csernobil

csernobil, greenpeace, sugárzás, szennyezés, Úszó atomerőmű, veszély

Szentpétervár megmenekült, Murmanszk retteghet: érkezik az úszó atomerőmű

piacesprofit.hu

Harminckét éve történt a világ legnagyobb polgári nukleáris balesete Csernobilnál, mely óriási területeket szennyezett el Európában. A többek között Paks II. építésével is megbízott orosz állami Roszatom vállalat éppen a napokban kezdené tesztelni új projektjét, az úszó atomerőművet, ami súlyosan veszélyezteti az Északi-sarkvidéket.

Tovább olvasom »
atomenergia, csernobil

Harminc éve szólaltak meg a szirénák

kfarkas

Egy veszélyes kísérlet miatt 1986. április 26-án a levegőbe repült a csernobili atomerőmű négyes blokkja. A harminc évvel ezelőtti katasztrófa nyomait még mindig magukon viselik a környező területek, ezrek szenvednek a sugárzás miatti betegségektől, Kijev mégis a terület újrahasznosításán gondolkozik, Európában és a világban pedig ketyegnek tovább a csernobilihez hasonlító időzített bombák.

Tovább olvasom »
atomenergia, csernobil, környezetvédelem

Jól érzik magukat az állatok Csernobillban

piacesprofit.hu

Szaporodnak a vadállatok a csernobili atomerőmű körül kialakított lezárt övezetben. Az emlősök összeszámlálásának legutóbbi adatai alapján a kutatók feltételezik, hogy feltehetően több vadállat él a 30 kilométeres övezetben, mint a békés célú atomenergia-felhasználás történelme legsúlyosabb katasztrófájának tartott 1986. április 26-i robbanás előtt.

Tovább olvasom »
atomenergia, csernobil, katasztrófa

Csernobil: nem hitték el, hogy velük is megtörténhet

piacesprofit.hu

Huszonkilenc évvel ezelőtt egy elhibázott kísérlet miatt felrobbant a csernobili atomerőmű egyik blokkja. Moszkvában először nem vették komolyan a balesetet, a vezető orosz akadémikus szerint az atomerőmű nem veszélyesebb, mint egy szamovár. A világban most is több, a csernobilihez hasonló időzített bomba “ketyeg”.

Tovább olvasom »