ausztrália

ausztrália, élet, föld, kőzet, mikrofosszília, mikroorganizmus

Jóval korábban alakulhatott ki az élet, mint gondoltuk

PP/MTI

A földi élet kezdete 3,5 milliárd évnél korábbra nyúlik vissza – állítják amerikai kutatók, akik a valaha talált legrégebbi megkövesedett maradványokként azonosították azokat a mikrofosszíliákat, amelyeket egy csaknem 3,5 milliárd éves kőzetben fedeztek fel Nyugat-Ausztráliában.

Tovább olvasom »
ausztrália, éghajlatváltozás, jelentés, klímaváltozás, korall, óceán, tenger, tudomány, turizmus, unesco

Cenzúrázta a kormány a korallpusztulásról szóló infókat

klímablog

Ritka, hogy egy környezetvédelmi minisztériumnak fontosabb legyen a turizmus és az országimázs, mint egy globálisan is fontos ökológiai érték védelme. Mégis ez történt: az ausztrál kormány visszavonta az UNESCO turisztikai Jelentéséből a korallszigetek pusztulásáról szóló infókat. A minisztérium tehát gazdasági érdekeket helyezett az ökológiai érdekek elé.

Tovább olvasom »
agrár, ausztrália, botrány, élelmiszerbiztonság, kína, milliárdos, tej

A minőségi tejben van a nagy pénz?

klímablog

Gina Rinehart, a világ egyik leggazdagabb üzletasszonya szemet vetett a tejiparra, mint kecsegtető befektetési lehetőségre. Számítását a kínai piacra alapozza: a tejhamisítási botrányok miatt ott nagy szükség van a megbízható, importált tejre.

Tovább olvasom »
adó, ausztrália, energia, klímaharc, szén

Nagy a botrány: utálják a fosszilis adót Ausztráliában

Kriston László

A világ legnagyobb fosszilis adónemét vezetné be a canberrai székhelyű kormányzat. Ausztrália a legnagyobb széntüzeléses légszennyező a fejlett világ államai közül. Elektromos árama 83 százalékát ilyen erőművekkel állítja elő. Ezen felül a világ első számú szénexportőre is, mely ellátja Kína fosszilis erőműveit. A kormány a parlament elé terjesztette azt a 3,2 milliárd(!) dolláros törvénycsomagot, mely fosszilis adónemmel indítana, majd kibocsátási kvóta-rendszerre térne át, hogy így csökkentse az ország fosszilis energia-termelését és üvegházgáz-emisszióját. Ha a képviselők elfogadják a tervezetet, az Uniós emissziókereskedelmi rendszer (ETS) után a világ második legnagyobb karbonpiaca jönne létre a szigetországban.

Tovább olvasom »
ausztrália, klímaváltozás, természeti katasztrófa

Klímaváltozás miatt erősödnek az erdőtüzek

klímablog

Nem elég, hogy Ausztrália keleti részén decemberben és januárban viharok és áradások tomboltak, február a futótűz hónapja lett. A földrésznyi ország nyugati, melegebb klímájú részében pusztított az emberi eredetű tűz. 60 ház égett le és további 32 sérült meg.

Tovább olvasom »
adó, árvíz, ausztrália, természeti katasztrófa

Itt az idő: jön az árvízadó?

Kriston László

Ausztrália déli részét is elérte az ár, mely a keleti Queensland régiót katasztrófa sújtotta területté változtatta. Az ország harmadik legnagyobb városának, Brisbane-nek egyes negyedeit elöntötte a víz. Az áradásokban eddig 24 ember vesztette életét. 12 személy eltűntnek van nyilvánítva.

Tovább olvasom »