Előnyben a vidéki beruházások! – Uniós pályázati körkép 2012-ben

2012. szeptember 18. kedd - 16:01 / kfarkas
  •    

Lassan a végéhez közeledik az első olyan hétéves uniós költségvetési periódus (2007–2013), amelyben Magyarország a kezdetektől részt vesz, nem csoda tehát, hogy a sajtó egyre többször veszi górcső alá, sőt gyakran bírálja a pályázati rendszert.

A kritikusok szerint az uniós pénzek jelentős része bennmarad a rendszerben. Ez részben igaz – mondja dr. Szabó Bence, az EURO Pályázat Kft. ügyvezető igazgatója –, elsősorban a nagy állami és önkormányzati beruházások esetében, ám a cégeknek szóló gazdaságfejlesztési pályázatoknál a pénzek akár százszázalékos lehívása sem elképzelhetetlen az időszak végére. Komoly tévedés azonban az, hogy a támogatások csak 2013 végéig hívhatók le. A legújabb kiírások 2014-ben is engedik a projektek megvalósítását, a költségek elszámolását.

Ami a gazdaságfejlesztési pályázati lehetőségeket illeti: a Közép-magyarországi régióban – egy nem túl népszerű, informatikai fejlesztést támogató pályázati kiírást leszámítva – minden pályázati lehetőséget felfüggesztettek forráskimerülés miatt, miközben a másik hat régióban sorra írnak ki újabb pályázatokat. A közelmúltban három lehetőség is megjelent. Az egyik új munkahelyek létrehozását támogatja, a másik kkv-k külpiacokon való megjelenését, a legjelentősebb, a „Beszállítói programok” című a beszállító cégek beruházásait támogatja. Ez a kiírás – az ügyfelek visszajelzése alapján – immáron tökéletesen megfelel a pályázói igényeknek.

Elérhetőség
EURO Pályázat Tanácsadó és Szolgáltató Kft.

Ez ugyanis a korábbi, 30-40 százalékos támogatási mérték helyett 50 százalékot ad. Így még éppen nem esik közbeszerzési kötelezettség alá a beszerzés. Egy másik pozitívum, hogy igen széles körben engedi a költségek elszámolását, így elszámolható például a mérnök, technikus bérköltsége, ahogy a termékfejlesztéshez felhasznált anyagköltség is. A pályázatot a kutatás-fejlesztési prioritáson belül írták ki, de a pályázónak lehetősége van arra is, hogy a projektje nagyobb része „csak” kapacitásbővítés legyen. A K+F prioritásban való elhelyezés előnye, hogy a pályázónak nem kell a lehívott támogatásra biztosítékot, például bankgaranciát adnia.

A beszűkült hitellehetőségek ellensúlyozásaként az elnyert támogatás 50 százalékáig lehet előleget igényelni. Tehát ha egy vállalkozás 400 milliós beruházásához 200 millió vissza nem térítendő támogatást nyer el, akkor szerződéskötéskor rögtön le tud hívni 100 millió forint előleget biztosíték adása nélkül is. Ha ezt elköltötte, az arra jutó 50 százalékos támogatást, azaz 50 millió forintot tud megint lehívni, így a projekt első 150 millióját teljes mértékben az elnyert támogatásból képes megfinanszírozni.