Promóció

Minőség és becsület: egy 25 éves magyar kisvállalkozás sikereiről

2018. november 20. kedd - 11:31 / Promóció
  •    

A Katech Zrt. 1993 óta svájci–magyar magántulajdonú, zártkörűen működő részvénytársaság. A fehérjefeldolgozásra és -forgalmazásra szakosodott vállalat ma már többségi magyar tulajdonban van, az üzleti stratégiája azonban nem változott: a tulajdonosok szerint csak a prémiumkategória elérése hozhat hosszú távon sikert.

A svájci és magyar befektetők 1993-ban született beruházási döntésében szerepet játszott a rendszerváltás utáni Magyarországon kialakult stabil üzleti környezet és a cég tevékenységéhez szükséges alapanyag, az állati melléktermék rendelkezésre állása.

– A beruházók már korábban is állati melléktermék-feldolgozó technológiákkal foglalkoztak. A kilencvenes évek elején úgy látták, Magyarországon érdemes gyártókapacitást is kiépíteni, hiszen a mezőgazdasági országban mindig is fontos iparág volt az állattenyésztés, és ahol tenyésztés folyik, ott működnek vágóhidak, és ahol működnek vágóhidak, ott keletkezik melléktermék is – meséli a cégalapítás hátterét a társaságot húsz éve irányító Balázs Attila, a társaság vezérigazgatója, aki két évvel ezelőtt megvásárolta a cég többségi tulajdonát.

Balázs Attila, a társaság vezérigazgatója

Balázs Attila, a társaság vezérigazgatója

Az elmúlt 25 évben a társaság vezetőségének célja egyetlen pillanatra sem változott: ragaszkodtak a minőséghez, mert azt vallják, ez a szemlélet az üzleti siker kulcsa. A stratégia beigazolódott, a vevőik többsége – legyen szó magyar vagy nemzetközi partnerekről – évek óta visszatérő, elégedett vásárló. Az utóbbi három–öt évben pedig a társaság árbevétele minden évben elérte az évi kétmillió eurót, annak ellenére, hogy a fehérjelisztek és takarmányzsírok piacán is egyre élesebb a verseny. A gazdasági helyzet sem mindig kedvezett a vállalkozásnak.

– 2002-ben szűkült az állati melléktermékekből gyártott végtermékek piaca, ami nehéz helyzetbe hozta a Katech Zrt.-t. Válaszul a minőségre voksoltunk: megcéloztuk a prémiumkategóriát. Mióta elértük ezt a szintet, nincs okunk panaszra. A kor követelményeinek és a vevői igényeknek megfelelő, rendszeres innovációknak köszönhetően fontos szereplői vagyunk az európai piacnak – mutat rá Balázs Attila, aki szerint a minőség mellett a becsületesség az elmúlt 25 év sikerének záloga: becsületesnek lenni az üzleti életben, betartani az ügyfeleknek tett ígéreteket, fenntartani a vállalt minőséget.

KEP01_nezokep-1

A szarvasi telephelyen zárt rendszerű az alapanyag-fogadás, a folyamatos beruházásoknak köszönhetően a gyártási technológia hulladékképződés nélküli és energiatakarékos. A Katech Zrt. 100 százalékig pulykaeredetű, csak és kizárólag a Gallicoop Zrt. vágóhídján keletkező harmadik kategóriájú, vágóhídi vágási melléktermékből állítja elő termékeit, kizárólag friss alapanyagot dolgoz fel, a fehérjelisztek kiváló emészthetőségét pedig a nedves feldolgozási technológia és a kíméletes szárítási eljárás garantálja.

Technológiájuk zavaró szaghatástól mentes, köszönhetően a modern biofilter-rendszernek. A biofilter-rendszer kiépítése kiemelkedően fontos az értékesítés szempontjából, mivel a megrendelők megkövetelik tőlük a legkorszerűbb és legkisebb kibocsátási tényezőjű technológia használatát. Így a vállalkozásnál az emisszió minimalizálásának jelentősége kettős: egyrészt a Katech Zrt. társadalmi felelősségvállalása szempontjából kiemelkedő és fontos, másrészt a prémium kategóriájú állateledel-vásárlók biztosította megrendelések fenntartásának elengedhetetlen feltétele.

A cég 16 főt foglalkoztat, és az alkalmazottak között 12 éve nincs fluktuáció, mert – ahogy Balázs Attila fogalmaz – tisztességes, becsületes munkáért tisztességes, becsületes bér jár. A cafeteria-rendszeren belül mindent nyújtanak a dolgozóknak, és odafigyelnek a megfelelő munkakörnyezet kialakítására is. A növekvő megrendelői igények kielégítése érdekében folyamatosan fejlesztenek.

– A beruházásokat a nyereségből finanszíroztuk eddig is, és a jövőben sem tervezünk hitelt felvenni vagy pályázati forrást bevonni. Ma a digitalizálás a legnagyobb kihívás a gyártóüzemek számára: az automatizálásnak köszönhetően a növekvő vásárlói igényeket is ki tudjuk elégíteni anélkül, hogy a létszámunkat növelnünk kellene.

KATECH logo

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor