arab

arab, beruházás, dubai, egyiptom, építőipar, ingatlan, lakás, szmog, urbanizáció, városfejlesztés

Új Kairót építenének a sivatagban

klímablog

Koszos, büdös, zsúfolt és omladozó város Kairó, mégis nagy turisztikai célpont békeidőben, mert a város közelében vannak a gízai piramisok. Az egyiptomi kormány új fővárost húzna fel a sivatagban a dubai Burdzs Kalifa építtetőjével. Sokan ellenzik a tervet, mondván egy drága, csillogó-villogó város nem oldaná meg a lakhatási szegénység problémáját.

Tovább olvasom »
arab, egyiptom, földgáz, izrael, közel-kelet, obama

A földgáz lenne a békítés eszköze?

klímablog

A tenger alól kinyert földgáz szolgál békítő, modern kori babérlevélként a világ egyes részein. A súrlódások elkerülése végett Izrael az amerikaiakat használja a földgáz értékesítőjeként. Egyiptom, Jordánia és a Palesztin Állam lehetnek a potenciális vevők.

Tovább olvasom »
arab, cégépítés külföldön, kkv akadémia

Irány az adómentesség!

kfarkas

Nem egyszerű az arab országokban céget alapítani, ugyanakkor a gyorsan fejlődő piac és nem utolsósorban a több országban is megtalálható gyakorlatilag adómentes környezet csábító célponttá teszi ezeket az országokat – emelték ki a szakértők a Piac & Profit KKV Akadémiáján.

Tovább olvasom »
arab, benzin, közel-kelet, megújuló energia, olaj, zöld energia

Már az olajsejkek is zöldülnek

klímablog

Az Egyesült Arab Emírségek (UAE) a világ egyik legnagyobb ökológiai lábnyomával rendelkező állama. Olajdollárokból épített légkondicionált palotáikban azonban felismerték, hogy a kőolaj, mint vagyon- és energiaforrás véges, ezért luxuséletmódjukat zöldíteniük kell.

Tovább olvasom »
arab, keleti nyitás, orbán viktor

Orbán: Tudjuk hol a helyünk

kfarkas

Munkaalapú társadalomról, a közép-kelet európai országok közeli jövőben várható jó kilátásairól és a keleti nyitásról is beszélt Orbán Viktor a HITA által szervezett Arab-Magyar Gazdasági Fórumon Budapesten.

Tovább olvasom »
arab, napenergia, technológia, víz

Vizet “gyártanak” a sivatagban

Kriston László

A Közel-keleten elfogyasztott víz minden egyes literének óriási az ökológiai lábnyoma. Az Egyesült Arab Emirátusok ráadásul nem is keveset fogyaszt belőle. Ennek az államnak a legnagyobb a vízlábnyoma a világon: 550 liter az egy főre jutó napi(!) vízhasználat. Miközben nem rendelkeznek saját édesvíz forrásokkal.

Tovább olvasom »
arab, kereskedelem

Szorosabbá vonnánk a kapcsolatainkat az arab államokkal

piacprofit.hu

Az arab államok és Magyarország közötti kereskedelem volumene jelenleg 1,5 milliárd dollár, ebből 1,23 milliárd az ázsiai, 325 millió dollár az afrikai arab országokkal bonyolított kereskedelem eredménye – közölte Kállay Miklós, Magyarország Szaúd-Arábiába, Ománba és Jemenbe kinevezett nagykövete pénteken Hajdúböszörményben.

Tovább olvasom »
afrika, arab, közel-kelet, magazin, tüntető

Arab világ: valami új kezdődik

Sebők Orsolya

Hetekig tartó, több tízezres tüntetések, mobiltelefonnal felvett és az interneten terjesztett videók, egyik országról a másikra terjedő megmozdulások az évtizedek óta hatalmon lévő rezsimek ellen – vagyis korábban elképzelhetetlen események sora történt meg az elmúlt hónapokban Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. Bár három hónap múltán közel sem létszik a folyamat vége, egy biztos: valami új kezdődik. Látnunk kellett ugyanakkor, hogy ezekben az országokban a politikai válság akut szakaszba érkezésében a demokratikus deficiteken, belső feszültségeken kívül az élelmiszer-infláció játszotta a főszerepet. Az árak elszabadulása nemcsak az arab világban, hanem más országokban is valós veszély, és nem csak azért, mert az arab térségben zajló események következtében az olaj drágább lett.

Tovább olvasom »
arab, energia, közel-kelet, napenergia, olaj

Elfogyhat az olajuk: napenergiára váltanának a szaúdiak

Kriston László

A nép ugyan zúgolódik, uralkodójuk, a 87 éves Abdullah bin Abdul Aziz nemrég 38 milliárd dollárt osztott szét, hogy elhallgattassa őket, de az ellenzék azt mondja: “Jogokat kérünk, nem ajándékot!” A fogyó olajkészletek ténye a világ legnagyobb olajexporőrének stratégiáját sem hagyta érintetlenül: a tikkasztó napsütés birodalmában nagyobb szerepet juttatnának a megújuló energiáknak, elsősorban a napenergiának. Az ország olajexportőrből a világ első számú napenergia-exportőrévé kíván válni.

Tovább olvasom »
arab, gáz, nabucco

Egyiptomból kapnánk gázt a Nabuccón

klímablog/MTI

Magyar kormánydelegáció járt a napokban Kairóban. Az egyiptomi fél nagyon nyitott a Magyarországgal, illetve Európával folytatható energiaipari együttműködés iránt. Az észak-afrikai arab ország a majdani Nabucco gázvezetéken szállítana gázt Európába.

Tovább olvasom »