Megújuló energiaforrások cikkek

hirdetés

Orbán kitűzte a célt: hogy áll Magyarország, ha megújuló energiaforrásokról van szó?

Orbán kitűzte a célt: hogy áll Magyarország, ha megújuló energiaforrásokról van szó?

Nagyban zajlik a kormányzati klímastratégiai készülődés, hiszen már a 2050-ig tervező Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia is elkészült. De hogy állt Magyarország az elmúlt években, hogyha megújuló energiaforrásokról van szó?
Szó nincs arról, hogy betiltanák a gázkazánokat

Szó nincs arról, hogy betiltanák a gázkazánokat

Rémhírként terjed Brian Vad Mathiesen dán professzor nyilatkozata, miszerint az EU-ban 2030-tól be kellene tiltani a gázkészülékeket. A VGF szaklap szerkesztősége utánajárt a tényeknek, és kiderült, hogy a médiumok csavartak egyet az igazságon.
Alig maradt idő a világ megmentésére

Alig maradt idő a világ megmentésére

Négy évvel a legutóbbi jelentés után, újra megkongatta a vészharangot az ENSZ Kormányközi Klímavédelmi Testülete (IPCC), a kutatók most arra hívták fel a figyelmet, hogy gyorsan fogy az idő a klímaváltozás mérséklésére.
Mennyi maradt a kalapban? Megjelent a Piac & Profit

Mennyi maradt a kalapban? Megjelent a Piac & Profit

A kormány kipörgette az eddigi ciklus rendelkezésre álló uniós forrásait, kérdés, hogy a gyors ütemben kiosztott pályázati források hogyan hasznosulnak a magyar gazdaságban, milyen hatással vannak az eurómilliárdok cégek versenyképességére. A Piac & Profit most megjelent májusi számában több más téma mellett erre a kérdésre kerestük a választ.
Nincs még vége a napelem-aranyláznak

Nincs még vége a napelem-aranyláznak

A Magyar Energetikai és Közmű-szolgáltatási Hivatal (MEKH) által nemrég közrebocsátott adatok alapján úgy tűnhet, hogy lecsengőben van a napelem parkok létesítéséért az elmúlt években folytatott aranyláz: 2016-ban kötelező átvételi jogosultság (KÁT) megállapítására több mint 2000 kérelmet nyújtottak be, ezzel szemben 2017-ben csak a tizede érkezett a METÁR – a KÁT-ot 2017 januárjától felváltó megújuló támogatási rendszer – bármely formájának igénybevételére.
hirdetés
A jövő elkezdődött

A jövő elkezdődött

Mindinkább előretörő megújuló energiaforrások, decentralizáltabb energiatermelés – ezek azok a trendek, amelyek egyértelműen láthatóak mind a magyar, mind a globális adatokból. Azonban nagy kérdés, hogy a kibontakozó forradalom a megújuló energiaforrások terén elegendő lesz-e a globális felmelegedés megfékezésére, mert a jelenlegi adatok szerint nem.
Nem atom, hanem naperőmű boom van Magyarországon

Nem atom, hanem naperőmű boom van Magyarországon

A tavalyi KÁT-dömpingnek köszönhetően a következő néhány évben megsokszorozódhat a magyarországi naperőművek száma. A kiemelkedő megtérülést ígérő naperőmű-beruházások azonban számos sajátos jogi, műszaki és pénzügyi kockázatot hordoznak magukban, amelyek kezelésére sok esetben nélkülözhetetlen a külső szakértők bevonása.
Jönnek a megújulók, de nem használunk kevesebb olajat

Jönnek a megújulók, de nem használunk kevesebb olajat

Az olajpiac a szélsőséges áringadozások egy új korszaka előtt áll, a következő évtizedre ugyanis nagyon bizonytalanok a kereslet-kínálati kilátások. Az igazi forradalom a megújuló energiák terén zajlik.
Leonardo DiCaprio győzheti meg Trumpot?

Leonardo DiCaprio győzheti meg Trumpot?

Teljes titokban találkozott Donald Trump, az USA következő elnöke és az Oscar díjas környezetvédő, Leonardo DiCaprio. A színész-producer alapítványának vezetője csak utólag nyilatkozott az eseményről, pedig úgy tűnik, jól sikerült...
Hiába volt Áder figyelmeztetése: ellehetetlenítik a szélerőműveket

Hiába volt Áder figyelmeztetése: ellehetetlenítik a szélerőműveket

Lényegében változtatás nélkül fogadta el az Országgyűlés a szélerőművek építését szigorító energetikai tárgyú törvénymódosítást, amelyet korábban Áder János államfő megfontolásra visszaküldött a parlamentnek.
hirdetés

Így nem maradnánk le a világ többi részétől

A megújuló alapú villamosenergia-termelés készülő támogatási rendszere (METÁR) nem tudja kellőképpen elősegíteni a megújulók térnyerését hazánkban, miközben erre lenne szükség az ország által vállalt klímacélok eléréséhez is. A Greenpeac tíz javaslatot állított össze, hogy ne maradjunk le a világ többi részétől.

