carsharing

autómegosztás, carsharing, jogi szabályozás, környezetvédelem, megosztás gazdasága

Megosztott kocsinak ingyen lenne a parkolás

PP/MTI

Németországban törvényt hoznak a közösségi autómegosztó szolgáltatások támogatásáról, a szövetségi kormány tervezete alapján a szolgáltatók autói ingyenesen parkolhatnának, de meg kell felelniük bizonyos környezetvédelmi normáknak.

Tovább olvasom »
alkalmazás, app, carsharing, közlekedés, kudarc, megosztás gazdasága, p2p, sharing economy, sikersztori, szilícium-völgy, taxi, uber

Az Uber-alapító tanácsai a sikeres vállalkozáshoz

Kriston László

Az amszterdami Startup Fest Europe-on tartott beszédéből kihagyott minden utalást az Uber elleni taxistiltakozásokról és a P2P-közlekedés jogi nehézségeiről. Inkább motivációs beszédet adott arról, hogyan legyen az ember jó vállalkozó. Mindezt az Uberrel és önéletrajzi vonatkozásokkal színesítve. Azt is megtudtuk, hogy mi az amerikai kiejtése az Uber szónak: ú-bőr.

Tovább olvasom »
carsharing, közösségi autózás, megosztás gazdasága

Jön a közös kocsi a saját autó helyett

piacesprofit.hu

Az autómegosztó – úgynevezett carsharing vagy drivesharing – szolgáltatások rohamos terjedése 10-15 éven belül teljesen megváltoztatja a globális és hazai autóhasználatot. A szemléletbeli váltás az autógyártók és a lízingcégek számára is lehetőségeket tartogat pozícióik megerősítésére.

Tovább olvasom »
carsharing, közösségi gazdaság, megosztás gazdasága, sharing economy, taxirendelet, uber

Tarol vagy letarol az Uber?

Timár Gigi

Látványos és érzelmektől fűtött demonstrációval tiltakoznak az Uber közösségi autómegosztó terjedése ellen a budapesti taxisok. A taxirendelet hatálya alatt működő fuvarozók az applikáció betiltását követelik. Testközelből láthatjuk, a közösségi gazdaság térnyerése éppúgy veszteseket is “termel”, mint minden átalakulás.

Tovább olvasom »
carsharing, közösségi autózás, megosztás

Csak nálunk van carsharing a régióban

piacesprofit.hu

Egyelőre csak Budapesten működik carsharingrendszer a kelet-közép-európai országok közül, de Magyarországtól keletre sem biztató a helyzet – derül ki Magyarország piacvezető carsharing-szolgáltatója, az Avalon CarSharing régiós körképéből. A visegrádi négyek közül Lengyelországban várhatóan jövőre jelenik meg az első közösségi autós rendszer, a környező országok közül pedig jelenleg csak Bécsben állnak rendelkezésre közösségi autók.

Tovább olvasom »
carsharing, céges flotta, sharing economy

Autóflotta egy kisvállalkozásnak?

piacesprofit.hu

Kisvállalkozóként nem is gondolhatunk arra, hogy egy egész autó flotta segítse a munkát – jó, ha egy autó rendelkezésre áll. Legalábbis így volt ez eddig, most azonban a megosztás gazdasága lehetővé teszi, hogy szükség esetén kis városi, de ha kell, akár egy kisteherautó álljon az üzlet rendelkezésére.

Tovább olvasom »
carsharing, fenntarthatóság, közösségi autózás

A telekocsisok igényesebbek

piacesprofit.hu

Bár a dráguló üzemanyagárak folyamatosan a közbeszéd részét képzik, amikor útra kelünk, nem szoktuk az autózás teljes költségét figyelembe venni, nem gondolunk a szervizköltségekre, a gépjárműadóra, vagy akár a kötelező biztosítás anyagi vonzatára.

Tovább olvasom »
autózás, carsharing, közlekedés

Oszd meg és utazz!

piacesprofit.hu

Miközben nálunk hamarosan beindul a BuBi, Németországban egyre népszerűbb a nagyvárosi közösségi kerékpárkölcsönző rendszerekhez hasonlóan működő autómegosztás. Az úgynevezett „carsharing” használóinak száma tavaly csaknem megduplázódott a Zöld8 összeállítása szerint.

Tovább olvasom »