Promóció

A kultúra, sokoldalúság városa

2017. július 28. péntek - 11:02 / piac-profit.hu
  •    

Balatonfüred a balatoni térség egyik leglátványosabban fejlődő települése. Közkedvelt a bel- és a külföldi turisták körében, de ide vágynak a tó mellett ingatlant keresők is. Sokoldalúságával a város már rég túlhaladta a nyári üdülőhely szerepkört. A patinás környezet, a vonzó kulissza, a programkínálat, a sportesemények, az aktív turizmust szolgáló lehetőségek egyaránt vonzóvá teszik. A kulturális turizmus évek óta töretlenül fejlődik. A hagyományait megtartva, sőt történetét továbbgazdagítva, az idegenforgalmat minőségi szinten kiszolgáló, modern város lett Füred, amely közben megmaradt élhető, szerethető, emberléptékű helynek.

Anna-bál, Kékszalag, Borhetek. Az országosan is ismert füredi szentháromság az elmúlt évek alatt kibővült. Már nem csak egy-egy kiemelt rendezvény és a Balaton régió legjobbjainak számító városi strandok vonzzák a figyelmet, Balatonfüred a hazai mediterrán létezés központja lett.

A tízezreket vonzó Borhetek mellé több gasztronómiai fesztivál is felnőtt, az Anna-bál, prímásversennyel, operakoncertekkel egyhetes fesztivállá duzzadt. Egymást érik a könnyedebb kulturális rendezvények, a Blaha utca időszakonként a mediterrán életérzés jegyében Bor utcává változik, sőt az idei Anna-bál alkalmából alternatív utcabált rendeznek itt. A Gyógy tér pedig alkalmanként szabadtéri koncerteknek vagy éppen exkluzív divatbemutatóknak is helyet ad. A Balaton egyik legszebb partszakasza, a Tagore sétány, megtartva múltját megújult, folytatásaként a Zákonyi, illetve az Aranyhíd sétány igazi korzózóhely lett. Új közösségi terek, parkok létesültek és létesülnek a városban, továbbtágítva ezzel a perspektívát.

Képek: Balatonfüred

Képek: Balatonfüred

Ez a nyár egyébként is különleges, hiszen a Vizes Világbajnokság nyíltvízi úszás számait itt, a Balatonban rendezték meg. A befogadást és a nyitottságot jelképező Tagore sétány újabb arcát mutatta meg a város történetének eddigi legnagyobb sporteseményének helyszíneként: a víz felszíne fölé telepített ideiglenes lelátók egy héten át mindennap tele voltak szurkolókkal. A sport amúgy is összekötődik a várossal, itt működik hazánk első vitorlásklubja, a 150 éves Balatonfüredi Yacht Club.

Kép: Balatonfüred

Kép: Balatonfüred

Ez az a város, ahol rendre jelentős kiállítások nyílnak. Az elmúlt pár évben a vidéki kiállítóhelyek között szinte egyedüliként nagy klasszikusok tárlatait láthatták az érdeklődők a Vaszary Galériában. Robert Capa, Picasso, Vasarely, Dürer vagy éppen Rippl-Rónai művei árnyalták tovább a nyári üdülőhelyről kialakult képet. Sőt, Balatonfüreden marad figyelem a kortárs alkotók bemutatására is, Jovánovics György, Nádler István vagy éppen Keleti Éva alkotásai is vonzották a látogatókat.

Füred ad otthont 25 éve a Salvatore Quasimodo nemzetközi költőversenynek. Az egyedi kortárs irodalmi program több ezer új vers születéséhez járult hozzá, s ezzel túlzás nélkül egész Európában is figyelemreméltó esemény.

jokainapok

Ez az a város, ahol a nagy múltra visszatekintő gyógyüdülő jelleget meg tudták őrizni úgy, hogy számos mai igénynek is megfelel a település. Van kalandpark, helyi uszoda, a Balaton élővilágát bemutató akvárium, azaz a Bodorka. Kiépült a nyilvános wifi-hálózat, amely nemcsak a parton, hanem a felső városrészben is használható, még ebben az évben megnyílik az egykori zsinagógában kialakított modern kiállítás, a kemping területén pedig egy új vitorláskikötő építése kezdődik, amely jelentős bázisa lehet az aktív turizmusnak.

A város fejlesztése és továbbépítése tehát nem szorítkozik a turizmus bővítésére, hanem a megújított patinás kulisszának, illetve az újonnan létrehozott közösségi tereknek tartalmat is ad. Így lehet Balatonfüred élhető, szerethető, de egyben trendi város is.

Szerző:

Balatonfüred Város Önkormányzata

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek