büdzsé

büdzsé, cash flow, cfo, fizetőeszköz, költségkímélés, költségvetés, költségvetési terv, pénzforgalom, pénzspórolás, pénzügyi eszközök, pénzügyi intelligencia

Ne az akciós WC papíron spóroljunk!

Szeicz András

A pénz központi szerepet tölt be életünkben, akár alkalmazottak, akár cégvezetők vagyunk. Sok embernek azonban nem egészséges a kapcsolata a fizetőeszközzel. A hangsúly az „eszköz” szón van. A pénz nem egy cél vagy egy probléma, ami folyton az utunkba áll, hanem egy eszköz, amit tudni kell használni.

Tovább olvasom »
államháztartási hiány, állami számvevőszék, ász, büdzsé, gazdasági kilátások, gazdasági növekedés, hiány, költségvetés, költségvetés 2012, költségvetés 2013, költségvetési tanács

ÁSZ: tartható a hiánycél, de az adókkal gondok lehetnek

PP/MTI

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatban jövőre tervezett 1,6 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedés mellett tartható a 2,2 százalékos hiánycél, ugyanakkor 168 milliárd forinttal csökken a makrogazdasági kockázatok ellensúlyozására alkalmas tartalékok összege.

Tovább olvasom »
büdzsé, költségvetés, széll kálmán terv, új széchenyi terv

Cséfalvay: tartjuk a hiánycélt!

MTI

Magyarország tartja magát az idei 2,8 százalékos, GDP-arányos költségvetési hiánycélhoz, de a különadókból eredő bevételek az év későbbi részeiben – júniusban és az év végén – folynak be a büdzsébe – válaszolta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) stratégiai államtitkára a Budapest Business Journal című lap kedd esti üzleti fórumán arra a kérdésre, hogy a negyedéves hiány nem veszélyezteti-e az éves deficitcélt. Az NGM keddi közlése szerint az államháztartás – helyi önkormányzatok nélkül számított – 2011. első negyedéves hiánya 742,1 milliárd forint volt, az éves előirányzat 108 százaléka. Tavaly az államháztartás első negyedévi deficitje 609,9 milliárd forint volt, amely az éves teljesítés 70,1 százalékát adta.

Tovább olvasom »
büdzsé, eu, válság

Nagy szigor lesz!

PP/MTI

Széles körű egyetértés mutatkozott az európai uniós tagországok pénteki pénzügyminiszteri tanácskozásán abban, hogy szankciókkal kell sújtani azokat a tagállamokat, amelyek nem teljesítik a gazdasági válsághelyzet elkerülése, illetve elhárítása érdekében szükséges stabilitási célkitűzéseket – mondta Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a brüsszeli megbeszélés után tartott sajtótájékoztatóján.

Tovább olvasom »
2009, büdzsé, válság

Házi feladat a kormánynak: Ki ne kapjon családi pótlékot?

PP/MTI

A kormányfő a vasárnap esti kibővített kormánykonzultáció után hétfőn még a szociális, pénzügy- és gazdasági miniszterrel külön is egyeztet a válság kezeléséről. Gyurcsány a jövő hét végére vár javaslatokat arról, hogyan lehet serkenteni a munkavégzést, a beruházást, és hogyan lehet óvni a munkahelyeket. A szociális minszter szerint társadalmilag elfogadható hogy a legmagasabb jövedelműek ne kapjanak családi pótlékot. Ezt az elképzelést Kóka János is támogatni tudná.

Tovább olvasom »
2009, büdzsé, imf, válság, veres

Újabb megszorítások jönnek?

MTI

Veres János pénzügyminiszter szerint a tavalyi államháztartás eredményszemléletű hiánya a hazai össztermék 3,3 százalékát teszi ki, plusz/mínusz 0,2 százalékpontos eltéréssel.

Tovább olvasom »
2009, büdzsé, költségvetés, válság

Borulhat a költségvetés?

MTI

Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint ma csak korlátozottan láthatóak előre a jövő évi gazdasági és költségvetési folyamatok, a költségvetés finanszírozhatósága a jelenlegi szerkezetben akkor tartható 2009 egészében, ha a gazdasági teljesítmény az év első hónapjaiban, s vele a bevételek nem lesznek lényegesen rosszabbak a tervezéskor figyelembevett keretszámoknál.

Tovább olvasom »
büdzsé, jog, közpénz

Mi legyen a köz pénzével?

piacprofit.hu

Nincs minden rendben a hazai közpénzügyi szabályozással. A közelmúlt gazdasági és pénzügyi problémái megerősítették: a közpénzügyi reformokkal nem szabad késlekedni. a Jogi Fórum bemutatja a kérdéskörrel foglalkozó törvényjavaslatokat.

Tovább olvasom »
büdzsé, költségvetés, válság

Még egyet ránt a nadrágszíjon a kormány

PP/MTI

A kormány által átdolgozott, és szombaton az Országgyűlésnek beterjesztett költségvetési törvényjavaslat 895,1 milliárd forint államháztartási hiánycélt tűz ki 2009-re, a hiány 80,8 milliárd forinttal kisebb az eredeti tervezetnél.

Tovább olvasom »