Azért küzd, hogy csökkentse a működési költségeit?

2013. január 28. hétfő - 17:20 / piacesprofit.hu
  •    

Hányszor tolnak vezetőként az ember orra elé egy újabb váratlan számlát, rajta számítástechnikai eszközöket tartalmazó tetemes összeggel, mondván: „Főnök! A Gizike számítógépe bekrepált, egy újat kellett gyorsan venni, hogy Gizike be tudja fejezni időben azt a jelentést, amit maga kért tőle ma négyre.” Ilyenkor általában mit teszünk, kénytelenek vagyunk kifizetni a számlát, viszont a belső hangunk ezt mondja: „Ez a fránya számítástechnika megint. Ki vagyunk szolgáltatva neki…” Ha Ön egy cég tulajdonosa, vagy annak az ügyvezetője, esetleg gazdasági vezetője, és aggasztják a növekvő működési költségek, akkor ez a cikk Önnek szól.

Kép:NComputing

Az elmúlt évtizedben az informatika annyira létfontosságú elemmé vált a gazdasági életben, hogy szinte nincs olyan iparág, amelynek a működési hátterét ne ez biztosítaná. Ezért minden informatikai kiadás annyira szükségszerűnek tűnik, hogy a legtöbb esetben gondolkodás nélkül jóváhagyjuk a számlákat. De nem minden informatikai kiadásnak van szükségszerű és jogos alapja. Ma a vállalati informatikában a legnagyobb pazarlás és pénzkidobás a munkaállomásokon van. Egyrészt nem is használjuk ki a bennük rejlő potenciális teljesítményt – pedig kifizettük a teljes árát –, másrészt a munkaállomások gyakran elromlanak és a javításuk, a folytonos működésben tartásuk sokba kerül. Ha kiszámoljuk, mennyi energiát fogyaszt egy átlagos PC az élettartama során, szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy pár év alatt kifizetjük még egyszer az árát elektromos energiában. Ezen kívül, ha figyelembe vesszük a leállások miatti termelés kiesést – a munkabért így is úgy is ki kell fizetni a dolgozónak, hiszen nem ő a hibás, hogy elromlott a számítógépe és emiatt félnapja csak semmittevéssel telt –, akkor könnyen rá is döbbenhetünk, hogy egy számítógépre az élettartama alatt kifizetett összköltség akár a bekerülési értékének a többszöröse is lehet.

(A cégek az szívesen spórolnak az informatikán, idei informatikai költségvetését mindössze egyetlen cég kívánja növelni ebben az esztendőben egy felmérés szerint. A többség (59 százalék) stagnálást prognosztizált, 14 százalék pedig jelentős csökkentéssel számolna.)

Ha ez nem pazarlás, akkor mi az? A jó hír, hogy létezik egy olyan korszerű megoldás, amelynél a hagyományos számítógép munkaállomások nagy része egyszerűen kiváltható olyan „számítógépszerű” eszközökre, amelyek szinte soha nem romlanak el, a bekerülési költségük az átlagos PC árának 30%-a, az energia igénye 5%-a, a fenntartási költsége majdnem zéró.  A megoldás a desktop virtualizáció, vagyis virtualizált számítógép munkaállomás infrastruktúra az NComputing szakértői szerint.

De mi is az a virtualizáció?
A virtualizáció nagyon divatos szó manapság, de épp annyira ködös is. Sok szakmabeli gyakran használja anélkül, hogy teljesen tisztában lenne a jelentésével. Lássuk, mit jelent hétköznapi nyelven! A virtualizált dolog – olyan dolog, mintha valódi lenne, úgy jelenik meg, de valójában még sem az. Mit jelent ez a mi esetünkben? Gizike számítógép helyett kap egy olyan egyszerű kis eszközt, amely számára úgy viselkedik, mint egy valódi számítógép. Gizike észre sem veszi, hogy nem számítógépen dolgozik, számára minden úgy működik, ahogy eddig is volt. A kis eszköz nagyon megbízható, gyors, alig fogyaszt áramot és kevesebb, mint a felébe kerül egy átlagos PC-nek. A dolog lényege az, hogy felhasználói szoftverek, már nem Gizikénél futnak, hanem egy központilag felügyelt szerveren. Az eszköz, csak a kép- és hang megjelenítést és a felhasználóval való interakciót – billentyű, egérkattintást – biztosítja a vállalati hálózaton, vagy akár Interneten keresztül. Ezeket a kis eszközöket a szakma vékony kliensnek vagy zéró kliensnek hívja. Azért nevezik vékonynak, mert nem fut rajta felhasználói szoftver. Röviden ez a virtualizált desktop infrastruktúra lényege.
Hosszú távon távmunkában dolgozó alkalmazottak, mobiltelefonon kínált szolgáltatások, átjárható alkalmazások és ennek következtében megváltozó munkaerőpiac lehet a virtualizáció terjedésének eredménye az Adecco Academy szerint. Itt olvashat erről bővebben.

Általában itt jön a kérdés, hogy a háttér szerver infrastruktúra kialakítása nem túl költséges-e és emiatt megéri-e az egész? Gyakorlati tapasztalat szerint öt felhasználónál már gazdaságosabb a virtualizált desktop rendszer a hagyományos PC-kkel szemben. Minél nagyobb a rendszer, annál költséghatékonyabb. Egy 20 munkaállomásból álló rendszernél, már jelentős a megtakarítás. A virtuális dolgok ráadásul  sokkal kevésbé romlanak el a valódiaknál. Ha pedig mégis jelentkezik valamilyen probléma, akkor az pedig percek alatt orvosolható.

A valódi nyereség a biztonság

Eddig csak a megtakarításról beszéltünk, de a valódi nyereség a megnövekedett biztonság és megszerzett üzleti előnyben rejlik. A magasabb rendelkezésre állás a teljes idejű, felesleges leállások nélküli termelést biztosítja. Az adatvédelem sokkal könnyebben megoldható, az adatszivárgás megakadályozható. Egyszerűbbé válik a vírusok elleni védelem, mert a vékony kliensekre erre nincs szükség, csak háttér szervereket kell a vírusok ellen védeni. A megnövekedett gyorsaság mellett a mobilitás is jelentős üzleti előnyt jelent. A felhasználók nem csak a saját asztalon, hanem az irodában levő bármely munkaállomásra belépve, a saját környezetükben dolgozhatnak. Ezen kívül a rendszer távolról elérhető egy otthoni számítógépről, tabletről, vagy akár okostelefonról. Így nekünk, cégvezetőknek nem feltétlenül szükséges az irodába bemenni, ha adatokra van szükség egy döntéshez.

A versenyképesség megtartásához érdemes elgondolkodni a desktop virtualizáció lehetőségén, amely olcsón és könnyebben teszi lehetővé, hogy egy kisebb cég is lépést tartson a technológiai fejlődéssel.

Ha érdeklik Önt az NComputing megoldások, írjon a [email protected]-címre!

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek