behajthatatlan tartozás

adózás, adózás 2019, áfavisszatérítés, behajthatatlan tartozás, európai bíróság, uniós szabályozás

Visszakérhető a behajthatatlan követelések áfája?

piacesprofit.hu

Nagy port kavart szakmai berkekben az Európai Bíróság két áfa témában hozott, behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos döntése. Az egyik ítéletben megfogalmazott bírósági álláspont megalapozott reményt adhat a nagy összegű behajthatatlan követeléssel rendelkező magyar vállalkozások számára is az áfakötelezettség megítélése kapcsán.

Tovább olvasom »
behajthatatlan tartozás, fizetési határidő, kintlévőség, kintlévőségkezelés, kkv, tartozás, teljesítési időpont

Gátat szabnak a kintlévőségek a magyar vállalatok bővítési terveinek

piacesprofit.hu

A vállalati szektor folyamatosan küzd a késedelmes fizetés okozta nehézségekkel, és a kintlévőségek mértéke Magyarországon növekvő tendenciát mutat – derül ki az Intrum Justitia friss felméréséből. A nemzetközi kutatás eredményei szerint a megkérdezett hazai cégek egynegyede a munkaerő-elbocsátást sem tartja kizártnak, ha a kritikus szintet eléri kintlévőségük mértéke.

Tovább olvasom »
behajthatatlan tartozás, csőd, fizetési fegyelem, fizetési késedelem, halasztott fizetés, késedelmes fizetés

A magyar cégek hajlandók leginkább hitelt adni

piacesprofit.hu

A tavalyi visszaesés után idén újra nőtt a halasztott fizetés aránya Magyarországon a vállalatok közötti (B2B) értékesítésben. Az Atradius hitelbiztosító Fizetési Szokások Barométere című elemzése szerint Kelet-Európában a magyar vállalatok hajlandóak a leginkább a hitelre történő értékesítésre (65,5 százalék). Az Atradius adatai azt mutatják, hogy a belföldi B2B kereskedelemben átlagosan 62,1 százalék, a külföldiben pedig 68,8 százalék a halasztott fizetés aránya. Tavalyhoz képest ez mintegy 10 százalékos növekedést jelent.

Tovább olvasom »
behajthatatlan tartozás, elévülés, jogi kisokos, követeléskezelés, nyereményjáték, szerencsejáték

Ezért ne adjon kölcsön fogadásra

piacesprofit.hu

A követelések behajtásának mindenki által ismert megoldása a bírósági út igénybevétele, amelyet végrehajtási eljárás követ, amennyiben az adós önként nem fizeti meg a tartozását. Létezhetnek olyan tartozások, amelyek fennállnak ugyan, de bírósági utat nem lehet igénybe venni a kikényszerítésükre. Melyek ezek a követelések?

Tovább olvasom »
behajtási költségátalány, behajthatatlan tartozás, fizetési fegyelem, kintlévőség, kintlévőségkezelés, követeléskezelés

Mit tegyünk, hogy pénzünknél legyünk?

kfarkas

A vállalkozások legnagyobb gondjai között élen áll a késve fizetés vagy a leírási veszteségként elkönyvelt, elmaradt számlakiegyenlítés. Beruházások maradnak el, vagy dolgozók veszítik el a munkahelyüket emiatt. Pedig vannak praktikák, amelyekkel elkerülhető, hogy a csőd szélére sodródjunk egy-egy fizetési gondokkal küzdő vevő miatt.

Tovább olvasom »
behajthatatlan tartozás, készfizető kezesség, kezességvállalás

Nehezebbé vált a kezesek helyzete

piacesprofit.hu

A követelések biztosításának elterjedt és közismert módja a kezesség vállalása. Az új Polgári Törvénykönyv a kezesség szabályait is módosította, és a változások egy része a kezesek számára kedvezőtlen változásokat hozott. Akár előfordulhat az is, hogy a kezes helyzete az általa eredetileg vállaltnál nehezebbé válik. Milyen esetekben történhet meg, hogy a kezes kötelezettsége súlyosabb lesz?

Tovább olvasom »
behajthatatlan tartozás, fizetési felszólítás, fizetési határidő, fizetési idő, fizetési késedelem

Így írjunk fizetési felszólítást

asalgo

Ne fenyegetőzzünk és ne kürtöljük világgá, mennyivel tartozik nekünk az adósunk, de legyünk határozottak és szakszerűek. Mit tegyünk és mit ne tegyünk, ha fizetési felszólításra kerül a sor? Íme a legfontosabb tudnivalók!

Tovább olvasom »
behajthatatlan tartozás, esettanulmány, követeléskezelés

Kintlevőség-kezelés a stabilitás biztosítéka

piacesprofit.hu

Magyarország egyik legnagyobb gázszolgáltatója 1,26 millió ügyfelet szolgál ki országszerte. Annak érdekében, hogy megfelelő stabilitást nyújthasson meglévő ügyfeleinek, egy ekkora vállalat esetében is szükséges, hogy biztos anyagi hátteret tudjon maga mögött. A vállalat ennek fenntartása érdekében behajtási szolgáltatásokat is igénybe vesz.

Tovább olvasom »
behajthatatlan tartozás, céginformáció, késedelmes fizetés, körbetartozás, számlázás, szerződés

Így nem lépnek le az Ön pénzével!

piacesprofit.hu

Sok cég számára ismerős helyzet lehet, hogy bár papíron szépen alakulnak a bevételek, valahogy még sincs elég pénz. Hogy ez hogy lehet? Például úgy, hogy nem érkezik be az összeg, ami nekünk járna. Szakértőnk segít, hogyan biztosítsuk be magunkat!

Tovább olvasom »
behajtás, behajthatatlan tartozás, biztosíték, körbetartozás, lánctartozás, polgári törvénykönyv

Bekeményítenének a körbetartozókkal szemben

piacesprofit.hu

Jogszabály-módosításokat kezdeményeznek jogászok, amelyekkel véleményük szerint javítani lehetne a hazai építőipar talán legsúlyosabb problémáján: a lánctartozások magas számán. Kezdeményezésükhöz most várják szakmai szervezetek, illetve az érintett szakemberek javaslatait is.

Tovább olvasom »
behajtás, behajthatatlan tartozás, kockázatkezelés, követeléskezelés, pénzszerzés, üzleti partnerség

Forrás házon belül: partnerkövetés

Sebők Orsolya

Egy cég mérlegfőösszegének közel 30 százalékát a vevőkövetelések teszik ki. Ez és a cégek évek óta emelkedő bedőlési aránya jelentős kockázatot jelent azoknak a vállalkozásoknak is, amelyek amúgy stabilan működnének. Pedig a baj megelőzhető lenne.

Tovább olvasom »
behajthatatlan tartozás, fizetési fegyelem, követeléskezelés

A piacbővítés árnyoldalai: vevői kockázatok pedig vannak

piacesprofit.hu

A kihívásokkal teli európai gazdasági környezet arra sarkallta a nyugat-európai vállalkozásokat, hogy fennmaradásuk érdekében új piacokat keressenek, azonban jelentősen alábecsülték a kockázatokat, állítja az Atradius Fizetési Szokások Barométerének legfrissebb kiadása. A tanulmány adatai szerint a nyugat-európai cégek nemzetközi kereskedelemből származó behajthatatlan tartozásainak értéke 74,1%-kal, 90 napon túl lejárt számláik értéke pedig 22,6%-kal nőtt egy év alatt.

Tovább olvasom »