adózás 2016

adóelkerülés, adózás, adózás 2016, ekaer, online kassza, transzferár

Nemzetközi szinten szállnak rá az adócsalókra

Timár Gigi

A transzferár-szabályozás és a határokon átnyúló ügyletek ellenőrzése került az adóhatóságok fókuszába nem csak Magyarországon, hanem régiós, sőt OECD szinten is. Az adóelkerülés elleni fokozott küzdelem jelentős többletterhet jelent a vállalatoknak – mondták el a Mazars szakértői a cég régiós adózási környezetet vizsgáló jelentésének bemutatóján.

Tovább olvasom »
adózás 2016, béren kívüli juttatások, cafeteria 2016, motiváció

Cafeteria: ami adható, és amit adni kell

kfarkas

Az új tudásalapú gazdaságban a béren kívüli juttatások keretében adható motivációs eszközök kikerülhetetlenek a Piac&Profit konferenciáján felszólaló szakértők szerint. Ugyanakkor fontos észben tartani, hogy melyik elemnek milyen adózási és adminisztrációs vonzata van.

Tovább olvasom »
adózás 2016, jogszabálymódosítás, környezetvédelmi termékdíj

Környezetvédelmi termékdíj: amire idén ügyelni kell

piacesprofit.hu

Első olvasatra 2016 látszólag nem sok újdonságot hozott a környezetvédelmi termékdíj-szabályozás szempontjából; ha azonban kicsit mélyebbre ásunk, kiderül, hogy vannak olyan módosítások, amelyek komoly változásokat hozhatnak bizonyos kötelezetti körre vonatkozóan. Ezekre szeretnénk felhívni a figyelmet, a Mazars szakértőjének segítségével.

Tovább olvasom »
adóellenőrzés, adóminősítés, adózás 2016, nav

Javulhat az adómorál az adózók minősítésével

PP/MTI

Feltétlenül javulni fog az adófizetési morál azzal, hogy megbízható és kockázatos kategóriákba sorolják az adózókat – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő az M1 csatornán. A besorolás a cégbejegyzésre kötelezett adózókra vonatkozik, az egyéni vállalkozókat és a magánszemélyeket ez az intézkedés nem érinti.

Tovább olvasom »
adminisztrációs terhek, adóbevallás, adózás 2016, szja

Adóbevallások: a cégeken csattan az ostor?

piacesprofit.hu

Hamarosan az adóhatóság átvállalja az alkalmazottak adóbevallását, azonban az új rendszerben a teljes körű adminisztrációhoz egyszerre több helyről, többek között a munkáltatótól kell majd információkat bekérnie a hatóságnak, ez pedig jelentősen növelheti az érintett cégek adminisztrációs terheit, – hívja fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.

Tovább olvasom »
adótörvények 2016, adózás 2016, cop21, fenntarthatósági csúcs, közbeszerzési törvény, nhp, ntp, párizsi klímacsúcs

Adótörvények: itt a második kör

piacesprofit.hu

Novemberben második körben is jelentős változásokat fogadott el a parlament az adótörvényekben, kezdett körvonalazódni, mire számíthatunk 2016-ban. Hatályba lépett a közbeszerzési törvény, és döntöttek az adminisztrációcsökkentésről is. Kiderült, lesz pótlás az NHP helyett. A hónap végén már Párizsra figyelt a világ.

Tovább olvasom »
adótörvények, adózás 2016, áfacsökkentés, klímavédelem, környezetvédelem, szja, vasárnapi nyitvatartás

Lottóláz és hőségriadó fűtötte a júniust

piacesprofit.hu

Forró hangulat uralkodott júniusban: az ötös lottó ötmilliárdos giganyereménye és az első hőségriadó is felfűtötte a kedélyeket, amiket a kormány a 2016-os költségvetéssel és az új adótörvények elfogadásával hűtött le némiképpen. Összefoglaltuk a legfontosabb júniusi eseményeket!

Tovább olvasom »
adótörvény változások, adózás 2016, környezetvédelmi termékdíj

Így módosul januártól a környezetvédelmi termékdíj

piacesprofit.hu

Már megszokhattuk, hogy minden évben módosul a termékdíj törvény. Nem lesz ez másként 2016. január 1-től sem. Bár általánosan mindenkit érintő változások nem lesznek, vannak olyan fogalmi változások, pontosítások, és kisebb változtatások, amik egy-egy adott céget bizony lényegi szinten érinthetnek. Ezeket gyűjtöttük egybe az RSM-DTM szakértőjének segítségével.

Tovább olvasom »
adótörvény módosítások, adózás 2016, áfatörvény

Kellemetlen meglepetés az áfatörvényben

piacesprofit.hu

Az áfatörvény friss módosítására nagyon oda kell figyelni! 2016-tól váratlan meglepetésként – nem szerepelt a törvénytervezetben – rövidül az az időszak, amelyen belül az adóalany a levonási jog keletkezésétől számítva érvényesítheti adólevonási jogát.

Tovább olvasom »
adósminősítés, adótörvény változások, adózás 2016

Jól jár a megbízható

piacesprofit.hu

2016-tól a NAV megbízható, illetve kockázatos kategóriába sorolja az adózókat, mely alapján meghatározott kedvezményeket kapnak, vagy éppen ellenkezőleg szigorúbb elbánásban fognak részesülni. Mivel a minősítésnek megfelelően jól – vagy éppen rosszul járhatunk, érdemes a minősítés kritériumait alaposan megismerni. A LeitnerLeitner szakértője segít.

Tovább olvasom »
adózás 2016, adózás rendje, adózási határidők, adózási kisokos, növekedési adóhitel

Adózás 2016: bonyolult, de jó lesz ez

Timár Gigi

A tervek szerint már jó előre fel lehetett volna készülni a jövő évi új adózási szabályokra, valójában viszont sok törvényből kell kiokoskodni, mit is kell tenni pontosan. A legfontosabb változások talán az adózás rendjében lesznek a Mazars szakértői szerint, összességében pedig számos üdvözlendő újítást látnak az olykor nem egyszerű szabályokban.

Tovább olvasom »