barroso

barroso, euró árfolyam, európai központi bank, európai unió, euróválság, görög válság, görögország, írország, merkel, olaszország, orbán viktor, spanyol mentőcsomag, spanyolország

Vajpuhára főzték a vaskancellárt

piac-profit.hu

Nem csak a futballpályán, hanem a tárgyalóasztalnál is történelmi vereséget szenvedett Németország péntek hajnalban. Minden kérdésben engedni kényszerült Angela Merkel német kancellár, aki a helyszínen tartózkodó kommentátorok információi szerint Mario Monti olasz miniszterelnök megkérdőjelezhető, ám sikeres taktikával szorított sarokba.

Tovább olvasom »
barroso, euró, eurókötvény, euróövezet, európa, európai beruházási bank, európai bizottság, európai központi bank, európai parlament, európai unió, euróválság, görög válság, merkel, obama, soros, spanyol mentőcsomag, spanyolország

Európai Egyesült Államok, vagy második Marshall-terv?

piac-profit.hu

Több fontos esemény is áll Angela Merkel előtt a következő két napban, amelyek végeredményben ugyanarról a kérdésről fognak dönteni: változik-e Németország álláspontja a kialakult európai krízis kezelését tekintve, meg tudja-e állítani a német kancellár az egyre többek szerint a felbomlás felé robogó euróövezet szétesését. Berlin szorosabb politikai integrációt szorgalmaz, míg az euróövezet kormányai monetáris lazításokat szeretnének. Soros György szerint pedig Németországnak be kellene indítania saját Marshall-segélyét.

Tovább olvasom »
barroso, euró, eurókötvény, euróövezet, európai beruházási bank, európai bizottság, euróválság, görög válság, merkel, valutaunió

Nagyon egyetértett Merkel és Barroso

PP/MTI

Az európai válságkezelés lényeges pontjaiban egyetért egymással Angela Merkel német kancellár és José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke – mondta kedden Brüsszelben az Európai Bizottság elnökének szóvivője. Barroso az előző napon Berlinben járt, és megbeszélést folytatott a német kancellárral. találkozón “nagyon erős egyetértés” alakult ki például a bankunió kérdésében.

Tovább olvasom »
barroso, eu/imf megállapodás, imf hitel, imf tárgyalás, orbán

Orbán tudja, vagy nem tudja?

PP/MTI

Orbán Viktor közlése szerint a José Manuel Barrosóval folytatott informális egyeztetés után lényegében elhárultak az akadályok a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó tárgyalások megkezdése elől. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy az Európai Bizottság a maga részéről milyen álláspontot alakít ki szerdán.

Tovább olvasom »
barroso, eu/imf megállapodás, imf hitel, imf tárgyalás, orbán

Orbán: elhárultak az akadályok

PP/MTI

Informális megbeszélést folytatott kedden Brüsszelben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök. A magyar kormányfő tájékoztatása szerint lényegében elhárultak az akadályok a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó hivatalos tárgyalások megkezdése elől. A bizottság szerdán tárgyalja a Magyarországgal kapcsolatos ügyeket.

Tovább olvasom »
barroso, eu, európai parlament, orbán

Erről tárgyalt Orbán Brüsszelben

PP/MTI

A gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést ösztönöző konkrét intézkedésekről döntöttek és két új európai uniós szerződést véglegesítettek hétfőn Brüsszelben az EU-tagországok állam- és kormányfői. A késő este befejeződött csúcstalálkozón számos olyan lépésről hoztak politikai döntést, amelynek révén több hitelhez juthatnak a kis- és közepes méretű vállalkozások, javulhat munkahelyteremtő képességük, csökkenhetnek a rájuk nehezedő bürokratikus terhek. Külön intézkedéseket jelentettek be a fiatal korosztályok foglalkoztatásának ösztönzése érdekében.

Tovább olvasom »
barroso, eu, imf tárgyalás, kötelezettségszegési eljárás, orbán

Orbán derűlátó, Barroso gyors választ vár

PP/MTI

Az Európai Bizottság által kifogásolt magyar törvényekről tárgyalt Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kedd délután. A magyar kormányfő ezt megelőzően találkozott Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével és Herman Van Rompuyjal, az Európai Tanács elnökével. Orbán szerint nincs szükség az országgyűlés összehívására az eredetileg tervezett időpont előtt a Brüsszel által elvárt törvényi változtatások végrehajtása érdekében.

Tovább olvasom »
barroso, európai parlament, orbán

Orbán-beszéd az Európai Parlamentben

PP/MTI

A vita nem Magyarország ellen, hanem Magyarországgal, Magyarországért folyik, hangsúlyozta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke ma Strasbourgban az Európai Parlamentben a magyarországi folyamatokról folyó vitában. A felszólaló Orbán Viktor szerint kormánya óriási munkát végzett az elmúlt másfél évben. A magyar miniszterelnök kijelentette: az Európai Bizottság által jogilag kifogásolt szakaszok közül egy sem érinti az áprilisban elfogadott alaptörvényt. A vitában a bizottsági eljáráson túlmutató kérdések is felmerültek, a szocialista frakciót vezető osztrák politikus azt hangsúlyozta: nemcsak egyes törvényeket kifogásolnak, hanem a mögöttük álló szellemiséget is.

Tovább olvasom »
barroso, eu, független jegybank, imf, jegybanktörvény, orbán

Brüsszel: ha nincs független jegybank, nincs IMF hitel

PP/MTI

Az Európai Bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy őrizzék meg Magyarországon a nemzeti bank függetlenségét – hangsúlyozta kedden újságíróknak Olivier Bailly, a központi uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szóvivője. Amíg ez nem biztosított, ne számítsunk pénzügyi támogatásra.

Tovább olvasom »
barroso, eu, imf, jegybanktörvény, orbán

Orbánnak már nem fontos az IMF

PP/MTI

Elutasító választ küldött Orbán Viktor kormányfő José Manuel Barroso levelére, amelyben az Európai Bizottság elnöke két törvényjavaslat visszavonását javasolta neki. A miniszterelnök ezt a Hír TV-nek adott, csütörtök este sugárzott interjúban közölte. Szerinte “nem kellene ennek ilyen nagy feneket keríteni, az egész IMF-tárgyalásnak nincs ekkora jelentősége. Ha megállapodunk az IMF-fel, akkor van egy biztonsági szerződésünk, ha nem állapodunk meg, nincs. Attól még az ország áll a lábán, és működik.”

Tovább olvasom »
barroso, jegybanktörvény, parlament, stabilitási törvény, törvény

Erőteljes tanács Orbán Viktornak

PP/MTI

A jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvénytervezetek visszavonására szólította fel José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktor miniszterelnököt. A bizottság elnökének személyes hangvételű levele – amelyről az [origo] adott hírt – azt érzékelteti: ez lehet a feltétele a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval tervezett megállapodásnak. Barroso véleménye szerint Magyarország pénzügyi és gazdasági gondjai elsősorban belpolitikai döntésekre és intézkedésekre vezethetők vissza. Az Európai Bizottság kedden a napi sajtótájékoztatóján megerősítette a levél létét és tartalmát. A parlament kedden megkezdte a jegybanktörvény vitáját.

Tovább olvasom »
barroso, eu, euró, euróövezet

Csak integrációval éli túl az euró a válságot

PP/MTI

Tovább kell mélyíteni az euróövezeten belüli integrációt a nemzetközi gazdasági válság leküzdésének érdekében, de ez nem hozhatja hátrányos helyzetbe a tíz többi EU-tagállamot – hangoztatta José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén felszólalva.

Tovább olvasom »