családi gazdaság

agrárium, ceta, családi gazdaság, európai parlament, európai unió, génmódosítás, gmo, gmo mentesség, kanada, mezőgazdaság, szabadkereskedelmi megállapodás, ttip, vámmentesség, vámunió, világgazdaság

CETA: Időt kellene nyerni, de már megszavazták

PP

Miközben az USA és az unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény lefulladni látszik, „kisöccse”, az EU–Kanada megállapodás már túljutott az első fontosabb akadályokon. Ám még a nemzeti parlamenteknek is ratifikálniuk kell az egyezményt, ami évekbe telhet. Szükség is van időre ahhoz, hogy a hazai kis- és középvállalatok felkészüljenek a paktummal járó kihívásokra.

Tovább olvasom »
családi gazdaság, kistermelő, őstermelő, őstermelők, piac, termelői piacok, tudatos fogyasztás

Újabb lökés a termelői piacoknak

PP/MTI

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mozgó piac program, ennek értelmében közösen vállalják a kistermelők, az őstermelők és a családi gazdaságok értékesítési lehetőségeinek elősegítését, valamint a rendezett piaci viszonyok megteremtését.

Tovább olvasom »
családi gazdaság, gyümölcs, mezőgazdaság, mezőgazdasági árak, szövetkezet, zöldség

Családi gazdaságok: egységben az erő

PP/MTI

Európa első gyümölcs- és zöldségmárkája az idén negyvenéves. A Prince de Bretagne (Bretagne hercege) tulajdonosa egy 2500 breton családi vállalkozást tömörítő termelői kollektíva az Atlanti-óceán partvidékén. 

Tovább olvasom »
családi gazdaság, földtörvény, mezőgazdaság, termőföld

Konszenzusos földtörvényt szeretne a kormány

piac-profit.hu

A Vidékfejlesztési Minisztérium a hungarikum törvényhez hasonlóan az új földtörvényről is konszenzusos jogszabály megalkotására törekszik-hangsúlyozta Fazekas Sándor, miután egyeztetett a törvény vitaanyagáról az ellenzéki pártokkal. A kormány az új földtörvény tervezetét első olvasatban holnap tárgyalja, ezt követően a javaslat július 12-én kerül az Országgyűlés elé.

Tovább olvasom »
alapvető élelmiszer, biogazdálkodás, családi gazdaság, élelmiszer, élelmiszer-értékesítés, élelmiszerár, élelmiszerbiztonság, mezőgazdaság, mezőgazdasági árak

Piacmustra – Több tér termelőknek

piac-profit.hu

Röpke két hónap leforgása alatt négy új termelői piac nyitott meg Budapesten, a legújabb éppen a Kossuth téren a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt. A kezdeményezések nem csak a fővárosi lakosoknak jók, akik így közvetlenül, – és sokszor olcsóbban – juthatnak hozzá a háztáji termékekhez, hanem a termelőknek is, akik végre eljuthatnak a fizetőképes kereslethez. A piacok növekvő száma azonban azt is jelzi, hogy a lakosság részéről is emelkedik az igény a friss háztáji termékekre.

Tovább olvasom »
agrár, agrár széchenyi kártya, családi gazdaság, földtörvény, mezőgazdaság

Előnyben a családi gazdaságok

Sebők Orsolya

Az új földtörvényben a jelenlegi 300 hektár körüli, személyenként birtokolható földtulajdonhatár maradna meg a jövőben is, de kizárólag a földművesek számára. A cél egy olyan szabályozási környezet kialakítása, amelyben a földtulajdonhoz a földet szakszerűen művelni képes és arra kész gazdák juthatnak. A teljesítőképességéből 40 százalékot vesztett mezőgazdaságot a 90-es évek óta valamennyi politikai erő próbálta átformálni. Az illúziókra és érzelmekre épülő döntések sora azonban nem vezetett eredményre: a szektor ma sem tudja betölteni a hazai gazdaságban tőle elvárt szerepet. Kérdés, hogy most sikerül-e változtatni ezen a helyzeten.

Tovább olvasom »