bánya

alapkezelő, bánya, kereskedelem, mezőgazdaság

Ki torpedózza meg a nagyvállalati fúziókat?

Kriston László

Általában versenyhivatalok szokták megtorpedózni az egész szektorok térképét átrajzoló  nagyvállalati fúziókat, ezúttal azonban a Qatari Szuverén Alap vétózta meg a magyar mezőgazdasági terményeket is forgalmazó Glencore és az Xstrata fúzióját, mert kifogásolt egyes feltételeket a szerződésben. Az eset ráirányította a figyelmet a nemzeti alapok piacformáló, sőt piacot fegyelmező szerepére.

Tovább olvasom »
bánya, elektronika, hibrid, kereskedelem, wto

Ritkaföldfémek: rákot okozhatnak, mégis szükség van rájuk

Kriston László

A ritkaföldfémek elektronizált világunk alapvető építőkövei. A komputerizált eszközök e fontos összetevőinek kitermelésében monopóliuma van Kínának. Berzenkedtek is ez ellen a multik és a környezetvédők. A tervgazdálkodási rendszert követő kommunista kormány illetékesei bejelentették, hogy központilag átalakítják a ritkaföldfém-iparágat. A tervek szerint az ökológiai károkat is orvosolnák, melyeket ezen ásványok kitermelése ró a helyi ökoszisztémákra.

Tovább olvasom »
bánya, bíróság, környezetterhelés, per

Bírói döntés az aranybányáról: megmenekül Verespatak?

Kriston László

A romániai Alba megye fellebbviteli bírósága érvénytelenítette a kanadai tulajdonú Rosia Montana cég rendezési tervét. A 7,5 milliárd dollár értékű projekt Európa legnagyobb nyíltszíni aranybányáját hozná létre, és valószínű környezeti terhelése miatt a kezdetektől fogva nagy tiltakozást váltott ki, nemcsak a szomszédos Magyarországon.

Tovább olvasom »
arany, bánya, románia, verespatak

Az elnök az aranybánya mellett

klímablog/MTI

Verespatakra látogatott hétfőn Traian Basescu román államfő, aki megerősítette, hogy támogatja a helyszínen tervezett aranybánya megnyitását, de előtte a román államnak újra kell tárgyalnia a beruházóval a bányakoncessziós szerződést.

Tovább olvasom »
bánya, bric, kína, korrupció

Illegális bányák: ellopott természeti kincsek

Kriston László

Az ásványok és ércek bányászata a világon mindenütt problematikus: nemcsak az ezzel járó környezetszennyezés, hanem a korrupció és harácsolás miatt is, ami ezt a tevékenységet övezi. A jövőbeni növekedés motorjának tartott BRIC-országok ékes példái ennek. Indiában egymást érik a bányaipari sikkasztási botrányok, melyekben több politikus is érintett, Peruban pedig a kínai tulajdonosok kizsigerelő praktikái ellen lázadnak a bányászok.

Tovább olvasom »
bánya, ipar, szélenergia, szén, usa

Felszíni bányák: megskalpoltak 500 hegycsúcsot!

Kriston László

Képzeljük csak el, milyen felhördülés váltana ki idehaza, ha valamely hegységünkben jó pár hegyormot ledózerolnának, hogy nyitott, földfelszíni bányákat létesítve férjenek hozzá a szénkészletekhez? Pontosan erre készül a Massey Energy amerikai cég Nyugat-Virginia államban. A helyi lakosok és a cég közötti vita emblematikus harccá vált, melynek mentén világosan kirajzolódnak a fosszilis iparágak és a zöld energiákat szorgalmazók érvei. Vizsgáljuk meg ki hogyan érvel a szénbányászat ellen és mellett.

Tovább olvasom »
bánya, ipar, szén, természeti katasztrófa

Amikor naponta 59 centimétert emelkedik a radioaktív víz…

Kriston László

A szélsőségesebbé váló időjárási viszonyok, az árvízek és viharok nem hagyják érintetlenül a bányaipart sem. Elemzők szerint a beszállítói szerződések felülvizsgálatára van szükség, hiszen egyre több esetben kell a “force majeur” kitételhez folyamodni, amikor előreláthatatlan katasztrófa éri a kitermelést. A termelést megakasztó természeti katasztrófák egy részének bekövetkezte azonban előre jelezhető.

Tovább olvasom »
ázsia, bánya, co2, szén

Széntüzelésből és erdőirtásból profitál az ifjú Rothschild

Kriston László

A neves, történelmi múltú bankárcsalád új reménysége, Nathaniel Rothschild fosszilis erőforrások elégetéséből kívánja gyarapítani a családi vagyont. A dédnaganyja révén magyar származású és Demján Sándor TriGránit vállalátában is érdekelt üzletember “jó úton” van ahhoz, hogy a világ legnagyobb szénipari moguljá váljon – vagy inkább rossz úton? Az óriási energiaigényű Kínát készül ellátni indonéz szénnel. S így annak az ázsiai nagyhatalom üvegházgáz-emissziójának növekedését segíti, mely nemrég lehagyta Amerikát, mint a világ legnagyobb széndioxid-kibocsátója.

Tovább olvasom »
bánya, ipari termelés, kereskedelem, kína

Ritkaföldfémek megvonásával zsarol Kína

Kriston László

Az ipari nyersanyagok világkereskedelmében Kína olyan monopóliummal rendelkezik, amely tulajdonképpen minden számítógépbe és hi-tech ketyerébe szükséges: ezek az úgynevezett ritkaföldfémek. Bányászatuk 1,3 milliárd dolláros iparág. És a pekingi vezetés nem restelli időnként saját külpolitikájának vagy kereskedelmi érdekeinek érvényesítésére megvonni e fémeket egyes országoktól, hogy kikövetelje magának, amit másként nem tudna elérni.

Tovább olvasom »