Egy icipicit zöldebb lett az áram

Az előző évhez viszonyítva 2015-ben továbbnövekedett a megújuló és hulladék alapú villamosenergia-termelés, derül ki Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kötelező átvételi rendszerének adataiból.

Az energiatermelésben is eljött a rendszerváltás ideje

Két út áll előttünk: vagy a végletekig kifacsarjuk Földünk erőforrásait, vagy pedig a megújuló energiaforrások használatára váltunk. Ezt azonban a politikai szereplőknek is fel kell ismernie. Az energetikában igazi rendszerváltásra van szükség – mondták el szakértők a hetedik Fenntarthatósági Csúcson.

Tovább nehezíti a kormány a zöldenergia terjedését

Újabb kormányzati pofon a megújuló energiáknak, egy friss rendeletmódosítással ugyanis visszamenőlegesen veszik el a lehetőséget a folyamatban lévő zöldenergia-projektektől.

Nem kellene háttérbe szorítani a megújulókat

Komoly változások léptek életbe az Otthon Melege programban, amelyre augusztus közepétől lehet pályázni: többek között nem lesz kötelező megújuló energiaforrást hasznosítani. Az iparági szövetség szerint az energiahatékonyság támogatása minden formában hasznos, de nem kellene háttérbe szorítani a megújulókat.

Már most készülni kell a zöld forradalomra

Évek óta várják a hazai megújuló energiatermelésben érdekelt vállalkozások az új támogatási rendszer, a METÁR bevezetését. A jó hír, hogy ez hamarosan megtörténik, a rossz, hogy még sok nyitott kérdés van ezzel kapcsolatban – hívták fel a figyelmet a szakemberek a Piac & Profit által szervezett konferencián.

Na, erre nagyon kéne az uniós pénz

Miközben a kormány éppen azon igyekszik, hogy forrásokat vonjon el a lakossági energiahatékonysági pályázatokra szánt összegből, a magyarok jelentős részének, több millió embernek mindennapi gondot jelent, mivel fűtse az otthonát télen. Sokan visszanyúlnak a nem hatékony vegyes tüzeléshez, ami miatt sokkolóan magas a légszennyezettség.

Dupláznunk kell a zöldenergiát

A legfrissebb adatok szerint a zöldenergia a magyar energiafelhasználás csupán 6,6 százalékát teszi ki, így Magyarországnak e téren minimum duplájára kell növelnie teljesítményét a következő öt évben ahhoz, hogy megközelítse a kitűzött 14,65 százalékos célértéket. Ahogy a Multicontact Consulting szakértői kiemelik, e cél megvalósításában meghatározó jelentősége lehet a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében energetikai fejlesztésekre fordítható mintegy 308 milliárd forintnak.

Mennyit takaríthatunk meg napenergiával?

Egy használt Porschét is vehetnénk azon a pénzen, amit megtakaríthatunk a villanyszámlán, ha napenergiát használunk. De ennél sokkal többet jelent, hogy az ökológiai lábnyomunk is csökken, ami nagy súllyal eshet latba egy beszállítói szerződés elnyerésénél.

Ujjongásba csapott át a tiltakozás

A G7 csúcstalálkozón komoly előrelépés történt a klímavédelemben: a legfejlettebb országok két, létfontosságú témában is megállapodtak, nullára csökkenti szén-dioxid emissziójukat és pénzzel segítik a szegényebb országok klímavédelmi törekvéseit is.

Nem érdemes várni a megújulós pályázatokra?

A napokban befejeződött Construma bebizonyította, hogy számottevő az érdeklődés a kkv-k számára is elérhető új generációs megújuló energiarendszerek iránt. Még mindig jelentős azonban az információhiány a témával kapcsolatban.

Ősszel jön az uniós pénz a megújulókra

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) a pályázatok jelentős része várhatóan 2015 harmadik és negyedik negyedévében jelenik meg, ugyanakkor kiírás alatt vannak az ivóvízminőséget javító és szennyvizes rendszerekre vonatkozó tenderek.

Minden cégnek kell a megújuló

Akár beszállító lenne egy nagy gyártócégnél, akár a költségeit akarja csökkenteni, a jövőben egyetlen cég sem kerülheti meg a megújuló energiaforrások használatát. Segítségükkel ugyanis javíthatja a versenyképességét, csökkentheti a költségeit és az ökológiai lábnyomát.

