hirdetés

Bezuhant az ipar, mi jöhet még?

Novemberben három éve nem látott mértékben zuhant az ipari termelés. A vártnál is erőteljesebb, éves összevetésben 6,9 százalékos visszaesés a forintot is gyengülő pályára küldte.
hirdetés

Egyre gyengébb teljesítményt produkál a magyar gazdaság motorja, amely az elmúlt időszakban, csak a válság legdurvább időszakában mutatott visszaesést. 2011-ben még mindössze két olyan hónap (június és augusztus) volt, amely egy százalék alatti bővülést hozott, s az esztendő elején még előfordultak olyan időszakok, amikor 11-15 százalékkal nőtt a volumen. 2012 január-november között ugyanakkor csupán két alkalommal haladta meg az 1 százalékot a növekedés (májusban 2,3, augusztusban 1,7 százalékkal emelkedett a kibocsátás), s az esztendő első 11 hónapjából 6 zsugorodást mutatott.

Hatalmas negatív meglepetés

Az év elején még sokan bíztak abban, hogy a beérő autóipari beruházások majd pótolják az egyéb területek zsugorodását, ám ez nem következett be: októberben már 3,8, novemberben pedig a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma közzétett előzetes adatai szerint éves összevetésben 6,9 százalékkal zsugorodott az ipar. (A változás az előző hónaphoz képest -0,1 százalék volt, 2012 első 11 hónapja összességében 1,5 százalékos esést hozott.)

A közölt adat óriási negatív meglepetés. Az már korábban is látszott ugyan, hogy a járműipar bővül, de egyéb területeken olyan kapacitásleépítés folyik, amely miatt ennek hatása alig érezhető. (Csak emlékeztetőként októberben a számítástechnikai, telekommunikációs, elektronikai gyártás 26 százalékkal zuhant.)  A mértékeket azonban a piaci szereplők - úgy tűnik alábecsülték.

A régióval zsugorodunk
Az ipar vártnál jóval erőteljesebb visszaesését Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője szerint részben bázishatás okozta, kedvezőtlennek értékelte, hogy az októberi 3,8 százalék után további 0,1 százalékkal zsugorodott az ipari termelés az előző hónaphoz viszonyítva. Jelezte ugyanakkor, hogy az igen gyenge hazai ipari termelés követi a régiós trendet, mivel a cseh ipari termelés munkanaphatással kiigazítva 6,2 százalékkal zuhant novemberben.
A jövőt illetően a szakértő szerint sok a bizonytalanság. A külső kereslet továbbra is igen gyenge, miközben a belső kereslet élénkülésére sem lehet számítani, ezzel szemben az új kapacitások részben ellensúlyozhatják a negatív hatásokat. Suppan Gergely számításai szerint 2012-ben összességében 1 százalékkal csökkenhetett az ipari kibocsátás, míg idén az Audi győri üzemének elindulásával, a Mercedes-üzem kapacitásának felfutásával, bázishatások miatt és némileg kedvezőbb külső kereslet mellett 3,5 százalék körül növekedhet az ipari termelés.
Mi jöhet ezután?

Az ipar a magyar GDP közel negyedét adja. A részletes statisztika (ezt a KSH január 16-án publikálja majd), s értelemszerűen a decemberi számok ismerete nélkül a 2012-es évre, s a jövőre vonatkozóan messzemenő következtetések levonása egyelőre megalapozatlan lenne, mindazonáltal annyit biztosan nem túlzás megállapítani, hogy van okunk aggódni.

Mit lépnek majd a jegybankárok?
A Suzuki esztergomi gyárának termeléscsökkenése, valamint a számítástechnikai és telekommunikációs ipar mélyrepülésével magyarázta a kedvezőtlen adatokat Tóth Gergely. A Buda-Cash Brókerház elemzője szerint a decemberi számok még módosíthatják az összképet, ám ez szerinte esetleges, mivel az év utolsó hónapjában általában hektikus az ipari termelés. Így nehezen becsülhető előre, végül is milyen hatás érvényesül majd a magyar ipari termelés alakulásában.
A szakember felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy a kedvezőtlen folyamatok hathatnak a monetáris politikára is: további alapkamat-csökkentésre ösztönözhetik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsát.
A magyar gazdaságnak egyelőre úgy tűnik nincs ereje kimászni a gödörből. S, e megállapítást alátámasztják a várakozások is: zsugorodást jelez a feldolgozóiparban a Beszerzési Menedzser Index, amely szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 48,9. A felmérésben a vizsgált részindexek két kivétellel csökkentek novemberhez képest. Az exportindex értéke pedig 42 hónap után került a zsugorodás és bővülést elválasztó 50,0 pont alá.

Ráadásul úgy tűnik, hogy a figyelmeztetést most a piac is vette.

Gyengült a forint

Az ipari termelés alakulását jelző adat keltette meglepetést érzékeltetheti a forint mai mozgása is: az egyéb régiós devizáktól mérsékelten elszakadva gyengült délelőtt a hazai deviza. A forint az euróval szembeni reggeli órákra jellemző 291,5 körüli szintről az ipari adat publikálását követően majd' 293 forintig gyengült, s bár a délelőtti órákban voltak erősödéssel jellemezhető időszakok 292 forint alá nem tudott visszatérni a hazai fizetőeszköz. A dollár a 222 forint körüli indulást követően 223,3 forintig szaladt, s a svájci frank is több mint egy forinttal drágult a bankközi devizapiacon: a déli órákban 242 forint fölött folyt a kereskedés az alpesi devizával.

Mélyült a recesszió - Így látják londonban
A novemberi magyarországi ipari termelési adatok arra utalnak, hogy a tavalyi negyedik negyedévben folytatódott és valószínűleg mélyült is a magyar gazdaság recessziója, az idén azonban az autóipari termelés várható felfutása stabilizálhatja a magyar ipari teljesítményt - jósolták az előzetes konszenzusnál sokkal gyengébb adatsor keddi ismertetése után londoni szakelemzők.
Daniel Hewitt, a Barclays felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó vezető elemzője a keddi adatismertetés utáni értékelésében annak a véleményének adott hangot, hogy a magyar ipari szektor most már egyszerre szenved a belső és a külső kereslet gyengeségétől. A feldolgozóipari BMI múlt havi visszaesésével együtt ez arra utal, hogy a tavalyi negyedik negyedévben folytatódott a magyarországi recesszió. A Barclays ugyan változatlanul arra számít, hogy az idén stabilizálódik a magyar gazdaság teljesítménye, és a ház a 2012-re általa várt 1,4 százalékos GDP-mínusz után 2013 egészében 0,1 százalékos növekedéssel számol, Hewitt keddi értékelése szerint azonban a legutóbbi jelzőszámok lefelé ható kockázatot jelentenek ezekre a prognózisokra.
A Barclays vezető londoni elemzője a várható kamatpolitikai kihatásokkal kapcsolatban azt jósolta, hogy a magyar gazdaság gyenge teljesítménymutatói önmagukban indokolttá tehetik a további jegybanki kamatcsökkentéseket az idei első negyedévben. Hozzátette ugyanakkor az elmúlt egy hónapban a forint teljesített a legrosszabbul a jelentősebb felzárkózó térségi valuták közül, 3,2 százalékot gyengülve az euróval szemben, és ha folytatódik az árfolyamgyengülés, az a Barclays közgazdásza szerint akár szünetet is eredményezhet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelenlegi enyhítési ciklusában. Így az MNB további monetáris politikájával kapcsolatban mindazonáltal jelentős a bizonytalanság, tekintettel a jegybank élén hamarosan esedékessé váló személyi változásokra.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a novemberi ipari termelési adatok keddi ismertetése utáni kommentárjukban kiemelték, hogy számításaik szerint a magyar ipari termelés jelenleg - éves szintre kivetítve - 9,8 százalékkal elmarad a tavalyi harmadik negyedévi átlagtól. A teljesítményadatok alapján azzal számolnak, hogy a magyar gazdaság recessziója a tavalyi negyedik negyedévben tovább mélyült.
A ház az idei első negyedévre stagnálást, a második negyedévre 0,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsít. Álláspontjuk alapján a magyar ipari termelés 20 százalékát adó autóipari szektorban az új Mercedes-gyár révén folytatódik a termelés felfutása. A magyar ipar várható idei kilábalásának fő hajtóereje az autószektor lesz, tekintettel arra, hogy a Mercedes-üzem az idén eléri teljes kapacitását, és az Audi-gyár bővítése is hozzájárul a termelésnövekedéshez az év közepétől.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo