bod péter ákos

bod péter ákos, gazdasági kilátások, gazdasági növekedés, gazdasági válság, infláció

Bod Péter Ákos: véget ér a kegyelmi állapot

kfarkas

Egy gazdasági ciklus ívének teteje felé tartunk, előbb-utóbb elérünk arra a pontra, ahonnan már csak lefele vezet az út – figyelmeztet Bod Péter Ákos közgazdász. A nemzetközileg elismert szakember szerint túl nagyra hízott az állam, ez pedig kockázati tényező lehet egy nehezebb időszakban.

Tovább olvasom »
bod péter ákos, gazdasági kilátások, gazdasági növekedés, munkaerőhiány

Bod Péter Ákos: A munkaerő a nagy kérdés

kfarkas

Általános kép, hogy a magyar gazdaság növekedési szakaszban van, rég volt ilyen kedvező a foglalkoztatottság, nőnek a bérek, emelkedik a fogyasztás. Az uniós források hozzáférésének várható szűkülése, a munkaerőhiány és az olyan húzóágazatokban, mint az autóipar, végbemenő forradalmi technológiai változások azonban komoly kihívásokat jelentenek a jövőre nézve.

Tovább olvasom »
béremelés, bod péter ákos, ipari termelés, járműipar, reálbér

Magyar sajátosság az egyoldalú fejlődés

piacesprofit.hu

A válság óta csak a járműipar volt képes kiemelkedő bővülésre a magyar iparban, de a további növekedés minden területen korlátokba ütközhet. Az emelkedő béreket gépesítéssel, a munkaerő mobilitásának javításával kellene ellensúlyozni– így összegezhető Bod Péter Ákos közgazdász professzor előadása, amelyet az Erste Bank budapesti járműipari fórumán tartott.

Tovább olvasom »
bod péter ákos, előrejelzés 2012, GKI előrejelzés, vélemény, vértes

Kiszámíthatóbb környezet kellene erre az évre

piacesprofit.hu

A mutatók nem sok jót jeleznek sem a jelent, sem a közelebbi jövőt tekintve. A Piac & Profit így 2012 elején nem is prognózist várt az általa megkérdezett közgazdászoktól, hanem inkább választ arra, mit szeretnének, mit várnak az előttünk álló évtől. Bod Péter Ákos és Vértes András egyaránt kiszámíthatóbb környezetet szeretne – meg még sok minden mást -, a pénzügyi szakember ingatag piacokat lát, de úgy véli, már az is segít, hogy inkább tisztában vagyunk a helyzetünkkel, mint egy évvel ezelőtt. 

Tovább olvasom »
adó 2012, bod péter ákos, cafeteria 2012, cégvezetés, magazin, munkahelyi motiváció

Adózás 2012: Adóprés alatt

piacesprofit.hu

Megjelent a Piac&Profit magazin decemberi száma, benne többek között részletes összeállítással a 2012 évi adó- és cafeteria változásokról, interjú Bod Péter Ákossal arról, hogy véleménye szerint hogy alakul az életünk a közeljövőben. Olvasható összefoglaló a Piac&Profit által szervezett Második Fenntarthatósági Csúcs konferenciáról, és a vezetői motiválásban rejlő lehetőségekről is.

Tovább olvasom »
bod péter ákos, gazdasági növekedés, interjú

Bod Péter Ákos: nemzeti érdek, hogy új fejezet nyíljon

Kolossa Katalin

Van olyan időszak, amikor a puszta racionalitás a helyzet felmérésére sem elegendő, nemhogy prognózis készítésére. Így nem a makroszámokra, még csak nem is az IMF-tárgyalásokra voltunk kíváncsiak, amikor Bod Péter Ákost, a Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanárát kérdeztük, hanem arra, hogy szerinte miként alakul a gazdaság és vele az életünk az egészen rövid távú jövőben. Ő úgy véli, bajok vannak a kialakult döntési eljárásrenddel, a kormányszerkezettel és a gazdaságfilozófiával. Illúziók is léteznek amelyekkel le kell számolni. Az a nemzeti érdek, hogy új fejezet nyíljon, új személyekkel és korszerű felfogással.

Tovább olvasom »
ab, alkotmánybíróság, bod péter ákos

Bod Péter Ákos: “Nagyon nem tetszik, ami történt”

piac-profit.hu

Nagyon nem tetszik, ami történt, túl hirtelen reakciókat láttam” – így vélekedett Bod Péter Ákos egyetemi tanár, közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában, a végkielégítés-adó kapcsán a múlt héten felmerült kormányoldali tervekről, nevezetesen az alkotmány és az Alkotmánybíróság (AB) felülvizsgálati köreinek szándékolt megváltoztatásáról, utóbbi esetében szűkítéséről. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője ugyanitt azt mondta: nem a különadóval beszedhető összeg, hanem az intézkedések üzenetértéke a jelentős a kormányzat részéről. Bod Péter Ákos szerint a válságadók valamilyen formában végül mégis visszahatnak majd a fogyasztókra.

Tovább olvasom »
bod péter ákos, magyarország, válság

“Vissza fog térni a bankárok, pénzemberek önelégültsége”

Kolossa Katalin

A megoldatlan problémáink megmaradtak, mondja Bod Péter Ákos, de 2008-2009-ben nem annyira nyilvánvalóak a bajaink, a gondokat a válság akut problémái eltakarják. A közgazdászprofesszor tart attól, hogy a legrosszabb elmúlván minden visszazökken a régi kerékvágásba, s ezzel egy stagnáló, ütemvesztett szakaszba kerülünk ismét. A volt miniszter, ex-jegybankelnök úgy véli, 2010 várhatóan sok problémát kiélez, de ez talán rákényszerít bennünket arra, hogy szembenézzünk a valósággal.

Tovább olvasom »