alapvető élelmiszer

alapvető élelmiszer, élelmiszer árak, mélyszegénység

300 dollár egy tál ételért

piacesprofit.hu

A világ legszegényebb országaiban egy tál étel ára akár több száz amerikai dollárnak megfelelő összeget is elérhet – derült ki a Mastercard és a World Food Programme legújabb kutatásából. A vizsgálat szerint a fejlődő országokban az embereknek szembe kell nézniük azzal, hogy az alapvető élelmiszerek ára elérheti egy napi keresetüket is, és ez fokozottan igaz a polgárháborús övezetekre vagy gazdasági válságban szenvedő országokra.

Tovább olvasom »
alapvető élelmiszer, élelmiszer, pék, pékáru, szabályozás

Holnaptól más lesz a kenyér, mutatjuk miben

piacesprofit.hu

A sütőipari termékekre vonatkozó szabályozásban 2017. június 22-én változás következik be, miután véget ért a hathónapos átmeneti időszak. A Magyar Pékszövetség részt vett az előkészítő munkában és üdvözli a szabályozást. Septe József, a szervezet elnöke bízik abban, hogy a hatósági ellenőrzések tovább erősítik az életbe lépő szabályok betartását, valamint a vásárlók korrekt kiszolgálását: „A fogyasztó ezentúl az elnevezés alapján is el tud majd igazodni a kenyerek, pékáruk világában, és azt kapja, amit vásárolni szeretne. Természetesen, a leghitelesebben a szakboltokban érdemes tájékozódni az összetételről közvetlenül a szakbolti eladóktól.”

Tovább olvasom »
alapvető élelmiszer, éhezés, élelmiszertermelés, fenntartható termelés, mezőgazdaság

A magyarok harmada éhezik – pedig a kukából is jóllakhatnának

piacesprofit.hu

A magyarok harmada nem engedheti meg magának hogy húst, halat, vagy csirkét vásároljon amikor szeretne. Közben csak azzal az élelmiszerrel, amit a kukába dobunk, felszámolhatnánk a hazai éhezést. Globálisan az élelmiszerellátás oroszlánrésze a fizetés nélkül dolgozó családok vállán nyugszik: miközben ők maguk gyakran nem jutnak elegendő mennyiségű élelmiszerhez.

Tovább olvasom »
alapvető élelmiszer, állatenyésztés, aszály, élelmiszerár, élelmiszeripar, mezőgazdaság

Azért sem lesz áfacsökkentés,de a termelőknek segítenek

PP/MTI

Országszerte jelentős károkat okoz a csapadékhiány, a kukoricánál a legjelentősebb a terméskiesés, de megsínyli a szárazságot a napraforgó, a zöldség, a gyümölcs, valamint a szőlő is.  A várhatóan jelentősen dráguló takarmányárak pedig az állattartók egy részének csődjét és emelkedő húsárakat okoznak. Szakértők szerint országosan a kár elérheti a 400 milliárd forintot, a rendkívüli időjárás miatt országos aszályhelyzetet hirdetett a kormány.

Tovább olvasom »
alapvető élelmiszer, élelmiszer, élelmiszer-értékesítés, gyümölcstermesztés, termelői piacok, zöldségtermesztés

Termelői piacon vesz almát az átlagmagyar

Egyre több gyümölcsöt és zöldséget vásárolnak a magyar háztartások, javarészt még mindig a hagyományos csatornákon keresztül, a termelői piacokon, illetve a kiskereskedőknél, utcai árusoknál. A gyümölcsök között az alma, a zöldségekből a burgonya a legnépszerűbb.

Tovább olvasom »
alapvető élelmiszer, élelmiszer, élelmiszerár, élelmiszerbiztonság, felmelegedés, gabonatermesztés, globális felmelegedés, mezőgazdaság

Nem tűnik el a búza a magyar földekről

PP/MTI

Miként reagálnak a növények a hőmérséklet emelkedésére? Milyen hatással lesz fejlődésükre a szén-dioxid-koncentráció további növekedése? Mit kell tenni azért, hogy a gyarapodó népesség biztonságos élelmiszerellátásához elegendő gabonát tudjunk termelni ötven vagy száz év múlva is? A néhány évtized múlva bekövetkező globális klímaváltozás várható hatásaira való felkészülés jegyében ilyen és hasonló kérdésekre keresik a választ a világ számos országában – köztük Magyarországon – a kutatók.

Tovább olvasom »
alapvető élelmiszer, biogazdálkodás, családi gazdaság, élelmiszer, élelmiszer-értékesítés, élelmiszerár, élelmiszerbiztonság, mezőgazdaság, mezőgazdasági árak

Piacmustra – Több tér termelőknek

piac-profit.hu

Röpke két hónap leforgása alatt négy új termelői piac nyitott meg Budapesten, a legújabb éppen a Kossuth téren a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt. A kezdeményezések nem csak a fővárosi lakosoknak jók, akik így közvetlenül, – és sokszor olcsóbban – juthatnak hozzá a háztáji termékekhez, hanem a termelőknek is, akik végre eljuthatnak a fizetőképes kereslethez. A piacok növekvő száma azonban azt is jelzi, hogy a lakosság részéről is emelkedik az igény a friss háztáji termékekre.

Tovább olvasom »