Promóció

Egész évben hasznos a hőszigetelés

2018. október 10. szerda - 15:21 / Promóció
  •    

A nyári kánikulában valószínűleg kevesen gondoltak a téli hideg elleni védekezésre, vagy arra, mennyi pénzt költöttünk erre néhány hónapja. De éppen olyan kevesen tudják, hogy nyáron otthonunk belső hőmérsékletének 1 Celsius fokos csökkentéséhez háromszor annyi energiára van szükség, mint télen 1 Celsius fokos növeléséhez, és az sem egyértelmű, hogy a modern polisztirol hőszigetelésnek minden évszakban van létjogosultsága.

Tény, hogy a hőszigetelésnek elsősorban télen, a meleg benntartása és a hideg kívül tartása a feladata. Ám a korszerű homlokzati hőszigetelésnek ugyan kisebb, de elvitathatatlan szerepe van a nyári meleg lakáson kívül tartásában, az un. nyári hővédelemben is. A belső klíma kellemesen tartásának kérdése azonban összetett feladat, ami otthonunk tájolásánál kezdődik. Ezen utólag nem tudunk változtatni, de a homlokzat szerkezetén, egy helyesen megválasztott és jól kivitelezett utólagos hőszigeteléssel is segíthetünk. Ám ez csak egy része a folyamatnak: szükséges a megfelelő nyílászáró, a közvetlen napsugárzástól védő, korszerű árnyékoló, illetve fontos az otthon megfelelő időben és ideig tartó szellőztetése is akár természetes, akár mesterséges úton.

hoszigetelés_052_online

Az elmúlt meleg nyarak során a külső falfelületek akár 70 Celsius fokig is felmelegedhettek, amelynek befelé sugárzását hőszigetelés nélkül nem sok minden akadályozta. A homlokzat erős felmelegedésétől, és lehűlésétől is egyértelműen véd a megfelelően kiválasztott vastagságú és anyagú polisztirol hőszigetelés. Otthonunk megfelelő hőszigetelésének számos rövid- és hosszútávú előnyét sorolhatjuk fel: attól kezdve, hogy már az első hónaptól csökken a fűtésszámla, egészen addig, hogy a meleg falak között télen a 21 Celsiust is komfortosabbnak érezzük.

Ön szerint 2020 messze van?

Manapság, aki hőszigetelésére szánja el magát, főként a rezsiköltségek csökkenésének céljával lát neki a munkának. Egy jól megválasztott szakszerű polisztirol hőszigeteléssel ugyanis már az első fűtési szezonban jelentős költségek takaríthatók meg. Hamarosan azonban egy fontos dátum is következik, amely az épületek energiafelhasználási szabályozásának jelentős szigorodását hozza. 2020. december 31-től valamennyi új épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie. Ez egy jelenleg tervezési fázisban lévő építkezés esetében már egy elég jól belátható időtáv.

Panel szigetelés AT-H80 hőszigetelő lemezekkel

A legnagyobb változás, hogy eddig az épület energetikai megfelelőségét korábban, az engedélyezési folyamat során ellenőrizték. Csak az az épület kapott építési engedély, amely ennek megfelelt. Az új szabályozás szerint viszont a már kész épületet ellenőrzik a használatba vételi engedély megadásánál. Így az engedélyezéskor érvényes szabályoknak megfelelő műszaki paraméterekkel megtervezett épület tulajdonosa azzal szembesülhet, hogy nem kaphat használatba vételi engedélyt 2020 után, ha a kész épület nem felel meg az addigra életbe lépő szabályoknak. Ha nem vagyunk körültekintők, akkor ez sok bosszúságot és jelentős további költségeket jelenthet még a beköltözés előtt.

A hőszigetelés fontosságáról és megtérüléséről további hasznos információ, számítások és elemzés a MEPS Egyesület http://www.hoszigeteljaholnapert.hu/ oldalán található.