állami hatóságokkal együttműködve, megkezdi a folyó ártereinek helyreállítását.

Tovább olvasom »
bkv, duna, közlekedés, közösségi közlekedés, tömegközlekedés, utazás

Mától megy a vizibusz

piacesprofit.hu

Július 1-től indulnak a BKV menetrendszerinti hajójáratai a Dunán. Hétköznap BKV-bérlettel is használhatók a vonalak, így az élvezet mellett a munkába jutás gyorsításában is lehet szerepük.

Tovább olvasom »
duna, elnökség, eu, víz

Mi lesz veled, Duna?

Gergely László-5

Noha Európa leghosszabb vízi országútja, a Duna jövőjét többször is napirendre tűzik a brüsszeli döntnökök, nem a közlekedésről, az áruszállításról, a turizmusról, hanem a tizennégy érintett ország társadalmi, politikai s persze gazdasági programjairól folyik majd a disputa. A program, amely a Duna-régió makroregionális stratégiáját alapozza meg, a magyar uniós elnökség idején gyorsulhat fel igazán. Nem csak a nemzetközi térben igyekszik helyet találni Budapestnek a DunaLog mozgalom, egy szlovák-magyar projekt pedig megyei stratégiákat „épít össze”. Mindeközben tényleges európai autópályákról is megszülethetnek döntések: hét érintett ország kormánya megegyezett a Balti-tengertől az Égei-tengerig vezető autópálya megvalósításáról.

Tovább olvasom »