Promóció

465 millió forintot fektet be a KMVA

2019. február 12. kedd - 08:30 / piacesprofit.hu
  •    

Az IPR-Insights cégcsoport a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap tőkebefektetésének segítségével nyit irodát Romániában. A 2002-ben indult társaság nem először von be kockázati tőkét a biztonságos terjeszkedés érdekében.

Zsoldos Sándor

Zsoldos Sándor

A magyar tulajdonú IPR-Insights 17 éve segít nagyvállalatoknak eligazodni a szoftverlicencek útveszőjében. A társaság segítségével a cégek pontosan felmérhetik szoftvervagyonukat, és menedzselni tudják az esetleges túl- vagy alulköltéseiket, mert, ahogy Zsoldos Sándor, az IPR-Insights International Zrt. vezérigazgatója fogalmaz, mindkettő sokba kerülhet a cégeknek. A nagyvállalatoknál több ezer számítógép működik, és több ezer alkalmazott dolgozik, kézi vezérléssel lehetetlen lenne napi szinten követni az aktuális szoftverállományt, az azzal kapcsolatosan szükséges teendőket.

– Induláskor kizárólag tanácsadóként támogattuk a cégek szoftvereszköz-gazdálkodási tevékenységét, majd 2004-ben kifejlesztettük a saját szoftvereszköz-gazdálkodási rendszerünket. A következő években a vállalatok igényeire válaszolva újabb és újabb modulokkal vált teljessé a SAM-Insights rendszer, majd 2009 -ben elnyertük a Microsoft SAM Partner of the Year címet – sorolja a mérföldköveket Zsoldos Sándor.

A 2002-ben hazai magántőkéből – Zsoldos Sándor egyik barátjának, a cégben ma is tulajdonosként szerepet vállaló Süli Andrásnak „üzleti angyal”-támogatásával – indult cég 2014-ig organikusan növekedett. Akkorra azonban egyértelművé vált, hogy a további fejlődéshez a szolgáltatásokat külföldön is elérhetővé kell tenni. A régió legnagyobb piacán, Lengyelországban nyitották meg az első határon túli irodát.

– Ehhez azonban már szükségünk volt külső tőkére. Olyan kockázati tőketársaságot kerestünk, aki hajlandó volt egy fejlődő informatikai területbe fektetni. Fontos volt az is, hogy támogassa a régiós bővítést, és nem mellékesen a pénzen kívül üzleti kapcsolatokat – elsősorban külföldön – is hozzon a házasságba. 2015 februárjában a Bonitás Kockázati Tőkealap-kezelő 430 millió forintos tőkével beszállt a cégbe.

Az IPR-Insights tanácsai befektetőkeresőknek
  • Válasszunk olyan társaságot, amelyik ismeri a piacunkat! Könnyebben meg fogja érteni a kéréseinknek, és gyorsabban fog dönteni.
  • Készítsük fel a cég munkatársait is a tőkebevonásra! Képezzük őket, hogy a távoli ügyfelek kezelése is zökkenőmentessé váljon. Ez nem csak nyelvi kérdés!
  • Optimalizáljuk és dokumentáljuk a folyamatainkat, hogy képesek legyünk a – remélhetőleg – megnövekedett igények kezelésére és a befektető is biztonságban érezze magát.
  • Készítsük el legalább az angol nyelvű anyagokat (honlapot, brosúrákat, termékismertetőket).
  • Ez is egy házasság, amelyben mindkét félnek meg kell találnia az örömét.

A cégcsoport központja az IPR-Insights International Zrt. lett, a magyar piacon pedig az IPR-Insights Hungary Kft. szolgálja ki az ügyfeleket. A lengyel iroda sikerén felbuzdulva idén újabb régiós országban nyit irodát az IPR-Insights a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap (KMVA) befektetésével. A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. alapja 465 millió forinttal száll be a romániai iroda megnyitásába a cégcsoporton belül létrehozott új vállalatban szerzett 40,79 százalékos tulajdonrész révén. A befektetést 5–7 évre tervezik a felek.

– A brand és a szolgáltatások nem változnak, a KMVA elsősorban a nemzetközi terjeszkedést finanszírozza amellett, hogy a hazai cégben továbbra is résztulajdonos marad a Bonitás. Ilyen értelemben tehát nincs szó második körös befektetésről, a Bonitás-házasságban szerezett tapasztalataink mégis sokat segítettek abban, hogy a tárgyalások zökkenőmentesek legyenek, és a céget viszonylag könnyen hozzáigazítsuk a befektető elvárásaihoz.

Zsoldos Sándor azt mondja, az első és legfontosabb szempont a tőkebefektető társaság kiválasztásánál, hogy a befektető otthonosan mozogjon a szakmában, értsék egymás nyelvét, és egybeessenek a céljaik. A KMVA esetében mindegyik elvárás maximálisan teljesült: egyrészt működött a kémia, másrészt az SZTA alapjának célja a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások határainkon átívelő gazdasági együttműködésének fejlesztése. Az alap egyszerre finanszírozza a Magyarországgal szomszédos országokba terjeszkedni kívánó hazai vállalkozások, valamint az onnan a hazánkba érkező innovatív cégek bővülési szándékait különös tekintettel a tartós termelési, szolgáltatási, kutatási és fejlesztési, illetve munkaerő-képzési kapcsolatok kiépítésére és kölcsönösen előnyös működtetésére.

IPR_LC-Logo_uj_CMYK_300px

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor