csehország

brexit, csehország, európai unió, uniós szabályozás

A csehek is szavazhatnak a kilépésről

PP/MTI

Népszavazást tartana Csehország európai uniós, illetve NATO-tagságáról Milos Zeman cseh államfő, aki erről pénteken beszélt egy dél-morvaországi lakossági fórumon, a brit EU-tagság feladásával (Brexit) kapcsolatos kérdésre válaszolva.

Tovább olvasom »
csehország, eu, lisszaboni szerződés

“Csehország megszűntével megújulhat az EU”

MTI

Václav Klaus cseh államfő kedden délután bejelentette, hogy az alkotmánybíróság délelőtti döntése után – amely nem találta a cseh alkotmányba ütközőnek a Lisszaboni Szerződést – aláírta a ratifikációs dokumentumot. Az Európai Unió 27 tagállama közül Csehország utolsóként hagyta jóvá a Lisszaboni Szerződést. Klaus szerint „a Cseh Köztársaság megszűnik szuverén állam lenni”.

Tovább olvasom »
csehország, gáz

Vannak, akiknek kevesebbet kell fizetniük a gázért

MTI

Jelentős árcsökkentést jelentettek be pénteken az idei harmadik negyedévre a legnagyobb földgázszállító társaságok Csehországban: a cseh piac mintegy 65 százalékát kezében tartó RWE Transgas, a német RWE leányvállalata közölte: július elsejétől átlagosan 6,1 százalékkal csökkenti a lakossági földgázárakat. Az RWE Transgasnak összesen mintegy 2,3 millió ügyfele Csehországban.

Tovább olvasom »
csehország, elnökség, eu, obama

Elszólta magát a cseh miniszterelnök?

EUvonal

A cseh EU-elnökség cáfolja azokat az értesüléseket, melyek szerint Mirek Topolánek miniszterelnök a héten úgy utalt volna az Egyesült Államok gazdaságélénkítő csomagjára, hogy az maga „a pokolba vezető út”. Az elnökség szerint a miniszterelnököt félreértelmezték. Az amerikai elnök, Barack Obama április 5-én tesz látogatást Prágába, hogy részt vegyen a transzatlanti csúcstalálkozón.

Tovább olvasom »
csehország, eu, lisszaboni szerződés, szerződés

A csehek is rábólintottak

PP Online

Az EU soros elnökségét betöltő Csehország döntéshozói megerősítették a Lisszaboni szerződést. A cseh ratifikáció befejezéséhez még szükség van a Szenátus jóváhagyására és az elnök ellenjegyzésére.

Tovább olvasom »
csehország, eu, sárközy, válság

Sarközy “kiverte a biztosítékot”

PP/MTI

A gazdasági válság leküzdéséről február végén tartandó rendkívüli EU-csúcsnak az a célja, hogy a résztvevők elutasítsák a protekcionizmust – szögezte le az unió soros cseh elnöksége nevében Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter.

Tovább olvasom »