cégjegyzék

cégjegyzék, csődeljárás, feketelista, kényszertörlés

A megszűnő cégek harmada kényszertörléssel tűnik el

piacesprofit.hu

Idén, az első négy hónapban a cégbíróságok 4378 vállalkozás nevét húzták ki kényszertörléssel a céglistáról, 32 százalékkal kevesebbet, mint 2016 első négy hónapjában (6429). Az idei adatok is bizonyítják, hogy a korábbiaknál kevesebb alkalommal kell a bíróságoknak ehhez a jogi eszközhöz nyúlniuk; 2014-ben még több mint 31 000, 2015-ben mintegy 26 000, 2016-ban pedig 19 000 esetben. A 2012 augusztusában bevezetett jogintézmény hozzájárult a gazdálkodási fegyelem javításához – tájékoztat a feketelista.hu portál, amelyen a 14 közhiteles állami nyilvántartásnak csak az egyike a kényszertörölt cégek köre.

Tovább olvasom »
cégjegyzék, cégmódosítás, elektronikus aláírás, elektronikus kézbesítési cím

E-mailben átvenni a hivatalos iratokat? Muszáj lesz!

piacesprofit.hu

A Cégtörvény tavaly óta kötelezővé tette, hogy a cégek a cégjegyzékben elektronikus kézbesítési címüket is feltüntessék. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az alapításkor, illetve első cégmódosításkor minden cég köteles elektronikus kézbesítési címet (e-mail címet) megjelölni, ami a cégjegyzékben is megjelenik. Mire szolgál az elektronikus kézbesítési cím? Milyen cím jelölhető meg ilyenként? Miért van jelentősége?

Tovább olvasom »
cégjegyzék, cégjog, székhely áthelyezés

Mire ügyeljenek a vállalkozások?

piacesprofit.hu

Az év első két hónapjában a 2012. március 1-től esedékes egyszerűsített cégeljárási illeték mértékének emelkedése a vállalkozásokkal – ezen belül is a cégalapítással, módosítással vagy megszüntetéssel – kapcsolatos ügyvédkeresések számának növekedését eredményezte. A vállalkozásokat érintő, közeljövőben esedékessé váló bejelentési és módosítási kötelezettségek hatására a cégjogi megkeresések száma nagyarányú emelkedést mutatott októberben és novemberben.

Tovább olvasom »