áfatörvény

áfa, áfatörvény, európai bíróság, kötelezettségszegési eljárás

Aránytalanul büntet a NAV a bíróság szerint

piacesprofit.hu

Mind a hazai áfatörvény, mind annak alkalmazása problémás, állapította meg az Európai Bíróság (EUB) egy most közzétett döntésében. A EUB előzetes döntéshozatali eljárás keretében vizsgált egy olyan ügyet, amelyben a felek tévedésből az egyenes adózást alkalmazták a fordított adózás helyett – hívja fel a figyelmet a Mazars. A határozat szerint az áfatörvény egyes rendelkezései nem állnak összhangban a közösségi joggal, az adóhatóság által kiszabott bírság aránytalanul nagy összegű.

Tovább olvasom »
adótörvény módosítások, adózás 2016, áfatörvény

Kellemetlen meglepetés az áfatörvényben

piacesprofit.hu

Az áfatörvény friss módosítására nagyon oda kell figyelni! 2016-tól váratlan meglepetésként – nem szerepelt a törvénytervezetben – rövidül az az időszak, amelyen belül az adóalany a levonási jog keletkezésétől számítva érvényesítheti adólevonási jogát.

Tovább olvasom »
adótörvény módosítások, áfabefizetés, áfatörvény, időszaki elszámolású ügyletek, számlázás, számlázóprogram

Jövőre bajban lesznek a feledékenyek

piacesprofit.hu

Többszöri halasztás után, 2016. január 1-jétől megváltoznak az időszaki elszámolású ügyletek teljesítési időpontjának meghatározására vonatkozó szabályok – hívja fel a figyelmet a MAZARS. A könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szakértői szerint az összes hazai céget érintő változás nemcsak szerződésmódosítási és rendszerátállítási feladatokkal jár, hanem az ellenőrzési kockázatok miatt – különösen a céges típusügyleteknél – érdemi felkészülést is igényel. Emlékeztetnek: jövőre csak önellenőrzéssel korrigálhatnak mindazok, akik feledékenységből nem számláztak, és nem lehet hosszú fizetési határidőkkel elnyújtani az áfafizetés időpontját sem.

Tovább olvasom »
áfatörvény, e-számla, e-számlázás

E-számla: kell-e az aláírás?

piacesprofit.hu

Mitől lesz biztonságos és a törvényi előírásoknak megfelelő az elektronikus számla, amit kibocsátunk? Piya Csaba, a Billzone.eu ügyvezető igazgatója összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a Piac&Profit konferenciáján.

Tovább olvasom »
adóváltozás, adóváltozások, áfatörvény, személyi jövedelemadó, társasági adó

Adóváltozások: ideje feltűrni az ingujjat

kfarkas

Fel kell gyűrniük az ingujjat a cégvezetőknek és a könyvelőknek, hogy követni tudják az idei évtől érvényes adóváltozásokat. Bár drasztikus módosítás nincs, a sok apró változás bőven elég munkát ad majd. Lássunk néhány, mindenkit érintő változást!

Tovább olvasom »