Forráshoz jutottam!

2012. október 19. péntek - 09:09 / piacesprofit.hu
  •    

A műszaki cikket árusító kisvállalkozás 2006-ban döntött úgy, hogy a kiszámíthatatlan és tervezhetetlen szezonális igények kielégítése érdekében hitelt vesz fel. Akkor Császár Zoltán, a Gyöngyös és vonzáskörzetének ellátására fókuszáló Hírcsasz Kft. tulajdonosa a Széchenyi Kártya mellett döntött.

A műszaki cikket árusító kisvállalkozás 2006-ban döntött úgy, hogy a kiszámíthatatlan és tervezhetetlen szezonális igények kielégítése érdekében hitelt vesz fel. Akkor Császár Zoltán, a Gyöngyös és vonzáskörzetének ellátására fókuszáló Hírcsasz Kft. tulajdonosa a Széchenyi Kártya mellett döntött.

Hírcsasz Kft.
Profil: műszaki cikkek kiskereskedelme
Alakult: 1996
Méret: 3 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalkozás
Forgalom: 50–150 millió forint
A hitel célja: a szezonális ingadozás finanszírozása
Konstrukció: Széchenyi Kártya folyószámlahitel
Hitelösszeg: 10 millió forint

– Karácsony előtt például jelentősen megugrik a műszaki cikkek iránt a kereslet. Ahhoz, hogy ezt az üzletünk kiszolgálja, és profitálni tudjon a forgalombővülésből, a normál időszakokhoz képest legalább a duplájára kell növelni az árukészletünket. Ezt saját erőből nem tudjuk finanszírozni. Tanácsot kértünk független tanácsadótól, valamint a számlavezető bankunktól, az Erstétől is, hogy milyen forrásbevonási lehetőségek léteznek. Gyakorlatilag két lehetőség merült fel, a mikrovállalatoknak nyújtott piaci kamatozású folyószámlahitel, valamint az állami kamattámogatott Széchenyi Kártya. A banki hitelbírálat és a folyósítás átfutási ideje mindkét esetben kedvezőnek tűnt, de a forrás ára és a céggel szemben támasztott adminisztrációs követelmények miatt az utóbbi mellett döntöttünk.

A Hírcsasz esetében kézenfekvő volt, hogy a cég a megalakulása óta a számláját kezelő és a tulajdonos magánpénzügyeit is intéző Ersténél adja be a hitelkérelmét, hiszen a mikrovállalkozások esetében a bankok hitelezési hajlandóságát jelentősen növeli az a bizalmi kapcsolat, amely ily módon kialakul. Szintén a bank és a konstrukció mellett szólt, hogy az igénylést követően néhány hét alatt megtörtént a hitelminősítés ,és szinte azonnal a cég rendelkezésére bocsátották a kért hitelkeretet.

Császár Zoltán nem bánta meg a forrásbevonást, azóta évről évre megújítja a rulírozó folyószámlahitelt, sőt a kért hitelösszeg is emelkedett hárommillióról tízmillió forintra. A papírmunka pedig egyre gyorsabban megy. Azt mondja, a rutinnak, a kamarai segítségnek és az Erste gördülékeny ügyintézésének köszönhetően most már egy nap elég ahhoz, hogy minden szükséges dokumentumot beszerezzen, kitöltsön és leadjon. Alapvető cégpapírokra van csupán szükség: mérlegre, eredménykimutatásra, cégkivonatra, aláírási címpéldányra és a személyes iratokra. A konstrukcióhoz sem üzleti tervet, sem pénzügyi tervet nem kell készíteni, és ingatlanfedezet bevonását sem írta elő a bank.

– A cégnek nincs saját ingatlanvagyona, ezért is volt lényeges szempont, hogy a Széchenyi Kártya folyószámlahitel-konstrukcióhoz elég a tulajdonos készfizető kezességvállalása, valamint a kölcsönösszeg 80 százalékára a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vállal garanciát kedvezményes díjért. Természetesen első körben a cég felel a hitelért.

A cégvezető szerint üzletileg mindenképpen megéri igénybe venni a hitelkeretet, bár a külső forrás bevonása az évek alatt jelentősen drágult.

Nem csábult el
A Hírcsasz Kft.-t az elmúlt években több bank bombázta ajánlatokkal, de Császár Zoltán úgy látja, hogy évi 10 ezer, esetleg 100 ezer forintos megtakarításért nem szabad feladni egy régóta kipróbált, kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatot. Ma már az Erste Bank számos szolgáltatását igénybe veszi a vállalkozás kezdve a kártyaleolvasó termináltól egészen a magánmegtakarítások kezeléséig.

– Igyekszünk okosan gazdálkodni a rendelkezésünkre álló kerettel. Egy kis részét folyamatosan használjuk, de a jelentősebb hányadát csak abban az esetben vesszük igénybe, ha muszáj, és ha látszik az, hogy üzletileg megtérül. A felhasznált hitel után fizetendő kamat egyhavi BUBOR + 4 százalék. Ez október elején 10,55 százalék volt, amihez 1 százalék állami kamattámogatás jár. A biztonságos gazdálkodás érdekében a külső forrás árát a cégvezető az árrés kialakításánál mindig figyelembe veszi. Miután a piac egy esetleges áremelkedést nem viselne el, Császár Zoltán azt mondja: ha jelentősen megugrana a kamat, kisebb összeget hívna le a rendelkezésére álló hitelkeretből.

A további növekedés érdekében felmerült az is, hogy a cég hitelből finanszírozná egy saját üzlethelyiség megvásárlását, de jelen pillanatban a piac nem ezt diktálja.

– A fejlesztést akkor tudnánk biztonságosan finanszírozni, ha a vásárlóerő a 2003–2006 közötti szintre visszaállna. Jelen pillanatban úgy látom, hogy a műszaki cikkek idei forgalma valahol a 2003-as volumen felénél lesz. Ebben a helyzetben a vevőtér növelése helyett az árukészlet bővítése jelenti az előremenekülést.