biogazdálkodás

2050, agrár, bio, biogazdálkodás, felár, globális népesség, jövő, klímaváltozás, környezetbarát, mezőgazdaság, népességnövekedés, nyereség, organikus, profit, terméshozam, vízszennyezés

Elhozza a biotermelés aranykorát a Monsanto megabírsága?

Kriston László

Rákkeltőnek mondta ki a kaliforniai bíróság a Monsanto glifozát tartalmú Roundup növényvédő szerét. Ez a harmadik ilyen per. Az ügy hatására vajon csökkenhet-e a vegyszer termelés az agráriumban? És a globális népesség növekedése mellett célszerű-e egyáltalán átállni a biotermelésre? El tudunk látni 9,6 milliárd embert bioterméssel 2050-ben?

Tovább olvasom »
bioélelmiszer, biogazdálkodás, egészség, ökológiai gazdálkodás, ökológiai lábnyom

Jó esetben a “bio” nem cél, hanem mellékhatás

Szeicz András

A sajtburgernek is volt fénykora. 1988-at írtunk, amikor az első hazai McDonald’s megnyitott a Régiposta utcában, amely vélhetően pár napig a legnépszerűbb hely volt Budapesten. Aztán ez is lecsengett, és a rendszerváltás után nem sokkal már egyre gyakrabban hangzottak el a „bio” és „öko” szavak. 2014–2016 között 1014 milliárd forint volt a tudatos vásárlói döntések értéke, amiből élelmiszerre 360 milliárdot költöttünk a Tudatos Vásárló Piaci Jelentés eredménye szerint. Az ökogazdálkodás mégsem virágzik, aminek a szigorú szabályok és az előállítási költségek miatti magas ár a fő oka.

Tovább olvasom »
biogazdálkodás, biotermék, egészséges táplálkozás, fairtrade, tudatos fogyasztó, tudatos vásárlás

Jobban járunk a fairtrade termékkel

piacesprofit.hu

Hektáronként évente több mint 40 kg növényvédő szert (gyomirtót, gombaölőt, rovarirtót, féregirtót) használnak az intenzív banánültetvényeken. Ez tízszer több az európai burgonyatermesztésben használt mennyiségnél, pedig a nagyüzemi burgonya az egyik legtöbb vegyszert igénylő növény. A Tudatos Vásárlók Egyesülete utánajárt, hogy marad-e valami a vegyszerekből a fogyasztóknak szánt gyümölcs húsában.

Tovább olvasom »
agrár, biogazdálkodás, mezőgazdaság, nébih, vetőmag

Ökogazda csak ökovetőmagot vethet

piacesprofit.hu

A biogazdálkodás egyik alapelve, hogy az öko-növénytermesztés során csak ökotanúsítással rendelkező vetőmagokat szabad vetni. A Magyarországon elérhető ökovetőmagokról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) – önkéntes bevalláson alapuló – adatbázist vezet a honlapján. Jelenleg a hazai szaporítású ökovetőmagból hiány van, ezért a hatóság felhívja a vetőmag-szaporítók figyelmét, hogy, akik még nem tették, azoknak érdemes terméküket regisztrálni a NÉBIH rendszerében.

Tovább olvasom »
biogazdálkodás, biotermék, élelmiszeripar

A Mekit is utoléri a bioláz

piacesprofit.hu

Újít a McDonald’s, hisz a világon szinte mindenhol jelenlevő étteremláncnak is meg kell felelnie az új elvárásoknak. Az óriás ebben az esetben a fiatal, feltörekvő étteremláncokkal szeretné felvenni a versenyt, amelyeknek a kínálatában a bioalapanyagokból készült ételek is megtalálhatóak. Ezúttal az újításokat Németországban tesztelik.

Tovább olvasom »
biogazdálkodás, fenntartható gazdálkodás, mezőgazdaság

Jobban megéri a bio

kfarkas

Ha bioélelmiszert vásárolunk, többet kell fizetnünk érte – ez viszont a gazdálkodóknak jobban megéri, többet is keresnek, mint a hagyományos módszerekkel gazdálkodók. Csak nem nálunk.

Tovább olvasom »
biogazdálkodás, élelmiszeripar, fenntartható fejlődés, fenntartható gazdálkodás, mezőgazdaság, ökológiai gazdálkodás, termőföld

Nem is olyan rossz a bio

kfarkas

A növényvédő szereket és műtrágyákat hasznosító gazdálkodás súlyos környezeti károkat okoz, de magasabb termésátlagok érhetőek el vele – ez a jelenlegi mezőgazdaság egyik alaptétele. Most egy független és átfogó kutatás bebizonyította, hogy ez nem egészen igaz.

Tovább olvasom »
biogazdálkodás, génkezelt, gmo, gmo mentesség

Szörnyeteg vagy megmentő a GMO?

Kriston László

A környezetvédők és a GMO-puritanisták szemében egyértelműen szörnyeteg a génkezelt vetőmagok világpiaci óriása. Mások viszont úgy érzik, a génmódosított élelmiszernövények hosszú távon szükségesek ahhoz, hogy növelt terméshozamukkal vagy erősebb ellenálló képességükkel megoldható legyen a következő évtizedekben a 9 milliárd főre gyarapodó emberiség táplálása.

Tovább olvasom »
biogazdálkodás, klímaharc, klímaváltozás, környezetterhelés, természeti katasztrófa, zöld gazdaság

Nekünk befellegzett…

klímablog

Minden mozgalom megsínyli, ha egy hangadó alakja szakít az irányzat dogmáival. Így tett a 41 éves Paul Kingsnorth, aki arra a következtetésre jutott, évtizedekkel ezelőtt elhagytuk azt a pontot, amikor menthető lett volna világunk. Civilizációnk mai rendjének összeomlása elkerülhetetlen.

Tovább olvasom »
biogazdálkodás, fenntartható termelés, fenntarthatóság, geotermikus, mezőgazdaság, paprika

Brüsszelben tarolt a fiatal magyar gazda

piac-profit.hu

Az Európai Néppárt által az Európai Parlamentben rendezett Fiatal Gazda Kongresszuson Bakó Dániel szentesi fiatal gazda geotermikus energiával fűtött paprikatermesztése nyerte a legfenntarthatóbb vállalkozás díját. A jelentős magyar siker rámutat arra, hogy az európai mezőgazdaság jövőjében növekvő szerepe van a megújuló energia hasznosításának.

Tovább olvasom »
bio, biogazdálkodás, biotermék

Itthon még döcög a jövő üzlete

Kolossa Katalin

A termeléstől a piacra jutáson át a fogyasztásig szinte mindenütt megoldásra váró problémák sorakoznak a hazai ökológiai gazdálkodás területén. A nehézség ellenére mégis nagy lehetőségek rejlenek a biotermelésben, amely a világ legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági rendszere, és az így előállított termékek fogyasztása is meredeken nő. Magyarország adottságai kiválóak ahhoz, hogy végre teljes lendülettel beszálljon a versenybe.

Tovább olvasom »
bio, biogazdálkodás, biotermék, fenntartható fejlődés, fenntartható gazdaság, zöld termék

Megéri zöldbe vágni!

Sebők Orsolya

Elvileg sikerre számíthatnak azok a vállalkozások, amelyek a fenntarthatóra nyitott, egészséges életre érzékeny vevőket célozzák, mégis viszonylag kevesen használják ki ezt az üzleti lehetőséget.

Tovább olvasom »