Promóció

Jó úton járunk az okos építkezés felé

2019. február 12. kedd - 09:30 / piacesprofit.hu
  •    

Törvényi szabályozás rögzíti, hogy Magyarországon 2021. január 1-jét követően csak a közel nulla energiaigényű épületek kaphatják meg a használatbavételi engedélyt. Ezzel szemben a Lechner Tudásközpont a 2016-ban kiadott energiatanúsítványok alapján azt állítja, hogy továbbra is kisebbségben vannak a 21. század követelményeinek megfelelő, alacsony energiafogyasztású lakások. Dr. Rázsóné Szórády Csilla, Magyarország meghatározó építőanyag-kereskedelmi hálózatának, az újHÁZ Centrumnak a cégvezetője mégis optimista, szerinte jó irányba halad az építőipar.

Dr. Rázsóné Szórády Csilla cégvezető, újHÁZ Centrum

Dr. Rázsóné Szórády Csilla cégvezető, újHÁZ Centrum

2016-ban 140 ezer lakóingatlan kevesebb mint 20 százaléka kapott korszerű (CC) vagy annál jobb – így a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő (BB), annál jobb (AA), illetve a kiemelkedően nagy energiahatékonyságú (AA+), esetleg minimális energiaigényű (AA++) – osztályzatot.

Az idézett adatok egy-két évvel ezelőtti állapotot tükröznek. Érezhető azóta elmozdulás a jobb energetikájú épületek felé?

– A kutatás óta nem készült hasonló, átfogó elemzés a magyarországi ingatlanok energiabesorolására vonatozóan. Az azonban az újHÁZ Centrum forgalmi adataiból is látható, hogy folyamatosan nő az igény az olyan építőanyagok iránt, amelyek az otthonok energiahatékonyságát növelhetik. Elsősorban a szigetelőanyagok és szigetelőrendszerek kereslete növekedett, ebből pedig egyértelműen arra tudunk következtetni, hogy országosan folytatódnak a korszerűsítési munkálatok a rossz energiabesorolású ingatlanok körében.

Az Európai Unió energiahatékonysági irányelve szerint hazánkban 2020-ig húszszázalékos energiatakarékosságot kell elérni. Teljesülhet ez a követelmény?

– Azok az otthonok, amelyek az elmúlt néhány évben épültek, vagy mostanában újulnak meg, általánosságban véve tizenöt–húsz centiméter vastagságú hőszigetelést kaptak. Azt gondolom ezek alapján, hogy jó az irány, és van okunk a bizakodásra.

Ki és hogyan terelheti, ösztönözheti a lakosságot a magasabb energiahatékonyságú építkezés irányába?

– Ehhez szükség van állami ösztönzőkre, támogatásokra. Az Otthon Melege Program bizonyos alprogramjai például már korábban is biztosítottak lehetőséget nyílászárócsere megvalósítására. Azt látjuk, hogy a közvéleményt kifejezetten foglalkoztatja a téma, keresik a lehetőségeket, hiszen kézzelfogható eredményei vannak az energiahatékonysági beruházásoknak: jelentős mértékű rezsiköltséget tudnak megtakarítani. Fontosnak tartjuk azonban a lakosság további edukációját is, és természetesen meg kell teremteni azokat a körülményeket is, hogy minél szélesebb réteg bele tudjon vágni otthona ilyen jellegű korszerűsítésébe.

kézzelfogható eredményei vannak az energiahatékonysági beruházásoknak

kézzelfogható eredményei vannak az energiahatékonysági beruházásoknak

Sok hazai ingatlan jut mostanában „felújítandó korba”. A felújításoknál szempont az energiahatékonyság?

– A forgalmi adataink egyértelműen azt tükrözik, hogy az elmúlt két évben a vásárlók már nemcsak az alacsonyabb árkategóriás, kevésbé hatékony szigetelőanyagokat keresik, hanem azokat a megoldásokat is, amelyek bár költségesebbek, hosszú távon még jövedelmezőbbek lehetnek számukra. A tavalyi évben a fokozódó kereslet, illetve a gyártók kapacitásbővítésének elmaradása miatt még hiány is fellépett a szigetelőanyagokból, akár több hónapos várólistákkal is számolniuk kellett a vásárlóknak. Várhatóan ez a trend a következő években is folytatódni fog, sőt, fokozódik is majd, éppen ezért az újHÁZ Centrumnál már tavaly intézkedéseket tettünk a fokozódó készlethiány megelőzésére, hogy folyamatosan tudjunk építőanyagokat biztosítani vásárlóink számára.

Hogyan tudja az újHÁZ Centrum segíteni, esetleg gyorsítani a vásárlók energiatudatossá válását és az energiahatékony építkezés terjedését?

– Eddig is kiemelten foglalkoztunk a témával, de felelős vállalatként kötelességünknek tartjuk, hogy ne csak beszéljünk, hanem tegyünk is a magyarországi ingatlanok jobb energia-besorolásáért. Ennek érdekében saját szigetelőrendszert fejlesztettünk és hoztunk kereskedelmi forgalomba, kommunikációnk során is nagy hangsúlyt fektetünk a fenntartható otthonok üzenetének átadására. Beszállító partnereink is hasonlóképpen vélekednek: a gyártók a termékfejlesztésnél – az alkalmazott technológiától kezdve az elkészült végtermékig – kifejezetten odafigyelnek a fenntarthatóság kérdésére, és egyre több az ezt segítő folyamat, szabályozás is.

logo

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor