áfafizetés

adóztás 2019, áfafizetés, jogi kisokos

Fiktív számláknál is mentesülhet az áfafizetés alól a számlakibocsátó

piacesprofit.hu

A Kúria a múlt héten közzétett ítéletében a számlakibocsátók áfafizetési kötelezettségét vizsgálta. A döntés értelmében a számlakibocsátó akkor is visszakaphatja az általa befizetett áfát, ha az adóhatóság a teljesítés hiánya miatt korlátozta a számlabefogadó áfalevonási jogát.  A teljesítés hiányát a számlakibocsátó az adóhatóság erre vonatkozó megállapításával vagy a bíróság ilyen tartalmú ítéletével is bizonyíthatja.

Tovább olvasom »
adózás 2019, áfafizetés, brexit, nagy-britannia, uniós szabályozás

A hard Brexit és az áfaügyletek kezelése

piacesprofit.hu

Már csak alig másfél hónap maradt addig, míg – jelen állás szerint – az Egyesült Királyság megállapodás nélkül kilép az Európai Unióból. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztató anyagainak segítségével végigvesszük a felkészüléshez szükséges legfontosabb tudnivalókat.

Tovább olvasom »
adószabályok, áfafizetés, foglaló

Mikor kell foglaló után áfát fizetni?

piacesprofit.hu

A foglaló a polgári jogban egy szerződést biztosító mellékkötelezettség. A foglaló beleszámít az ellenértékbe, ha a szerződést teljesítik, így az ellenérték a foglaló összegével csökken. A polgári jog szabályai szerint a foglaló jogi természete különbözik az előlegtől.

Tovább olvasom »
adómentes utalvány, adózás, áfafizetés, uniós szabályozás, utalványok

Többe fognak kerülni az utalványok

piacesprofit.hu

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az utalványok áfakezelését módosító irányelvét, ami jelentősen változtatja a jelenlegi – igen kedvező – rendszert. Noha az új előírásokat csak 2019-től kell majd alkalmazni, az érintett vállalkozásoknak érdemes már jó előre felkészülniük, hogy az esetleges többletfizetési kötelezettséget elkerüljék.

Tovább olvasom »
adózás, áfafizetés, fordított adózás, pokemon

A Pokemonok és az áfa

piacesprofit.hu

Magyarországra is megérkezett minden idők legsikeresebb okostelefonos játéka, a Pokemon GO. Minden cégvezető álma, hogy terméke ilyen globális sikert arasson: ehhez azonban azt is érdemes átgondolni, hogy milyen adóvonzata lehet a digitális őrületnek.

Tovább olvasom »
adóellenőrzés, adózás, áfafizetés, láncértékesítés

Ki fizeti az áfát a láncban?

piacesprofit.hu

Termékértékesítések során gyakran kérdésként merül fel, honnan lehet felismerni, hogy láncértékesítés történik-e, mik azok a körülmények, melyek alapján megállapíthatjuk, hogy az adott ügylet több szereplős, és így több értékesítésre is sor kerül. Ennek a kérdésnek az eldöntése sokszor a résztvevő adóalanyok számára is igen bonyolult, nem beszélve a független szereplőkről, legyenek akár adórevizorok, könyvvizsgálók vagy könyvelők. Ennek a kérdésnek eredtünk a nyomába a LeitnerLeitner szakértőjének segítségével.

Tovább olvasom »
adózás, áfafizetés, barter

Barter után is lehet adót fizetni

piacesprofit.hu

Korábban csak az minősült áfaköteles előlegnek, ha a teljesítési időpont előtt pénzt vagy készpénz helyettesítő eszközt vett át az eladó, illetve szolgáltatás nyújtója. A tavalyi módosítás következtében olyankor is adófizetési kötelezettség keletkezhet, amikor a felek nem is gondolnák. Egy gyakorlati példán szemléltetjük a Mazars szakértőjének segítségével, mikor történhet meg ez.

Tovább olvasom »
adóellenőrzés, adózás, áfafizetés, nyugta

Nyugtát adni akkor is kell, ha nem vagyunk áfaalanyok

piacesprofit.hu

Érdemes alaposan végiggondolni, ki hogyan akarja a neten eladni a gyerek régi cuccait. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan hajkurássza azokat, akik meg akarják úszni az adófizetést, s a bírósági gyakorlat azt mutatja: az erőfeszítései eredményesek. Most az Európai Bíróság is a hatóságnak adott igazat egy tolltartó vásárlása ügyében – írta a Népszabadság.

Tovább olvasom »
áfafizetés, költségcsökkentés, uniós szabályozás

Új korszak jön az áfafizetésben?

piacesprofit.hu

Az Olaszországban bevezetett, speciális áfa fizetési metódus segítségével csökkenthető az áfa elkerülés és nem fizetés kockázata, miközben a közszféra késedelmes fizetése miatti vállalati kitettség is kontrol alá kerül. A megosztott fizetési modell (split-payment) előnye, hogy az ÁFA fizetési kötelezettség első pontjától átláthatóvá teszi az adófizetési és bevallási folyamatot, így bevezetése más tagországokban is vizsgálat tárgya lehet – emeli ki az RSM szakértője.

Tovább olvasom »