Itt a bizonyíték, hogy nem lehetetlen átállni megújulókra

Óriási eredményt ért el Costa Rica, a közép-amerikai ország az év első három hónapjában csak és kizárólag megújuló forrásokból fedezte elektromos energiaszükségletét. És ezzel a lakosság is jól járt.

Már nem csak a multik játékszere a megújuló

Míg korábban a nagyvállalatok privilégiuma volt a megújuló energiaforrások használata, addig manapság új piac van kialakulóban: mind a tanácsadás és energiarendszer bevezetés-, működtetés, mind a felhasználók oldaláról előretörtek a kkv-k, amely átrendezheti az energiapiac erővonalait.

A teljes megújulóipart sújtja a termékdíj

Sajtóértesülések szerint a szélerőművek és a hőszivattyúk alkatrészeire is kiterjeszti a kormány a környezetvédselmi termékdíjat, amely nagy felzúdulást váltott ki a napelemek kapcsán. A kormányzat szerint a zöld gondolkodáshoz a hulladékkezelés is hozzátartozik.

Ösztönözni kellene a magyarokat, nem sokkolni

A magyar lakosság energiahatékonysági tudása és a megújuló energiaforrások ismertsége sürgős fejlesztésre szorulna az elmúlt évek tapasztalatai alapján. A kormány azonban nemhogy ösztönözné, inkább sokkolja a lakosságot.

14 és 3,4 forint a nap- és szélenergia az USA-ban

Az elmúlt 5 év árzuhanása idén felgyorsult, állítják az amerikai energiaszektorban dolgozó menedzserek. Egyes piacokon jobban megéri megújulókra hagyatkozni, mint a fosszilis energiahordozókra, állítja a Lazard pénzügyi tanácsadó cég.

3 millió munkahelyet teremthet a megújuló energia

A megújuló energia 2008-ig 1,2 millió, 2020-ig közel 3 millió új, uniós munkahelyet teremthet. Ehhez azonban fogyasztói szemléletváltásra, körkörös hulladékgazdálkodásra van szükség. Mit jelent mindez a gyakorlatban? V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára beszélt minderről a a Piac&Profit által szervezett Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014 című konferencián.

A világ 2030-ban: alga hajtja a bioléghajót?

A hidrogéntermelő algafarmok újrahasznosítják a szén-dioxidot, és ellátják bioüzemanyaggal a függőleges léghajókat, melyek megépítését 2030-ra tervezik.

Épül a legnagyobb árapályerőmű

Hamarosan startol a világ legnagyobb víz alatti energiaprojektje, a MeyGen, amelynek keretében tömegesen telepítenek majd turbinákat a vízfenékre. Az ezzel nyert energiamennyiséggel 175 ezer skóciai otthon áramellátását fogják biztosítani.

Úszó ökovárosok lehetnek az emberiség menedékei

A Vincent Callebaut tervezőiroda biotechnológiai ökovárosokat tervezett, arra az eshetőségre, amikor az éghajlatváltozások, a globális felmelegedés, a tengerszint emelkedése már elviselhetetlen problémát jelent az emberiség számára.

Olcsó, tiszta akkumulátor készül

Hosszú élettartamú, olcsó és tisztán előállítható akkumulátort fejlesztett ki egy amerikai kutatócsoport. Az áttörés megoldást jelenthet a megújuló energiaforrásokból származó energia tárolására.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Bankkártya és készpénz: hol, mit szeretnek jobban?

Bankkártya és készpénz: hol, mit szeretnek jobban?

Európában és Magyarországon is egyre népszerűbbek az elektronikus fizetési lehetőségek a vásárlók körében.

Pénzszerzés

Honnan szerezhetnek pénzt az agrár cégek?

Honnan szerezhetnek pénzt az agrár cégek?

A magyar agrárfinanszírozás az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül.

Jogi kisokos

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Zöld lámpát kapott a kriptoeszközök piacának egységes európai uniós szabályozása.

Cégblog

Gigantikus fejlesztés jön az ország legnagyobb üdítőgyártójánál

Gigantikus fejlesztés jön az ország legnagyobb üdítőgyártójánál

Hozzávetőleg 8,7 milliárd forint értékben fejleszti gyártási, illetve logisztikai kapacitásait a Coca-Cola Dunaharasztiban. 

Gazdaság

Honnan szerezhetnek pénzt az agrár cégek?

Honnan szerezhetnek pénzt az agrár cégek?

A magyar agrárfinanszírozás az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül.

Társadalom

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Németországban bezáratják egy kivételével valamennyi orosz főkonzulátust.

Infokom

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Az MI és más diszruptív technológiák elterjedésének munkahelyekre gyakorolt hatása a következő öt év során nettó pozitív lehet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo