átlagkeresetek

átlagkeresetek, fizetések, gazdasági kilátások

Most jönnek csak a nagy meglepetések a fizetésekben

piacesprofit.hu

A Központi Statisztikai Hivatal bejelentése alapján 2019-től kezdve új adatbázisra épülő havi keresetstatisztikát közölnek. Már nemcsak az 5 fő és afeletti létszámú vállalkozások kerülnek be az adatközlésbe, hanem minden, így a mikrofoglalkoztatónál dolgozó jövedelme is szerepelni fog az átlagkeresetben. Ennek következményeit vizsgálta a Policy Agenda.

Tovább olvasom »
átlagkeresetek, béremelés, fizetések, munkaerőhiány, munkaerőpiac

197 ezer lesz a legalacsonyabb bér a Tesconál

piacesprofit.hu

A Tesco-Global Áruházak Zrt. a szakszervezetekkel kötött megállapodás értelmében további 2,8 milliárd forintot fordít a kiskereskedelemi dolgozók béremelésére. Az áruházláncnál 2018 januárjától 197 ezer forintra emelkednek a legalacsonyabb bérek. A béremelés összesen 14 100 dolgozót érint, a bérek pedig átlagosan 10 százalékkal emelkednek a vállalatnál.

Tovább olvasom »
adócsökkentés, átlagkeresetek, béremelés, járülékcsökkentés, minimálbér

A kis cégek nem bírnak majd lépést tartani a bérekkel

PP/MTI

A munkaadók számára ugyan többletkiadást jelent a keddi bérmegállapodás végrehajtása, de hosszú távon az intézkedés eredményt hozhat a munkaadói szervezetek vezetői szerint, néhányan azonban attól tartottak, hogy a kis cégek képtelenek kigazdálkodni a magasabb minimálbért, ami a feketegazdaságot erősítheti.

Tovább olvasom »
átlagkeresetek, fizetések, munkaerőpiac, pályakezdők

El vannak szállva a pályakezdők

piacesprofit.hu

Ma a pályakezdő fiatalok a reálistól távol eső fizetési igénnyel lépnek be a munkaerőpiacra, ami miatt rögtön csalódottsággal, és akár az elhelyezkedés nehézségeivel találják szembe magukat. Emellett nemzetközi szinten jellemző erre a generációra az erőn felüli költekezés is.

Tovább olvasom »
átlagkeresetek, elvándorlás, fizetések, szakemberhiány

El kell kezdeni emelni a béreket

piacesprofit.hu

A kivándorlás már nyolc éve folyamatosan növekedést mutat, különösképp a fiatal korcsoportokban. Elsősorban a magasan képzett munkavállalók hagyják el az országot. A béreket emelni kellene, mert így is 30%-kal el vagyunk maradva a régiós vetélytársaktól.

Tovább olvasom »
átlagkeresetek, munkaerő-költségek, munkaerőpiac

Olcsó a magyar munka Európában

PP/MTI

Akár tízszeres különbség is lehet az óránként számított munkaerő-költségek között, amelyek tavaly 3,8 és 40,3 euró között mozogtak az Európai Unióban (EU) – derült ki az Eurostat, az EU statisztikai hivatalának adataiból.

Tovább olvasom »
átlagkeresetek, béremelés, bruttó bérek, fogyasztás, keresetek

Több pénzt kereshetünk az idén

piacesprofit.hu

Magyarországon az európai átlagnál nagyobb reálbér-növekedés várható idén. Átlagosan 2,6 százalékos fizetésemelés várható Magyarországon 2015-ben, ami a rendkívül alacsony, 0,3 százalékosnak ígérkező infláció mellett 2,3 százalékos reálbér növekedés lehet.

Tovább olvasom »
átlagkeresetek, béremelés, kiszámítható üzleti környezet, létminimum, minimálbér

105 ezer feletti minimálbér is lehet jövőre

piacesprofit.hu

A magyar kkv vezetők többsége számít a minimálbér emelkedésére, de többségük szerint több évre előre rögzíteni kellene a béremelkedéseket, hogy kiszámíthatóbbá váljon az üzleti környezet. A cégek egyharmada viszont nem biztos, hogy ki tud gazdálkodni egy ilyen mértékű béremelkedést.

Tovább olvasom »
átlagkeresetek, fogyasztás, infláció

Kik keresnek a legjobban?

piacesprofit.hu

A legtöbbet a pénzügyi szektorban keresnek a munkavállalót, a legkevesebbet a szociális ellátásban és az egészségügyben. Az alacsony inflációnak köszönhetően folytatódhat a reálbér-növekedés Magyarországon, ami támogatja a fogyasztás bővülését az idei évben.

Tovább olvasom »